Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PSD cere demisia Guvernului pentru modul de gestionare a problemei energiei

PSD cere demisia Guvernului pentru "neprofesionalismul" si "lipsa de viziune" in gestionarea problemei energetice, deputatul Iulian Iancu aratind totodata, duminica, intr-o conferinta de presa, ca ministrul Economiei, Codrut Seres, va fi chemat sa dea explicatii la comisia parlamentara de industrii.
"Solicitam expres demisia Executivului, reluarea activitatii guvernamentale cu un nou Executiv, pe un nou program guvernamental si restabilirea prioritatilor guvernamentale, pentru ca acest Guvern nu a stiut sa stabileasca prioritati sau, mai direct, nu a avut prioritati", a spus Iulian Iancu, fost secretar de stat in Ministerul Industriilor, actualmente sef al Departamentului economic al PSD.
El a apreciat ca felul in care au reactionat Guvernul, ministrul Economiei in privinta problemei energetice, in urma disensiunilor aparute intre Rusia si Ucraina, arata lipsa de profesionalism, de proiecte si de viziune in domeniul energetic, iar acest lucru ii determina pe social-democrati sa spuna ca actualul Executiv nu mai poate continua activitatea in fruntea tarii, el indicind ca o solutie alegerile anticipate.
De asemenea, Iancu a afirmat ca social-democratii vor solicita o explicatie directa ministrului Seres privind deplasarea la Moscova, calitatea in care a facut aceasta deplasare, in ce masura a realizat lobby pentru Romania si cum se justifica pretul de 285 de dolari pe metru cub pe care declara ca l-a obtinut, in conditiile in care, ulterior, a solicitat detalii de justificare a pretului. "Ce negociere a facut domnia sa daca abia ulterior a solicitat sa i se justifice din ce se compune pretul?", s-a intrebat Iancu. El a precizat ca ministrul Seres va fi chemat la comisia parlamentara de servicii si industrii pentru a prezenta strategia energetica.
Potrivit deputatului PSD, conflictul dintre Rusia si Ucraina a scos la iveala "crasa iresponsabilitate" a Executivului in modul in care a inteles sa intervina si a tratat sistemul energetic national. Iulian Iancu a apreciat ca declaratiile ministrului Seres si ale prim-ministrului Tariceanu referitoare la acest eveniment dovedesc necunoasterea fenomenului. El s-a referit, printre altele, la afirmatia premierului potrivit careia a solicitat trecerea centralor termice de pe gaze naturale pe carbune. Iancu a apreciat, de asemenea, drept o greseala faptul ca premierul a afirmat ca ceea ce se intimpla in privinta conflictului Rusia-Ucraina nu afecteaza Romania.
Deputatul PSD a acuzat, totodata, abandonarea de catre actualul Executiv a unor proiecte de infrastructura sau a unor programe de inmagazinare.
Iulian Iancu s-a intrebat, totodata, daca afirmatii de genul "Marea Neagra - lac rusesc" sau "dam noi gaze ieftine Moldovei" nu au reprezentat declaratii "hazardate", menite "sa supere" partenerul rus.
Fostul secretar de stat in Guvernul Nastase a mai sustinut ca, daca PSD ar fi fost la putere, pretul gazelor nu depasea 220 de dolari la mia de metri cubi.
Deputatul PSD a opinat, totodata, ca provocarea acestui secol va fi cea a crizei petrolului si a schimbarilor climatice, iar, in ceea ce priveste Romania, pentru ca presedintele tarii sa nu mai fie vazut "alergind in cizmulite pe Valea Oltului si in bocancei pe la podul de la Maracineni", dupa ce evenimentele isi vor fi produs efectele, principala problema la nivelul actualului Executiv este sa-si reanalizeze pozitia fata de strategia energetica a tarii si sa continue proiectele prevazute.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii