PSD-iştii au luat tot caşcavalul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

PSD-iştii au luat tot caşcavalul

• doar într-un singur Consiliu de Administraţie din 12 şi-au găsit loc consilierii judeţeni liberali în acest mandat • decizia s-a luat prin vot secret, marţi, în cadrul unei şedinţe extraordinare a CJ Brăila, iar majoritatea şi-a spus cuvântul • medicul Cristian Pricop a intrat ca titular în CA la Spitalul Judeţean, iar Marian Căpăţînă ca supleant, în rest, totul este dominat de câştigătorul Alegerilor Locale: PSD •posturile consilierilor din CA-uri nu sunt retribuite conform unei legi din 2017, dar este vorba de accesul la informaţii cu privire la manevrele directorilor, care pot fi votate sau nu de aleşii locali, ceea ce înseamnă influenţă

 

Consilierii judeţeni şi-au împărţit, marţi, locurile din cadrul Consiliilor de Administraţie (C.A.) ale entităţilor aflate în subordine, iar PSD-iştii şi-au arătat pentru prima oară “muşchii” dobândiţi în urma Alegerilor Locale din 27 septembrie. Pe scurt, din 12 entităţi în care CJ Brăila şi-a desemnat reprezentanţi, doar într-una singură (ce-i drept, foarte importantă), şi-au găsit loc şi consilierii liberali. În rest, PSD Brăila a pus monopol, aşa cum era de aşteptat, având în vedere faptul că au câştigat fotoliul de preşedinte, cei doi vicepreşedinţi şi 17 consilieri, în timp ce liberalii s-au ales doar cu 10 poziţii de consilieri, iar PMP cu 3. Dar să vedem cum arată tabloul Consiliilor de Administraţie în urma votului secret din cea mai recentă şedinţă a CJ Brăila.

 

Unii consilieri PSD-işti, desemnaţi chiar în mai multe CA-uri

În Consiliul de Administraţie al  Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” Brăila a fost desemnată ca reprezentant al CJ, PSD-ista Carmelia Mariana Dragomir Bălănică, cu 16 voturi “pentru” şi 11 “împotrivă”, în timp ce propunerea PNL, Vasile Cortez, a primit doar 11 voturi “pentru”, din cele 27 voturi valabil exprimate. Aici 3 voturi au fost nule.

În C.A. al Filarmonicii “Lyra - George Cavadia”, a fost desemnată social-democrata Valentina Turcoeanu, cu 17 voturi “pentru” şi 11 “împotrivă”, din 28 voturi valabil exprimate. De cealaltă parte, propunerea PNL, Marian Căpăţînă, a luat doar 11 voturi “pentru” şi 17 “împotrivă”. De această dată, două voturi au fost nule.
În C.A. al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, reprezentantul CJ Brăila a fost desemnat, social-democratul Gabriel Mihai Abaseacă, cu 17 voturi “pentru” şi 10 “împotrivă”, din 27 de voturi valabil exprimate. Candidatul PNL, Stăvărel Dorobanţu a primit doar 10 voturi “pentru” şi 17 “împotrivă” iar 3 voturi au fost nule.
În C.A. al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila a fost desemnată tot PSD-ista Valentina Turcoeanu. Aici aceasta a primit 18 voturi “pentru” şi 9 “împotrivă” din 27 voturi valabil exprimate. PMP-istul Viorel Botea, propunerea opoziţiei, a primit doar 9 voturi “pentru” şi 18 “împotrivă”. Şi de această dată, două voturi au fost nule.
În C.A. al Palatului Copiilor Brăila a fost desemnată PSD-ista Daniela Bordea, cu 19 voturi “pentru” şi 9 “împotrivă”, din totalul de 28 voturi valabil exprimate. PNL-ista Daniela Pascale a luat doar 9 voturi “pentru” şi 19 “împotrivă”, iar 1 vot a fost nul.
În C.A. al Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Consiliul judeţean are trei reprezentanţi. Aceştia sunt PSD-iştii: Andrei Ionuţ Ichim, Fănel Burtea şi Adrian George Paladi. Primii doi au primit 19 voturi “pentru” şi 8 “împotrivă”, iar Paladi 20 voturi “pentru” şi 7 “împotrivă” din totalul de 27 voturi valabil exprimate. Liberalii l-au propus pe Alexandru Dănăilă, însă a luat doar 7 voturi “pentru” şi 20 “împotrivă”, în timp ce un vot a fost nul.
În Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social din Judeţul Brăila Consiliul are doi reprezentanţi, un membru titular şi un supleant. Pe prima poziţie a fost aleasă tot PSD-ista Carmelia Bălănică, cu 17 voturi “pentru” şi 9 “împotrivă”, în timp ce propunerea PNL, Vasile Constantin Varga a luat 9 voturi “pentru” şi 17 “împotrivă”. De asemenea, membru supleant a fost ales Dorel Vîlsan de la PSD, cu 18 voturi “pentru” şi 8 “împotrivă”, în timp ce varianta liberalilor, Vasile Cortez, a luat doar 8 voturi “pentru” şi 18 “împotrivă” din totalul de 26 voturi valabil exprimate. Şi aici trei voturi au fost nule.
În C.A. al Casei de Asigurări de Sănătate reprezentant al CJ a fost desemnat PSD-istul Fănel Burtea, cu 18 voturi “pentru” şi 10 “împotrivă”. Aici liberalii l-au propus pe Florin Cîrligea, cu menţiunea că este economist. Rezultatul a fost invers decât cel al contracandidatului acestuia. Au fost 28 de voturi valabil exprimate iar unul anulat.
În C.A. al Muzeului Brăilei “Carol I”, CJ Brăila are patru membri titulari şi doi supleanţi. Ei bine, la prima categorie au fost aleşi PSD-iştii: Dumitru Văduva, Marian Gheorghiu, Daniela Bordea şi Marius Negru. Toţi au înregistrat 19 voturi “pentru” şi 9 “împotrivă” din totalul de 28 voturi valabil exprimate. Ca titulari şi opoziţia l-a propus pe PMP-istul Ionel Adetu şi pe PNL-istul Alexandru Dănăilă. Ei bine, aici votul a fost unul aproape hilar. Adetu a luat doar 4 voturi “pentru” şi 24 “împotrivă”, iar Dănăilă 7 voturi “pentru” şi 21 “împotrivă”. Totodată, ca membri supleanţi au fost desemnaţi PSD-iştii Marius Dobrotă şi Carmen Bănică. Primul a primit 21 voturi “pentru” şi 7 “împotrivă”, iar Bănică doar 18 “pentru” şi 10 „împotrivă”.

La finalul votului pentru CA-ul Muzeului, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac le-a urat succes noilor membri, precizând că vor avea “o misiune foarte grea”.

 

SJU, singurul unde PSD a permis «strecurarea» unor PNL-işti

Tot cu această ocazie s-a votat şi reprezentarea Consiliului în C.A.-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Aici sunt doi membri titulari şi doi supleanţi. Ei bine, aceasta a fost singura categorie unde liberalii au primit vreo poziţie. Mai exact, titulari au fost desemnaţi PSD-ista Daniela Bordea şi PNL-istul Cristian Pricop (medic). Social-democrata a luat 18 voturi “pentru” şi 10 “împotrivă”, iar liberalul 27 voturi “pentru” şi 1 “împotrivă” din totalul de 28 voturi valabil exprimate. Totodată, ca membri supleanţi au fost selectaţi PSD-istul Dumitru Văduva, cu 21 voturi “pentru” şi 7 “împotrivă” şi PNL-istul Marian Căpăţînă cu 25 voturi “pentru” şi 3 “împotrivă”. Şi la această categorie un buletin a fost nul.
Interesant este că aici, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dorit să felicite consilierii proaspăt aleşi, cu precizarea că toate proiectele spitalului trebuie să continue. Mai mult, acesta a punctat că se bucură că în acest CA sunt atât reprezentanţi PSD cât şi ai opoziţiei, astfel încât să nu mai existe un „câmp de bătălie politică” la SJU.

La rândul său, liberalul Cristian Pricop a ţinut să ia cuvântul pentru a vorbi despre planurile Uniunii Europene în contextul pandemiei de coronavirus şi necesitatea adaptării CJ Brăila şi a Spitalului Judeţean la această situaţie şi la oportunităţile care vor apărea pe zona de Sănătate.

“Vă mulţumesc pentru încredere. Vreau să vă spun că în urma acestui mandat, îmi doresc ca Spitalul Judeţean şi sistemul de sănătate brăilean să fie acela care să poată să facă faţă la toate provocările momentului. Acum avem în faţă pandemia despre care auzim peste tot, dar care ne-a demonstrat tuturor cât de fragili suntem şi că putem fi oricând afectaţi de o problemă de acest gen. UE, în urma provocărilor date de pandemie şi ameninţărilor transfrontaliere legate de sănătate, a pregătit în perioada următoare - 21-27 -, un program operaţional pentru Sănătate. Reţineţi! Prima dată în Europa când se realizează acest lucru! Iar obiectivul meu, şi cred că şi al domnului preşedinte, este ca, în cât mai puţin timp posibil, să pregătim şi Spitalul Judeţean, şi autoritatea locală astfel încât să putem accesa toate oportunităţile acestui program operaţional. Dacă ratăm acum, o să ratăm pentru mult timp”, a declarat Pricop.

La rândul său, Chiriac a precizat că CJ Brăila şi SJU au depus deja documentaţiile pentru a recupera cheltuielile făcute în contextul COVID-19, din fonduri europene.  De asemenea, a punctat că există Documentaţii de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) pentru mai multe proiecte care vor conduce la îmbunătăţirea graduală a condiţiilor din spital.

“Singura provocare a spitalului şi o ştim cu toţii, va fi partea de resursă umană, unde, cu toţii trebuie să facem lobby, astfel încât să atragem cât mai mulţi medici. Prin oferirea de locuinţe sau alte facilităţi. Mă refer la remuneraţie. Dar o gândim în Consiliul de Administraţie cu toţii, pentru că avem suficient timp”, a mai precizat Chiriac.

Revenind la posturile reprezentanţilor CJ, în C.A. al Spitalului de Pneumoftiziologie, s-a pus problema selectării a doi membri titulari şi doi supleanţi. De această dată, PSD-iştii au luat totul. Ca titulari au fost desemnaţi Marius Dobrotă, cu 20 voturi “pentru” şi 8 împotrivă” şi Mihai Gabriel Abăseacă, cu 19 voturi “pentru” şi 9 “împotrivă”, din totalul de 28 voturi valabil exprimate. Tot ca membru titular a fost propus şi liberalul Dănuţ Lungu, însă a obţinut doar 10 voturi “pentru” şi 18 “împotrivă”, în ciuda faptului că PNL-iştii au indicat atât aici cât şi la Spitalul Judeţean că legislaţia prevede obligativitatea ca în CA-urile de la spitale să existe obligatoriu un economist.

Supleanţi au fost aleşi: Aurel Dumitru, cu 23 voturi “pentru” şi 5 “împotrivă”, respectiv Marius Negru, cu 17 voturi “pentru” şi 11 “împotrivă”. Şi la această categorie a existat un buletin nul. 

În ceea ce priveşte reprezentanţii CJ în Consiliul Consultativ al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, aceştia au fost desemnaţi tot dinspre tabăra PSD. Carmelia Bălănică, a primit 19 voturi “pentru” şi 8 “împotrivă”, iar colegul acesteia, Dumitru Văduva - 18 voturi “pentru” şi 9 “împotrivă” din totalul de 27 voturi valabil exprimate. Şi aici, două voturi au fost nule. Din partea PNL, propunerea a vizat-o pe Ana-Maria Necoară, care a primit însă doar 8 voturi “pentru” şi 19 “împotrivă”.

Întrebaţi la finalul şedinţei de către redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, dacă activitatea din CA-uri este remunerată, preşedintele CJ, dar şi secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, au explicat că nu. Aceştia au menţionat că situaţia se regăseşte doar în cazul posturilor din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP). Priceputu ne-a indicat chiar un articol din Legea 128/2017, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, unde se specifică faptul că activitatea consilierilor în consiliile de administraţie ale unei entităţi nu este retribuită.

Mai menţionăm că numărul total de voturi a diferit pe parcursul şedinţei (care a durat câteva ore bune), din cauză că liberalul Florin Cîrligea a plecat la un moment dat. La rândul său, PNL-istul Alexandru Dănăilă a absentat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro