• şeful interimar al PSD Brăila Ion Rotaru acuză Guvernul Dacian Cioloş pentru faptul că nu a lansat normele de aplicare a ordonanţei privind taxa de salubritate • de asemenea, fostul primar Aurel Simionescu consideră că vina se împarte în mai multe zone: la nivelul Guvernului, al operatorilor care au acţionat uşor superficial, dar şi al administraţiei locale care nu a informat suficient cetăţenii • Rotaru a punctat că va purta o discuţie la nivelul Primăriei şi CJ pentru a vedea dacă o parte din costurile taxei de salubritate ar putea fi achitate de la bugetul local
Social-democraţii brăileni au comentat, recent, situaţia de nemulţumire generală apărută pe tema majorării taxei de salubritate cu 54%, încercând să explice în ce condiţii s-a ajuns aici. Preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru a punctat că problema a fost gestionată prost încă de la bun început, însă principalul vinovat se face Guvernul Tehnocrat al lui Dacian Cioloş, care nu a elaborat normele menite să clarifice modul în care ordonanţa privind taxa să fie pusă în aplicare.
“Este o directivă a Uniunii Europene pe care trebuie să o respectăm. Dar îi acuz pe tehnocraţi pentru că nu au dat aceste norme. Am avut personal o întrebare la ministrul de resort şi am solicitat acest lucru încă din vară chiar şi în toamnă am revenit, dar nu s-a întâmplat nimic. A doua problemă care trebuia rezolvată şi nu s-a întâmplat nici astăzi, dar care va trebui rezolvată urgent este aceea ca populaţia ţării să fie informată. Au fost fonduri pentru acest lucru. Oamenii trebuie să fie şi informaţi, să conştientizeze că este nevoie să se facă o colectare selectivă a deşeurilor. Nu au nici informaţia şi nu ştiu nici ce consecinţe implică. Şi iată că a venit consecinţa. Pentru că dacă nu respectăm directiva intrăm într-o altă discuţie”, a declarat Rotaru.
Senatorul a afirmat că Guvernul Cioloş avea obligaţia să prezinte spoturi televizate pentru informarea populaţiei în privinţa acestei schimbări.
“Lucrul ăsta nu s-a făcut. Oamenii nu ştiu că trebuie să recicleze. Nu au nici cele trei pubele, dacă vreţi, pentru hârtie, gunoi menajer şi plastic sau sticlă. Ne aflăm în situaţia în care, până la urmă, punem totul în cârca celor care selectează gunoiul şi îi sancţionăm pe ei”, a mai adăugat sursa citată.
Rotaru ar vrea ca o parte din taxă să fie suportată de administraţie
Plecând de la exemplul primăriilor din ţară care au anunţat că vor plăti de la buget această suplimentare, Ion Rotaru a precizat că va purta o discuţie cu şefii administraţiei locale pentru a vedea în ce măsură această variantă se mai poate aplica şi la Brăila.
“Dacă sunt fonduri şi există această posibilitate ca diferenţa sau o parte din această taxă să fie suportată de către autoritatea locală, consider că este o variantă binevenită. Înţeleg că sunt în ţară unele primării care au făcut acest lucru. E de analizat şi de luat o măsură în situaţia în care bugetul suportă şi există această posibilitate. Întotdeauna, şi autorităţile locale sunt responsabile şi au vina lor dacă nu au gestionat suficient de bine acest lucru. Este limpede”, a declarat Rotaru.
Prezent la conferinţa de presă susţinută la sediul PSD Brăila, deputatul Nicu Niţă a ţinut să adauge că până când nu se va rezolva problema staţiei de sortare şi a operatorului unic în judeţul nostru, toate discuţiile pe această temă sunt fără nicio finalitate.
