• asta au declarat liderii organizaţiei judeţene a partidului, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, uşor nemulţumiţi de cum s-a finalizat redistribuirea voturilor de la alegerile Parlamentare • potrivit preşedintelui executiv al PSD Brăila Aurel Simionescu, social-democraţii ar fi trebuit să mai aibă un fotoliu de deputat, în timp ce PNL-iştii, unul în Cameră şi unul în Senat • tot cu această ocazie, şeful PSD Brăila, Ion Rotaru a ţinut să se laude cu rezultatul obţinut la nivelul judeţului nostru
PSD-iştii din Brăila au ţinut, vineri, să facă o scurtă analiză a alegerilor parlamentare şi a campaniei electorale care abia s-a încheiat. Preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, şeful de campanie al organizaţiei şi preşedintele executiv Aurel Simionescu, primarul municipiului Marian Dragomir şi şeful Consiliului Judeţean Francisk Chiriac au ţinut să le transmită mulţumiri tuturor membrilor de partid, simpatizanţilor, brăilenilor care au mers la vot şi, în special, celor care i-au votat. Potrivit lui Rotaru, elementele care au înclinat balanţa în timpul campaniei în favoarea PSD au fost legate de faptul că social-democraţii s-au axat strict pe promovarea programului propriu de guvernare şi nu pe scandal sau critici.
„Este o satisfacţie pentru organizaţie, pentru munca pe care am depus-o. Este, dacă vreţi, un scor istoric. Niciodată PSD nu a obţinut un asemenea scor la alegerile Parlamentare. Sigur, 58% înseamnă o opţiune majoră a electoratului brăilean pentru programul PSD, pentru echipa noastră, pentru perspectiva pe care o generează acest program pentru ţară şi pentru oameni. (...) Am câştigat în judeţ în 38 de localităţi. Doar în 6 localităţi PNL-ul a câştigat. Într-unele dintre ele cu un scor foarte mic. Avem diferenţe şi de 5 voturi. Sigur, sunt 2 - 3 localităţi care au obţinut scoruri mult mai bune, dar diferenţele nu sunt semnificative pentru votul pentru PSD şi cel pentru PNL în acele comune. Evident, comparativ şi cu ce a fost la locale. În acelaşi timp, avem localităţi unde am obţinut procente de 85% ceea ce demonstrează încă o dată că s-a făcut şi campanie, oamenii au apreciat şi acolo unde s-a muncit s-au văzut şi rezultatele”, a declarat Rotaru.
Sursa citată a mai apreciat că la nivelul scorurilor obţinute de organizaţiile PSD-iste din ţară, cea din Brăila s-a situat destul de bine, pe poziţia 10 sau 11. Senatorul proaspăt reales a mai punctat că în următoarea perioadă social-democraţii îşi propun să ducă la îndeplinire, etapizat, toate proiectele la care s-au angajat în campanie.
„Ne propunem la nivel de Parlament să susţinem în plan legislativ toate măsurile care urmează să fie luate din punct de vedere al punerii în practică a programului de guvernare şi, nu în ultimul rând, să susţinem toate proiectele locale, ale Consiliului Judeţean, ale Primăriei Municipiului Brăila, ale primăriilor din judeţ”, a mai adăugat acesta.
Simionescu: «Mi se pare absolut incorect ca având un rest de 16% să iei 2 deputaţi»
La rândul său, preşedintele executiv al PSD Brăila, Aurel Simionescu a intervenit pentru a sublinia în primul rând că la acest scrutin „nu s-a mai pus problema voturilor social-democraţilor venite din partea unui anumit segment al populaţiei”. Acesta a afirmat că din cele 141 de secţii de votare din municipiu, în 67 PSD a scos peste 60%, ceea ce dovedeşte că nu doar cei din mediul rural au ales să pună ştampila pe lista „roşie”. Cât despre repartizarea celor două locuri la Cameră şi fotoliul neatribuit la Senat către PNL şi atribuit ALDE, Simionescu s-a arătat destul de deranjat. Acesta a explicat că PSD ar fi trebuit să obţină al patrulea mandat de deputat, conform voturilor cetăţenilor, iar PNL să se aleagă tot cu două locuri de parlamentari, însă doar unul la Cameră şi celălalt la Senat.
„Nu discutăm despre oameni, partide. Discutăm despre principii. Până la urmă, repartiţia de nivel naţional pe care o face acel calculator la a treia distribuire eu cred că trebuie să se ţină cont, până la urmă, de votul oamenilor din teritoriul respectiv. Din punctul meu de vedere, ca cineva să aibă 16% la Senat şi să ia altcineva cu 5% este un lucru care vine împotriva voinţei cetăţenilor din judeţul respectiv, de dragul unei echilibrări pe ţară. Sigur, niciun sistem nu este perfect, asta este realitatea, dar cred că va trebui în continuare să regândim modalitatea, algoritmul pentru ca el să fie cât mai apropiat de votul pe care l-au dat cetăţenii într-un teritoriu”, a declarat Simionescu.
În completare, Ion Rotaru a insistat pe ideea că legea ar trebui modificată în aşa fel încât cel care câştigă alegerile să ia totul, în conformitate cu votul dat de cetăţeni.
„Legea a fost făcută aşa pentru a respecta până la urmă ideea de reprezentativitate, dar în acelaşi timp de a sprijini cumva intrarea în Parlament şi a partidelor mici. E până la urmă incorect şi din punctul meu de vedere. Probabil că ar trebui revăzută cumva şi mers pe ideea: câştigătorul ia totul. Şi atunci eliminăm şi o serie întreagă din problemele oamenilor care spun: «eu am votat ceva, dar acolo iese altceva». Pe de altă parte, se poate genera acea majoritate pe care a votat-o populaţia şi pe care şi-a dorit-o la un scrutin electoral sau altul”, a punctat senatorul.
Dragomir şi Chiriac speră la colaborare cu celelalte partide după alegeri
Prezenţi la conferinţa de presă săptămânală a partidului, pe lângă mulţumirile de rigoare, atât primarul Marian Dragomir, cât şi preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac au lansat o invitaţie de colaborare către celelalte partide, mai mult sau mai puţin directă.
„Aşa cum am spus, în programul de Guvernare al PSD sunt toate proiectele judeţului. Nu ţinem cont de culoarea politică. Noi gândim în continuare la binele cetăţenilor din acest judeţ. Ne vom ţine de promisiune în aşa fel încât viaţa de zi cu zi a oamenilor să se îmbunătăţească vizibil”, a declarat Chiriac, manifestându-şi totodată speranţa că toţi care au venit cu idei şi promisiuni în campania electorală vor încerca să le respecte.
La rândul său, edilul-şef a apreciat creşterea rezultatului PSD Brăila în câteva luni de la alegerile locale din iunie, până la cele Parlamentare din 11 decembrie.
„Acum, că s-a terminat campania electorală, eu cred că e momentul ca fiecare partid să lase orgoliile. Până la viitoarea campanie, când fiecare îşi va face organizarea aşa cum crede, e un moment prielnic să lucrăm împreună pe proiecte care nu sunt ale unui primar sau ale unui partid, ci ale oraşului Brăila. Eu cred că e cel mai bun moment în care putem să conlucrăm pentru a pune în practică toate acele proiecte care ne sunt necesare în oraş„, a afirmat Dragomir.
Chiar şi aşa, social-democratul nu s-a putut abţine de la a comenta criticile care i-au fost aduse în timpul campaniei de contracandidaţi, catalogându-le drept hilare, în contextul în care bătălia s-a dat pentru Parlament şi nu pentru administraţia locală.
„Pot să spun că şi eu sunt de acord că redistribuirea este inechitabilă, dar poate că ironia soriţii a făcut ca cei care au fost ironici în timpul campaniei electorale să rămână pe dinafară. Poate că vor învăţa ceva şi la următorul scrutin o să facem toţi în Brăila o campanie civilizată, o să vorbim despre noi, despre ce vrem să facem şi mai puţin despre alţii”, a conchis sursa citată.