Mergi la conţinutul principal

PSD a depus la CCR cererea de anulare a turului II


Vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea şi senatorul Dan Şova au depus, marţi, la CCR, contestaţia privind alegerile, prin care PSD cere anularea turului II, ei precizând că se întorc la sediul partidului, pentru a redacta sesizarea ce va fi făcută la BEC pentru renumărarea voturilor din anumite judeţe.
"Avem convingerea că probele pe care le avem până acum şi care se strâng şi în acest moment, au început să vină şi din afară, avem speranţa că vor fi suficiente pentru ca CCR să admită solicitarea noastră şi să anuleze turul doi al alegerilor prezidenţiale. Este vorba despre mită electorală, procese verbale care au fost modificate după ce au plecat de la secţia de votare a BEJ-ului, CNP-uri falsificate, oameni care au votat de mai multe ori, turism electoral", a spus Liviu Dragnea.
Dragnea a precizat că şi la alegerile europarlamentare au fost fraude, iar MAI va primi documente pentru a începe cercetări. "Autoritarea Electorală Permanentă a finalizat verificarea CNP-urilor de la alegerile europarlamentare. 13.826 de cazuri de vot multiplu, dacă nu mă înşel, documentaţia pleacă sau va pleca către MAI pentru a demara cercetările", a spus Dragnea.
La rândul său, senatorul Dan Şova, a spus că normal ar fi ca CCR să discute contestaţia PSD până vineri. "În mod normal, până vineri, ar trebui să existe şi un termen la care să ne judecăm. Legea spune că CCR trebuie să se pronunţe până se validează alegerile. Din câte am înţeles, rezultatele finale de la BEC vor veni astăzi", a spus senatorul, precizând că PSD va depune un "camion de dovezi" miercuri la CCR. "Este vorba despre declaraţii, contestaţii, CNP-uri false, persoane decedate care au votat, suntem într-un efort colosal, de luni, cu toate organizaţiile judeţene, ne-au trimis rapoarte, filme, ne trimit din diaspora, filme cu mită electorală, cu turism electoral, cu indicaţii de vot făcute de preşedinţii de secţie, de primari", a spus Şova.
Şova s-a declarat convins că PSD va demonstra frauda a peste 200.000 de voturi. "Jurisprudenţa anterioară a Curţii Constituţionale stă în spatele unor candidaţi care au luat foarte puţin la alegeri. Traian Băsescu a câştigat în diaspora, este imposibil să avem două Românii, nu se poate ca 75% dintre românii din strănătate să voteze cu Traian Băsescu, iar mai mulţi români din ţară să dorească schimbarea", a spus Şova.
Cei doi social-democraţi au declarat, la final, să se întorc la sediul PSD, pentru a redacta contestaţia pe care o vor depune la BEC, contestaţie care o să aibă altă motivaţie decât cea depusă marţi la CCR şi în care PSD va cere, printre altele, renumărarea voturilor în anumite judeţe.
Curtea Constituţională are competenţa de a soluţiona contestaţiile ce se depun privind rezultatul alegerilor prezidenţiale, un eventual câştig de cauză ducând la anularea scrutinului şi la organizarea unui nou tur de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
În Legea pentru alegerea preşedintelui României, Legea 370/2004, la articolului 24 se arată: "Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor".
Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri în termen de cel mult trei zile de la închiderea votării. Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat nu este implicat în producerea fraudei. Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţă publică a rezultatului alegerilor, se mai precizează în lege.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro