• în cadrul unei conferinţe de presă, senatorul Ion Rotaru a criticat Guvernul pentru că a pasat toată responsabilitatea privind începerea cursurilor în “cârca” autorităţilor locale, însă nu a asigurat banii necesari pentru cumpărarea de măşti sau dezinfectanţi • primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Francisk Chiriac au declarat că vor sprijini şcolile pentru ca orele să se desfăşoare în condiţii de siguranţă
Ieri, candidaţii PSD Brăila pentru un nou mandat de primar şi preşedinte al Consiliului Judeţean, Marian Dragomir, respectiv Francisk Chiriac, alături de senatorul Ion Rotaru, au susţinut o conferinţă de presă în care unul dintre subiectele abordate a fost pregătirile pentru noul an şcolar. Primul care a dorit să comenteze modul în care Guvernul a gestionat revenirea în bănci a elevilor a fost Rotaru. Acesta a afirmat că, deşi a avut timp suficient pentru a pregăti deschiderea şcolilor, Guvernul a publicat normele ce trebuiesc respectate abia pe ultima sută de metri, ba mai mult, a plasat şi toată responsabilitatea în “curtea” autorităţilor locale, fără să aloce însă şi fondurile necesare pentru achiziţionarea de dezinfectanţi, măşti sau alte lucruri necesare în şcoli în această perioadă. Rotaru a precizat şi ce măsuri legislative a propus PSD în acest sens.
“Noi, ca partid social-democrat, am avut în vedere în tot acest interval să generăm o serie întreagă de măsuri legislative prin care să putem să creăm condiţii pentru cadrele didactice şi pentru copii. Şi vă dau câteva exemple. Am adoptat Legea 109/2020 care avea în vedere procurarea şi asigurarea pentru profesori şi pentru elevi a tabletelor şi a laptopurilor. Din păcate, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Am generat, de asemenea, o amendare a legii şi am susţinut majorarea salariilor pentru profesori pentru a-şi susţine cheltuielile de care au nevoie în această perioadă. Lucrul acesta nu a fost acceptat de către guvernanţi. Vă aduceţi aminte foarte bine că au dat prin ordonanţă de urgenţă o prorogare a termenului de majorare a salariilor pentru cadrele didactice şi personalul auxiliar pentru anul şcolar viitor. De asemenea, am susţinut dublarea alocaţiilor pentru copii care ar fi însemnat bani mai mulţi pentru părinţi, bani care ar fi venit în sprijinul procurării materialelor necesare, a măştilor şi a tot ceea ce Guvernul nu a asigurat pentru elevi. Şi nu în ultimul rând, avem acum o iniţiativă legislativă în Parlament care are în vedere încadrarea profesorilor, a personalului auxiliar, în acea categorie de risc maxim, aşa cum sunt încadraţi şi cei din ISU, medicii şi poliţiştii”, a declarat senatorul Ion Rotaru.
Acesta a criticat şi scenariile adoptate de minister atunci când un elev este depistat cu Covid-19, şi anume că toată clasa trebuie să stea 14 zile în izolare. Rotaru este de părere că cea mai bună variantă pentru ca procesul educaţional să se desfăşoare în condiţii cât mai normale este testarea periodică a elevilor şi cadrelor didactice. Nu în ultimul rând, senatorul PSD Brăila a mai declarat că cei din Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să realizeze o platformă online unică pe care să lucreze dascălii şi copiii atunci când nu se pot desfăşura cursurile normale.
Miliarde de lei vechi alocaţi de Primărie şi CJ pentru începerea şcolii
Cum pregătirea începerii noului an şcolar în condiţii de pandemie a picat în sarcina autorităţilor locale, primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Francisk Chiriac au precizat şi ce măsuri au luat în acest sens.
“Pentru început, doar în această perioadă, pentru dezinfectanţi şi ce le mai trebuie şcolilor s-au alocat aproape 16 miliarde de lei vechi din bugetul Primăriei. Am avut o discuţie cu domnul inspector Botea, dar în paralel Primăria a contactat toate conducerile unităţile de învăţământ din municipiul Brăila şi am stabilit următoarea procedură: ei îşi cumpără dezinfectanţii, lucrurile de care au nevoie, iar la rectificare de buget a Primăriei Municipiului Brăila, pe care o avem pe 17 septembrie, primesc şi o primă tranşă din banii respectivi. În momentul de faţă, ei şi-au asigurat un stoc de materiale din economiile pe care le aveau şi noi venim şi plusăm pentru o lună de zile. Apoi, în funcţie de fondurile pe care le avem, continuăm”, a spus Dragomir.
La rândul său, Francisk Chiriac, preşedintele CJ, a declarat că a făcut un calcul şi pentru asigurarea măştilor necesare elevilor din judeţ, rezultând că, doar pentru o lună de zile, sunt necesare 24 miliarde lei vechi.
“Fiecare primar are în competenţă să îşi aloce sume de bani pentru măştile respective. Şi eu am avut o discuţie cu domnul inspector Botea şi am făcut o socoteală pentru toţi elevii din judeţ. Suma la care se ridică procurarea măştilor, pe o lună de zile, este de 24 miliarde lei vechi. Vedem cum evoluează această pandemiei, cum evoluează şcoala şi pentru ceea ce are responsabilitate Consiliul Judeţean, şi aici mă refer la învăţământul special şi Direcţia de Protecţie a Copilului, sunt bani asiguraţi pentru măscuţe, dezinfectanţi şi tot ce le trebuie până la sfârşitul anului. Dacă va fi nevoie, voi avea şi o discuţie cu domnul primar şi le vom sări în ajutor”, a spus Chiriac.