"Mie nu mi-ar fi trebuit mai mult de 3 ore ca sa iau aceasta decizie"
Cu toate ca zilele trecute isi nuantase optiunea vizavi de retragerea sprijinului politic lui Adrian Nastase, liderul PSD a afirmat ieri ca pozitia organizatiei brailene a fost ferma de a retrage sprijinul politic, deoarece, dupa parerea sa, atunci cind cineva are o problema trebuie sa se resemneze si sa se retraga din lumina reflectoarelor pentru a o rezolva, fara sa tirasca si partidul care l-a propulsat in diferite functii in noroi: "Mie mi se pare normal ca, indiferent daca ne referim la simpli membri sau la membri marcanti, daca au probleme serioase, atunci trebuie sa faca un pas inapoi si sa isi rezolve situatia. In cazul lui Nastase, bineinteles ca dupa ce si le rezolva sau daca se dovedeste ca nu e vinovat poate sa inceapa sa isi reia cariera politica, poate nu in functii importante de conducere, dar nici ca simplu membru, cum e acum". Stancu a mai adaugat ca, din punctul sau de vedere, ceea ce s-a intimplat marti seara a fost un moment de cotitura in istoria PSD, in care s-a luat o decizie corecta, ce-i drept cu intirziere: "E un moment de cotitura al partidului nostru, o decizie curajoasa, chiar daca a fost luata cu stingacie si dupa atitea ore de dezbateri. Mie nu mi-ar fi trebuit mai mult de 3 ore ca sa iau aceasta decizie, pentru ca era decizia corecta. Exista in viata asta momente cind trebuie sa iti asumi responsabilitate si, asa cum i-am spus si lui Anton Lungu, sa tii cont de partidul care te-a propulsat daca vrei sa fii un bun membru de partid. Nu sa ii aduci probleme de imagine si declinul in sondaje. Sa tii 2 luni steagul PSD, in sens negativ inseamna ca vrei doar binele tau si nu-ti pasa de partid. Trebuie sa pui interesele partidului mai presus de ale tale. Oricum, o sa aiba de lucru, ca nu poti sa stergi imaginea proasta la fel de repede de cit se creaza".
"E clar ca PSD nu poate "sa mai pupe" presedintia Camerei Deputatilor"
Acesta a mai adaugat ca PSD Braila isi doreste un nou congres extraordinar, insa nu si noi structuri de conducere. "Noi vrem sa simplificam statutul, care a fost construit pentru o anumita schema bine gindita si regizata de un grup minoritar din cadrul PSD, pentru un anumit grup de interese. Eu am zis mereu ca PSD Braila nu e multumit de activitatea lui Mircea Geoana, deoarece nu a avut destula fermitate, si nu a format o echipa cu presedintii de organizatii. Iar noi acum trebuie sa redobindim bazinul electoral al PSD si sa crestem in sondaje. Dar dupa cum l-am vazut pe Geoana pornit marti seara, cred ca daca o tine asa, in curind o sa repare lucrurile". Stancu a mai adaugat ca la repararea imaginii PSD va lucra si alegerea lui Ion Iliescu in fruntea Curtii de Onoare si Integritate Morala, care va curata PSD de elementele dubioase: "Alegerea lui Iliescu in functia asta e un cistig pentru PSD deoarece pe el il poti acuza de orice, numai de coruptie nu si e si un cistig pentru imaginea partidului. Speram ca acum se va stopa scaderea in preferintele romanilor si in curind va urca. Acum mai sint si alte organizatii care vor fi periate, precum si alti colegi care sint in situatia lui Nastase". Liderul filialei locale a PSD a mai adaugat ca in legatura cu functia de presedinte executiv pe care a detinut-o Nastase, spera ca aceasta va fi desfiintata deoarece oricum nu avea nici un sens. Totodata, s-a aratat de parere ca este mai bine ca PSD va pierde presedintia Camerei Deputatilor deoarece nu a adus nimic bun partidului: "E clar ca PSD nu poate "sa mai pupe" acest post, dar oricum nu a dus nici un plus de imagine partidului acest post. Din contra, din cazua lui sintem o tinta. Daca obtinem un post de vicepresedinte si o comisie de negociere e suficient. Sa isi asume raspunderea cei de la guvernare. Nu am nimic cu Nastase, dar nu ne-am nascut presedinti si astea sint functii vremelnice. Daca te imbolnavesti de boala asta, ai probleme".
Stancu s-a aratat insa indignat de atitudinea unor membri PSD in cursul serii de ieri, subliniind ca tocmai genul acesta de manifestari dauneaza partidului. Mai mult, acesta a declarat ca daca lucrurile nu se vor schimba, atunci isi va da demisia din partid: "Acest partid are o lipsa de autoritate si am covingerea ca prin numirea lui Iliescu acesti oameni care au reprezentat grupul de interese, cum ar fi Ponta, Vanghelie, nu vor mai avea atita avint. Ce s-a intimplat ieri -adica in timp ce noi votam, unii dadeau la greu declaratii de presa -, demonstreaza educatia pe care o au unii. Dar eu am zis clar. Daca lucrurile nu se linistesc, eu imi dau demisia. Nu vreau sa stau intr-un partid care se hraneste din gilceava, mergem din prostie in prostie si nu rezolvam nimic. Ca oricum, am venit bogat in partid si plec sarac, dar asta pentru mine nu conteaza. Important e sa facem ceva. Daca nu-mi convine plec, si asa ar trebui sa se intimple si cu ceilalti. Dar cred ca Geoana o sa inceapa sa tina lucrurile sub control".
"Cum sfirseste o epoca politica"
Mai multe date, privind intrunirea de marti a liderilor PSD am aflat
de la o persoana care a asistat la aceasta, dar care a dorit sa-si
pastreze anonimatul. In opinia acesteia, de fapt, sedinta respectiva
a marcat sfirsitul unei epoci politice, iar demisia lui Nastase din
functiile de presedinte executiv al PSD si din aceea de presedinte al
Camerei Deputatilor era singura solutie: "Intrunirea presedintilor de
organizatii judetene si a membrilor Biroului Permanent National ale
PSD a fost devansata. Aceasta reuniune trebuia sa aiba loc
miercuri, 15 martie, la ora 13.00, dar a fost reprogramata pentru
marti, 14 martie 2006, la ora 17.00 din cauza schimbarii profunde a
agendei decizionale. Respectiv, luni 13 martie 2006, Mircea
Geoana, sustinut de o parte a liderilor nationali social democrati,
inclusiv Ion Iliescu si Miron Mitrea, i-a cerut lui Adrian Nastase
demisia din functia de presedinte al Camerei Deputatilor si demisia
din functia de presedinte executiv al partidului, functie din care, de
fapt, era autosuspendat. Marti, Biroul Executiv al sectorului 1 al
Capitalei, unde Adrian Nastase este membru de drept, a votat cu
un coplesitor 10 la 3, pentru retragerea sprijinului politic acordat lui
Adrian Nastase, invocindu-se incalcarea repetata a statutului de
catre fostul prim-ministru si atitudinea aroganta. Astfel incit intilnirea
presedintilor si a membrilor Biroului Permanent a inceput intr-o
atmosfera destul de tensionata. Mircea Geoana a avut un scurt
discurs introductiv, in care a definit problema: "De aproape un an,
ne batem pentru pozitiile lui Adrian Nastase. Am cistigat pe votul de
regulament. Am cistigat pe votul impotriva perchezitiei. Si ce am
primit in schimb a fost scandalul matusii Tamara, care ne-a costat
deja jumatate de milion de votanti. Ne apropiem de nucleul dur al
partidului si de limita noastra istorica. Nu mai putem continua asa,
cind zeci de mii de militanti apara un om, iar acest om ne transfera
votanti la Alianta portocalie. Trebuie sa luam o decizie. Sint
categoric impotriva excluderii din partid, acesta nu e partid
bolsevic, nu mai sintem in anii '50. Dar trebuie sa luam o decizie
democratica".
In stilul inaugurat de Mircea Geoana dupa Congres, fiecare
presedinte de organizatie judeteana a fost invitat sa-si spuna
cuvintul. Unii au fost pentru o solutie negociata cu Adrian Nastase,
altii au fost pentru demisie. Unii au fost pentru aminarea problemei
sub forma unui Congres Extraordinar, altii au fost pentru rezolvarea
imediata a cazului. Dupa un tur de masa, care a durat aproape 6
ore, a luat cuvintul Adrian Nastase. Si s-a intimplat ceva neobisnuit.
Timp de 45 de minute, fostul prim-ministru a acuzat pe toata lumea
de conspiratie, inclusiv pe Mircea Geoana, a amenintat, a invocat
trecutul, a cerut fatis sprijin direct. Dar oamenii au inceput sa iasa
din sala. La sfirsitul cuvintarii lui Adrian Nastase nu mai erau decit
jumatate din participanti in sala neincalzita, in care pesedistii
stateau cu paltoanele pe ei. Ion Iliescu, Miron Mitrea, Dan Mircea Popescu (presedintele Consiliului National) au corectat anumite afirmatii ale lui Adrian Nastase (Miron Mitrea: "Adriane, aminteste-ti ca am fost impotriva sa mergem sa-l sustinem pe Bivolaru in fata Parchetului, dar ai insistat. Apoi am inteles de ce) si au cerut intrunirii sa voteze. Votul a fost clar ca lumina zilei: 37 la 16 pentru retragerea sprijinului lui Adrian Nastase, cu un vot anulat. Vorba lui Jeremy Paxman: multe cariere politice sfirsesc in ridicol, daca nu la cimitir sau in puscarie. Un capitol din istoria politica a Romaniei s-a incheiat".