PSD-iștii brăileni consideră recalcularea pensiilor ca fiind un act de dreptate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

PSD-iștii brăileni consideră recalcularea pensiilor ca fiind un act de dreptate

* asta a declarat, recent, senatorul PSD Brăila, Ion Rotaru, acuzând atitudinea liberalilor, care mai nou își arogă ”paternitatea” pentru creșterea pensiilor, deși în trecut au boicotat Legea 127/2019, care viza majorarea și recalcularea pensiilor, doar pentru că era ”o lege PSD” * potrivit social-democratului, recalcularea a adus majorări pentru 3.806.270 de pensii dintr-un total de 4.609.830, reprezentând 82,5%  * Rotaru s-a arătat încântat și pentru faptul că a crescut indemnizația minimă socială pentru 558.970 de beneficiari

 

 

 

 

Social-democrații brăileni sunt mai mult decât încântați de planul lor privind recalcularea pensiilor și consideră demersul ”un act de dreptate”. Asta a declarat senatorul PSD Brăila Ion Rotaru, în cadrul unui comunicat de presă emis joi, 22 august, în care a dezbătut acest subiect. Parlamentarul a dorit să aducă o serie de critici liberalilor, amintind că deși în prezent aceștia se laudă cu majorarea pensiilor și își ”arogă paternitatea” pentru demersul întreprins la nivel național, în realitate când se aflau singuri la guvernare sau alături de USR-iști, au făcut tot posibilul să nu crească pensiile și să blocheze intențiile social-democraților de a remedia problema, doar pe motiv că era ”o lege PSD”.

”În luările de poziții din ultimul timp, tot mai mulți liberali își arogă paternitatea creșterii pensiilor ca urmare a recalculării acestora. Pentru cei care au uitat, le reamintim că Legea 127/2019 prevedea foarte clar atât majorarea cât și recalcularea pensiilor, dar a fost blocată și de liberali, probabil pentru motivul că era o lege PSD. Mai mult decât atât, în anul 2021 Guvernul PNL – USR cu prim-ministru Cîțu (n.r. – Florin Cîțu) și cu ministrul Muncii liberal, la unison cu USR, nu au acordat nicio majorare la pensii, dar au avut «grijă» să prindă jalonul de tristă amintire în PNRR de a îngheța pensiile pe 70 de ani, prin alocarea a doar 9,4 % din PIB pentru plata pensiilor, în condițiile în care media în UE este de peste 12,5%. De asemenea, să nu uităm, că în anul 2023, înainte de votarea actualei Legi 360/2023, prin care se realizează această recalculare, erau liberali nemulțumiți de prevederile legii, afirmând apăsat că nu o vor vota”, a declarat Rotaru.

Potrivit senatorului, obiectivul recalculării pensiilor s-a realizat și în opinia sa a fost o acțiune menită să facă dreptate și ”să asigure pensii egale la muncă și contribuții egale”.

Aceeași sursă a explicat că toate pensiile au intrat în procesul de calculare, iar în final, s-a ajuns la majorări pentru 3.806.270 de pensii din 4.609.830, reprezentând 82,5% din totalul pensionarilor.

 

Rotaru: «Nici o pensie aflată în plată nu scade»

Parlamentarul brăilean a dorit să mai puncteze și că prin această strategie, premierul Marcel Ciolacu a realizat obiectivul politic major, asumat atunci când PSD a intrat la guvernare, de a crește veniturile, dar și de a reface puterea de cumpărare a pensionarilor ”după înghețarea punctului de pensie de către guvernarea Cîțu-USR”.

Potrivit lui Rotaru, a crescut indemnizația minimă socială pentru 558.970 de beneficiari.

”Creșterea medie a pensiilor din sistemul public este de 622 RON, valoarea pensiei medii după recalculare este de 2.761 RON față de 2.292 RON înainte de recalculare, iar valoarea bugetului pentru pensii de la 1 septembrie până la finalul anului este de 50.901.243,912 RON, bani prevăzuți în buget. Facem precizarea, că nici o pensie aflată în plată nu scade, iar dacă în urma recalculării rezultă un cuantum mai mic, rămâne în plată pensia de la nivelul lunii august. Este posibil, având în vedere amploarea și complexitatea recalculării, să existe erori materiale, ori situații în care așteptările oamenilor să nu fie îndeplinite. În asemenea cazuri, persoanele se pot adresa cu o solicitare de reverificare către Casa de Pensii de care aparțin”, a mai precizat sursa citată.

Rotaru a mai adăugat că în opinia sa, esența recalculării o reprezintă tocmai eliminarea inechităților și chiar dacă nu toate pensiile au fost majorate, măcar s-a rezolvat această problemă spinoasă.

”Din păcate nu toate pensiile au crescut, dar dacă se întâmpla acest lucru, rămâneau în continuare inechități între categoriile de pensionari”, a conchis Rotaru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro