Mergi la conţinutul principal

PSD este pregatit sa-si instaleze oamenii in Prefectura si serviciile descentralizate

Desi parteneriatul pentru noua guvernare intre PSD si PDL s-a semnat la nivel central de numai doua zile, organizatia PSD Braila se pregateste deja sa-si numeasca noii directori la serviciile descentralizate care ii vor reveni la imparteala, iar lista cu cei doritori de functii este si ea deja intocmita, ba chiar a trecut si de o prima selectie, astfel incit numarul celor care s-au autopropus pentru diverse posturi a fost oarecum redus. PSD-istii isi fac planuri si pentru numirea noului prefect si a celor doi subprefecti de Braila, care, neoficial, ar urma sa revina acestui partid, in judetul nostru, ca urmare a unui principiu asupra caruia se pare ca s-a cazut de acord la nivel central: partidul care a cistigat presedintia Consiliului Judetean ia si Prefectura. Pentru ca PSD Braila si-a adjudecat locul II intr-un top national, intre organizatiile social-democrate, din punct de vedere al rezultatului la alegeri, pretentiile liderului local Gheorghe Bunea Stancu sint insa si mai mari, acesta sperind la un post de ministru si citeva de secretari de stat, adjudecate de filiala sa. Organizarea PSD-istilor braileni este atit de buna, ca ei deja stiu exact si ce minister sa ceara: "Poate am fi meritat inca un post de deputat si unul de senator, insa, in mare, a fost o reusita la alegeri si daca am luat locul II pe tara, inseamna ca putem sa emitem pretentii si pentru niste posturi in administratie la nivel national. Asteptam pentru Braila un post de ministru, asta este cert si asteptam si alte posturi in administratie; avem deja o lista facuta cu sase-sapte colegi de-ai nostri ca, la nevoie, sa putem promova pe unii dintre ei in administratie, fie ca secretari de stat , fie in cadrul autoritatilor nationale care functioneaza pe linga Guvern. Ca minister, pe noi ne-ar interesa in principal Mediul, eventual Sanatatea, poate Agricultura. Am pornit cu Mediul, pentru ca acesta este un minister care are bani, in primul rind. E un minister care va beneficia de multa atentie si cred ca pornind numai cu zona de salubrizare, incineratoare, ce vrem noi sa facem, avem apoi Insula Mica - sint suficiente argumente pentru a dori un minister foarte consistent, din multe puncte de vedere. Incercam sa imbinam utilul cu placutul si sa avem o reprezentare in minister ca ministru plin, iar in citeva ministere vom incerca sa obtinem citiva secretari de stat".
Intrebat fiind daca pentru postul de ministru si secretari de stat se gindeste sa nominalizeze membri PSD Braila sau persoane de la centru care au o legatura strinsa cu judetul, Stancu a vorbit din nou despre "imbinarea utilului cu placutul": "Asta inseamna ca avem in vedere si oameni pe care-i placem din zona Bucurestiului si care au o anumita influenta la centru, dar in principiu, noi sustinem membri de partid din organizatie".

"Exista si posibilitatea ca Mihaela Marcu sa ramina prefect, noi am mai avut discutii de genul asta, inclusiv cu doamna Marcu"

In ce priveste zona locala, presedintele PSD spune ca deja au inceput sa sune telefoanele si sa ii fie cerute un post sau altul ori sa fie atentionat ca PDL-ul isi doreste o directie deconcentrata sau alta. El considera ca este cam devreme pentru astfel de lucruri, dar crede ca pina de Craciun, se va sti exact cine, ce servicii descentralizate si-a adjudecat si, din partea PSD, si ce directori vor fi nou numiti la acele directii. Stancu sustine ca noile numiri se vor face strict pe criterii de competenta, inclusiv la Prefectura: "Ca persoane, sigur ca n-o sa nominalizez, pentru ca trebuie sa asteptam lucrurile sa se aseze intii, sa vedem unde va ajunge Prefectura, probabil ca va ajunge la PSD, in cazul Brailei si atunci vom vedea ce vom face. Avem niste discutii facute, am avut si o Delegatie Permanenta, in care am discutat de principiu aceste probleme. Acelasi principiu este valabil si pentru deconcentrate. In ultima vreme primesc tot felul de telefoane, ca postul nu stiu care il vrea PDL-ul, ca Directia nu stiu care o vrea nu stiu cine, dar deocamdata eu zic sa asteptam ca lucrurile sa se aseze si vom face promovari in primul rind pe criteriul profesional, in ce priveste PSD. Mai putin conteaza elementul politic, dar atunci cind avem oameni in cadrul PSD care au aplecare spre astfel de profesii, spre domeniul respectiv, sa fiti siguri ca o vom face. Cind nu avem, o sa incercam sa aducem oameni competenti, care reprezinta interesul general". Intrebat daca are in vedere numirea unui prefect de Braila din rindul PSD pentru ca apoi, acesta sa renunte la calitatea de membru de partid sau direct nominalizarea unei persoane apolitice, Stancu a explicat ca ambele variante sint posibile, ba chiar mai exista si o a treia, aceea ca Mihaela Marcu sa-si pastreze functia de prefect : "In principiu, va trebui sa ne orientam intii in gradina noastra, a partidului, asa mi se pare normal si indiferent daca are sau nu are studii pentru inalt functionar public, poate fi numit interimar si pe urma face aceste studii, asa cum s-a mai intimplat pina acum. Dar exista si posibilitatea, atunci cind nu exista persoana potrivita in partid, sa numim o personalitate a Brailei care, in primul rind, sa stie sa lucreze pe Bucuresti, ca asta este cel mai important, sa sustii administratia publica in fel de fel de initiative pe care le are, pentru a dezvolta zona noastra, mai ales in colaborare cu Galatiul. Eu am incercat, in colaborare cu presedintele de la Galati, sa formam o enclava regionala si eu zic sa sintem pe drumul cel bun. Exista si posibilitatea ca Mihaela Marcu sa ramina prefect. Noi luam in discutie orice subiect, pe tema asta. Ea a demonstrat ca are o anumita independenta, a fost cit de cit echidistanta, deci exista aceasta posibilitate si noi am mai avut discutii de genul asta, inclusiv cu doamna Marcu".
Liderul PSD sustine ca nu-l incinta neaparat ideea ca prefecturile sa fie cedate partidului care a cistigat si Consiliul Judetean, respectiv, la Braila, PSD-ului, ci important pentru el este ca persoana care va fi in aceasta functie sa fie una dispusa sa se implice alaturi de autoritatile locale, in sprijinul judetului: "Pe mine nu ma intereseaza in mod foarte clar care este apartenenta politica a prefectului, daca va fi PSD sau PDL, ideea este sa fie un om care sa tina cu Braila. Ma intereseaza sa fie aproape de administratie, pentru ca prefectul reprezinta garantia respectarii legalitatii in judet si de asemenea, a respectarii programului guvernamental in teritoriu. Nu cred ca e bine sa mai avem prim-secretari, ci prefecti ai anului 2008, nu oameni care se prefac ca fac ceva, din scaunul de prefect. Nu este cazul Brailei, pentru ca noi am avut o relatie foarte buna cu doamna prefect".

"Eu nu sint de principiul ca cineva s-a nascut director"

Presedintele PSD a mai explicat ca, din punctul sau de vedere, "nimeni nu este de neinlocuit" si ca "nimeni nu s-a nascut director", cu referire la unele persoane care ocupa fotoliile de directori ai unor directii de aproape 20 de ani, indiferent de guvernare. Discutind concret, pe tema Directiei Finantelor Publice si Garzii Financiare, Stancu a precizat ca functiile de directori nu trebuie sa fie ocupate de aceeasi oameni, ani la rindul, cu atit mai putin cind acei oameni profita de functie ca sa-si angajeze in institutia respectiva membri ai familiei. Presedintele PSD a mai spus ca nu a fost niciodata adeptul ideii de a lucra cu membrii familiei, nici cind a fost vorba despre el personal, nici cind a fost vorba despre altii, pentru ca, dupa opinia sa, cind esti seful fiului, al fiicei, al sotiei sau al cumnatului tau, nu poti fi obiectiv. In opinia presedintelui PSD, astfel de angajari pe cumetrii sint cu atit mai periculoase, cind e vorba despre institutii publice, nu de afaceri private. Stancu a mai explicat ca indiferent daca pentru anumite persoane se vor face presiuni de la nivel local sau central, pentru a fi mentinute in functii, astfel de manevre nu au succes la el: "In nici un caz nu va avea Bucurestiul vreo influenta nici la unul, nici la altul, nici la Finante, nici la Garda, nici la Mediu, nici la ce mai vreti, la APIA, sau unde mai vreti dvs. Dar in primul rind trebuie vazut unde pica Finantele, s-ar putea ca aceasta Directie sa ajunga la PDL, stiti ca eu cu negocierea nu stau foarte bine, asa ca orice se poate intimpla. Eu nu sint de principiul ca cineva s-a nascut presedinte, nu sint de principiul ca cineva s-a nascut director. Nu exista facultate care sa scoata director, cum nu exista facultate care sa scoata presedinti. Exista facultati care scot fel de fel de profesii, economisti, ingineri si asa mai departe. Unii s-au obisnuit cu chestia asta, cu directoratul si nu numai ei, ci si familia cu ei. Unul dintre principiile mele in viata a fost sa nu lucrez cu rudele, inclusiv cu familia mea. Nu! Eu lucrez cu altii decit cu ei, pentru ca intervin sentimentele si decizia nu o iei intotdeauna corecta, cind e vorba de rude. Nu sint de acord ca doi oameni, sot si sotie sa lucreze in aceasta institutie sau fiu si fiica si asa mai departe. Nu sint de principiul asta".
In final, presedintele PSD a precizat ca deciziile cu privire la persoanele care vor fi nominalizate de catre partidul sau pe diverse functii, servicii descentralizate, prefect si subprefecti, nu vor fi luate de el, personal, ci de conducerea organizatiei. El a explicat si cum se va proceda: "Noi am facut, in cadrul conducerii municipiului si judetului, o lista cu cei care vor sa ocupe functii. A fost o lista destul de mare, am rugat sa se faca o lista mai scurta, presedintele de la municipiu, domnul Damian, mi-a prezentat-o, ne-am uitat pe ea, sigur ca poate fi imbunatatita, vom mai face discutii pe aceasta tema, dar ca principiu, propunerile pleaca de jos in sus, se analizeaza intr-o comisie pe care o voi prezida eu si vom lua deciziile respective. In mod normal, pina la sfirsitul anului ar trebui sa stim ce revine fiecaruia dintre partide, ca directii descentralizate si prefecturi, deci ce persoane sa nominalizam. Am primit tot felul de telefoane, ca la APIA vrea nu stiu cine, ca la Mediu e nu stiu cine, ca la Paduri e nu stiu cine, nu stiu ce discutii sint astea, la momentul actual, probabil ca cineva le-a lansat, dar e prea devreme pentru astfel de decizii. Oricum, decizia nu o voi lua eu, se va lua la nivel de Birou Politic Judetean si va fi validata de Comitetul Executiv. Sint destui care vor functii, problema e calitatea lor".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro