• preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, s-a arătat, ieri, destul de sigur că moţiunea de cenzură va trece de vot în Parlament • acesta a punctat că, în mod cert, toţi parlamentarii social-democraţi brăileni vor fi «pentru» schimbarea Guvernului Sorin Grindeanu • interesant este că, ieri, după ce au picat negocierile pentru proiectele care vizau minoritatea maghiară, UDMR a anunţat că nu va participa la votul pe moţiune, ceea ce pune PSD-ul în dificultate • la vot, nu vor participa nici liberalii, nici USR-iştii şi nici PMP-iştii
După o perioadă de tăcere în tabăra PSD Brăila, preşedintele organizaţiei, Ion Rotaru, a vorbit, ieri, despre situaţia problematică în care se găseşte partidul la nivel naţional, în lupta cu propriul premier Sorin Grindeanu. Rotaru s-a arătat destul de sigur că moţiunea de cenzură va trece, astăzi, de plenul Parlamentului şi că situaţia se va redresa în curând.
Întrebat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” dacă parlamentarii PSD ai filialei locale vor vota moţiunea de cenzură, Rotaru a precizat că da, cu menţiunea că decizia a fost deja tranşată la nivelul organizaţiei brăilene.
“Sigur că vom vota moţiunea şi suntem organizaţi din această perspectivă. Am convingerea că moţiunea va trece! Spun asta pentru că nu e împotriva Guvernului, ci a reprezentantului nostru acolo, care a fost votat de partid prim-ministru (n.r. - Sorin Grindeanu). Aşa cum i-a dat această susţinere, tot partidul îi poate retrage sprijinul politic, ceea ce am şi făcut. În orice ţară civilizată, democratică, avem experienţe nenumărate în acest sens. Ridicarea sprijinului politic din partea partidului care a propus premierul înseamnă automat demisia prim-ministrului. Iată că la noi nu s-a întâmplat acest lucru şi suntem într-o situaţie total atipică. Evident că nu ne este confortabilă această situaţie, dar ea trebuie gestionată ca atare, pentru că e nevoie de un guvern stabil, cu o susţinere politică consistentă, care să poată duce mai departe programul de Guvernare”, a afirmat Rotaru.
Redactorii noştri au încercat să ia legătura şi cu ministrul demisionar al Economiei, Mihai Tudose, însă acesta în continuare nu a fost de găsit. Întrebat dacă ştie cum va vota acesta, Rotaru a precizat că în mod cert şi Tudose va susţine moţiunea de cenzură.
“Domnul Tudose şi-a depus deja demisia, deci nu mai face parte din Guvern. Sigur, în cele 15 zile până la perioada în care legea prevede că îşi produce efectul demisia, e încă în funcţie. Dar este evident faptul că toţi parlamentarii brăileni, de fapt, cred că toţi parlamentarii PSD vor susţine această moţiune. Repet, este atipică, nu ne este confortabilă deloc, dar ea trebuie să genereze un Guvern stabil şi un nou prim-ministru care să gestioneze problematica ţării şi punerea în practică a programului de guvernare”, a mai adăugat senatorul.
Rotaru nu a dorit să comenteze incidentul petrecut între PSD/ALDE şi UDMR, pe motiv că nu a fost prezent la dezbateri.
Precizăm că, moţiunea de cenzură “România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”, a fost semnată de către toţi parlamentarii brăileni din alianţa de guvernare, în ordinea semnăturilor: Mihai Tudose, Nicu Niţă, Emilia Meiroşu (la Cameră) şi Ion Rotaru (la Senat), dar şi Mihai Ruse (poziţia 7 pe lista ALDE).
PSD-iştii au pierdut sprijinul minorităţilor pentru moţiune
Lucrurile s-au precipitat extrem de tare ieri-dimineaţă în Parlamentul României, după apariţia proiectelor de lege care urmau să schimbe statutul minorităţii maghiare, în contextul negocierilor PSD-iştilor cu UDMR pentru a trece moţiunea de cenzură. După ce cu o seară înainte au fost sistate lucrările în Comisiile parlamentare pe proiectele de lege dorite de UDMR, ieri, s-au reluat discuţiile PSD-ALDE-UDMR încă de la prima oră. Interesant însă, deşi fusese programat un Birou Permanent al Camerei Deputaţilor, care trebuia să îndeplinească o simplă formalitate şi să permită Comisiei juridice, Comisiei de administraţie şi Comisiei pentru drepturile omului şi culte să se întrunească pentru a dezbate proiectele propuse de UDMR, lucrurile au degenerat. Mai exact, pe fundalul criticilor apărute din partea opoziţiei, dar şi a unor nemulţumiri din interiorul partidului (în special parlamentarii ardeleni) PSD-iştii au decis să nu mai susţină cererile maghiarilor. Reamintim că toate cele trei Comisii parlamentare aveau pe ordinea de zi proiectele care prevăd ca 15 martie să fie Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar în localităţile unde comunitatea maghiară are o reprezentare de minimum 10% să se asigure servicii în limba maghiară, precum şi permisiunea arborării însemnelor naţionale.
Deputatul PNL Brăila Vasile Varga, vicepreşedintele Comisiei Juridice, a afirmat pentru „Obiectiv - Vocea Brăilei” încă de ieri dimineaţă că şedinţa la care urma să participe a fost amânată. “S-a amânat deocamdată. PSD-ul a venit iniţial cu nişte amendamente. Au renunţat la cele de ieri, care au fost iniţiate de grupul parlamentar al UDMR-ului. Au venit cu alte propuneri, am aşteptat o oră, după care s-a anunţat că se amână şedinţa Comisiei juridice. Nu ştim exact ce se întâmplă. Nu s-a spus nimic concret. Au anunţat doar că se amână. Fără dată, fără nimic. Oricum proiectele nu pot să intre în plen dacă nu au avizul Comisiei juridice. Cred că au primit foarte multe telefoane de la cei care sunt din Ardeal. Primari, preşedinţi de Consilii Judeţene. I-au determinat deocamdată să scoată de pe ordinea de zi acest proiect pentru că ar fi fost o tragedie. Să nu mai spun de scandalul care a fost aseară. Evident că au supărat mulţi oameni. Bineînţeles, au fost şi ieşirile publice pe care le-am avut şi noi”, a declarat Varga.
Ulterior, în presa naţională s-a făcut precizarea că negocierile dintre PSD/ALDE şi UDMR au picat. Parlamentarii maghiari au avut o şedinţă de urgenţă, după care au anunţat că nu vor vota moţiunea de cenzură. În acest context, dar şi în cel în care atât PNL, USR, cât şi PMP au anunţat că nu vor participa la vot, alianţa de guvernare a susţinut că moţiunea va trece fără probleme.
Ieri-seară, până la închiderea ediţiei print a cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei”, PSD-iştii au convocat o şedinţă de urgenţă pe tema votului pentru moţiune.
Între numele vehiculate în presa centrală pentru miniştrii care ar putea face parte din noul Guvern PSD, în cazul în care moţiunea ar trece, se număra şi brăileanul Mihai Tudose ca ministru al Economiei. Şedinţa în care se va vota moţiunea de cenzură este stabilită la Parlament, astăzi, la ora 11:00. Rămâne de văzut câţi parlamentari vor vota moţiunea în cele din urmă.