“Din punctul meu de vedere, cetăţeanul nu ar trebui să plătească, dar dumneavoastră aţi observat că această ordonanţă a venit din timpul celorlalţi guvernanţi. Primarul s-a trezit cu această ordonanţă în timpul lunii decembrie şi a trebuit să o aplice. Mare lucru nu a avut ce să facă. Pe parcurs trebuie să vadă ce măsuri o să ia ca să îl coste pe cetăţean mai puţin. Dar am să vă rog să îl întrebaţi pe domnul primar Dragomir personal. Este mult mai competent să dea un răspuns legat de ce se întâmplă cu deşeurile sortate”, a afirmat Niţă.
Fostul primar Aurel Simionescu consideră că totul s-a blocat odată cu staţia de sortare
La rândul său, ex-edilul-şef Aurel Simionescu a ţinut să răspundă acuzaţiilor apărute şi la adresa sa în ultima perioadă, legate de lipsa de acţiune pentru implementarea mai rapidă a proiectului privind colectarea selectivă a gunoiului.
Preşedintele executiv al PSD Brăila a explicat că toată problema în judeţul nostru a pornit de la blocarea lucrărilor la staţia de sortare de la Vădeni, de altfel, proiect aflat în “curtea” Consiliului Judeţean.
“Ordonanţa despre care se vorbeşte, Legea 100 din 2014 a fost dată în aprilie. În lunile mai - iunie eu am făcut demersurile respective la nivel naţional şi prin parlamentarii noştri şi prin minister. Vreau să spun că dacă la nivelul acela normele metodologice apăreau la timp, noi aveam acum operator unic. Aveam şapte luni de zile în care se putea face licitaţie. Dar au dat normele metodologice în Ajun de Crăciun. Asta ca să se termine un subiect. Pentru staţia de sortare... noi, judeţul Brăila, pentru că firma care a câştigat era în insolvenţă, am făcut demersuri la nivel de Bucureşti. Le-am spus acest lucru. Dar ne-au răspuns: «Nu! Nu aveţi voie! Mergeţi înainte că firma o să facă treabă». Şi am mers înainte. Dar firma n-a făcut. Azi ar fi trebuit să avem staţie de sortare. Deci, dacă lucrurile astea ar fi funcţionat aşa cum trebuie, astăzi am fi avut şi operator unic şi staţie de sortare. Şi discuţia ar fi fost pe alţi parametri”, a explicat Simionescu.
Chiar şi aşa, fostul primar recunoaşte că vina pentru această situaţie se împarte în mai multe segmente, inclusiv administraţia având o responsabilitate pentru că nu a promovat atât de bine consecinţele pentru colectarea gunoiului la comun.
“Există şi partea firmelor care au făcut lucruri mici în legătură cu sortarea. Şi «clopotele» (n.r. - cele 3 containere pentru colectarea selectivă a gunoiului, amplasate la nivelul municipiului) şi sacii pe care i-au dat ei, nu a fost o chestiune de masă, să spunem aşa. De asemenea, a fost o vină a noastră pentru informare. Eu le-am spus de când am început dezbaterile despre normele metodologice. «Spuneţi-le oamenilor că asta va urma dacă nu selectează!». Dar lucrurile au rămas într-o formă din asta aşa... «lasă că poate nu o să se întâmple». Iar impunerea europeană este una cu un angajament pe care noi ni l-am luat”, a mai adăugat sursa citată.
Mergând pe aceeaşi linie, Simionescu a povestit şi faptul că nici containerele respective montate în aproximativ 20 de zone ale oraşului nu s-au bucurat de prea mare succes. Însă fostul edil-şef susţine că această problemă legată de colectarea selectivă la nivelul cetăţenilor există şi în alte state, nu doar în România.
“Colectarea selectivă este un element de «da şi nu» chiar şi în afara graniţelor. Eu când mă duc pe afară mă uit în containerele stradale să văd ce conţin. Foarte puţine sunt unice, să spunem aşa. Prin aeroport sunt ceva mai respectate. Numai că acolo funcţionează sortarea la nivelul staţiilor”, a precizat Simionescu.
Ca idee de viitor, fostul primar a ţinut să precizeze că din punctul său de vedere, pentru a-i convinge pe brăileni să separe gunoiul, operatorul unic ar trebui să vină cu oferte avantajoase, reduceri şi chiar sancţiuni dacă este cazul.