• preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, a anunţat, recent, că se lucrează la modificarea Legii îmbunătăţirilor funciare, pentru a veni în ajutorul administraţiilor locale care sunt nevoite să plătească energia electrică pentru staţiile de desecare • acesta a dat ca exemplu comuna Movila Miresii, care şi în această primăvară a avut probleme cu excesul de umiditate
Preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, susţine că unul dintre planurile actualei guvernări de a sprijini agricultorii face referire şi la câteva modificări legislative mai vechi. Potrivit senatorului, în prezent se lucrează la modificarea Legii 138/2004 a îmbunătăţirilor funciare, astfel încât, cheltuielile localităţilor pentru a lupta împotriva fenomenului băltirilor să fie suportate de la bugetul de stat.
“Am avut o discuţie cu directorul de la ANIF (n.r. Vasile Turcitu). Şi în această primăvară au fost probleme cu excesul de umiditate în anumite zone şi vă dau ca exemplu comuna Movila Miresii, unde în fiecare an se repetă acest fenomen. Autorităţile locale sunt obligate să plătească energia electrică pentru staţiile de desecare în situaţia în care ele trebuie să fie pornite şi a fost necesar să se întâmple acest lucru. A rezultat ideea de a propune un amendament la Legea 138/2004 a îmbunătăţirilor funciare şi a irigaţiilor, de a susţine ca până la modificarea acestei legi, sau la modificare, să se realizeze un amendament, astfel încât plata cheltuielilor privind energia electrică să fie suportate de la bugetul de stat. Asta ar fi o soluţie pentru a nu mai greva asupra bugetelor comunelor, autorităţilor locale care sunt afectate de astfel de situaţii. Primarii au de multe ori rezerve în a cheltui bani pentru această problemă, dar ea este extrem de importantă şi este necesar a fi rezolvată”, a declarat Rotaru.
În aceeaşi ordine de idei, Rotaru s-a mai plâns de existenţa unei hotărâri adoptate de Guvernul Dacian Cioloş legată de distanţele stabilite pentru canalele de desecare, document care trebuie modificat din pricina unor erori materiale.
“Există o hotărâre de Guvern dată anul trecut cu nişte erori materiale destul de grosolane, cu nume greşite de localităţi din Insulă. De exemplu, localitatea Salcia se numeşte altfel în hotărâre. Dar nu doar asta. Faptul că se prevedea un număr de kilometri mult mai mic în hotărâre faţă de ceea ce e necesar pentru canale de desecare şi de irigaţii care ar trebui să fie reabilitate, iarăşi este o problemă. În loc de 28,2 km erau doar 2,2 km. Am discutat, să vedem cum se vor îndrepta aceste erori materiale foarte repede. Probabil printr-o nouă hotărâre de Guvern. Asta pentru ca ANIF să poată acţiona pe cale de consecinţă. Tot ANIF a preluat şi staţia care a aparţinut «Electrocentrale», care este imperios necesară celor care au legume pe zona Chiscani, de exemplu. Cred că ajunge până la Tichileşti. Are fonduri alocate. A anunţat deja pe SEAP licitaţii pentru proiectare şi execuţii la staţia de la Spiru Haret şi de la Gropeni. Lucrurile avansează”, a mai completat Rotaru.