Mergi la conţinutul principal

PSD Brăila, în febra alegerilor. Candidații

• social-democrații brăileni se pregătesc în această săptămână să își aleagă noua echipă de conducere pentru următorii patru ani • în baza unei hotărâri recente a Biroului Politic Județean al PSD Brăila, Conferința Municipală de alegeri va avea loc azi, 25 ianuarie, iar cea Județeană, vineri, 27 ianuarie, ambele la Regal Events Ballroom • la Municipală, pe surse, am aflat că primarul Marian Dragomir este cel care aspiră la funcția de președinte • la Județ lucrurile se anunță ceva mai tensionate: pe lângă președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, care și-a manifestat încă din 2017 intenția de a prelua frâiele filialei, deputatul George Adrian Paladi a afirmat, mai nou, că își dorește să candideze • acesta chiar s-a plâns că se teme că va fi împiedicat să rivalizeze cu Chiriac • întrebat pe cine susține la șefia PSD Brăila, europarlamentarul Mihai Tudose a afirmat tare și răspicat că opțiunea sa este ”pentru” Chiriac

 

Frământări, pregătiri, uneltiri și tensiuni în tabăra Partidului Social Democrat Brăila în contextul apropierii momentului în care se va alege o nouă echipă de conducere pentru următorii patru ani. După cum ne-a explicat actualul președinte al PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, ca urmare a unei hotărâri recente a Biroului Politic Județean, s-a stabilit ca pe 25 ianuarie să aibă loc Conferința Municipală de Alegeri, iar pe 27 ianuarie (vineri) Conferința Județeană de Alegeri. Practic, după ce toate organizațiile din județ au avut ocazia să își aleagă noile echipe de conducere, după ce au avut loc Conferințele pentru Tineret, Femei și Pensionari, a venit rândul stabilirii vârfului de lance al filialei Brăila. Potrivit lui Rotaru, la cele două Conferințe vor participa delegați care au fost desemnați de Adunările Generale. Ambele evenimente vor fi găzduite de Regal Events Ballroom.

În acest context, redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au încercat să afle cine candidează pentru pozițiile de lideri, dar și pentru alte funcții importante din cadrul echipei de conducere a PSD la nivel local. Deși primarul Marian Dragomir nu a dorit să facă niciun fel de comentariu, pe surse, am aflat totuși că acesta își va depune candidatura pentru șefia Municipalei, loc ocupat în ultimele trei mandate de consilierul municipal cu state vechi Sorin Eugen Boșneag. Nici președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, nu a fost de găsit pentru a ne confirma dacă și-a depus candidatura în ideea preluării frâielor conducerii organizației județene a social-democraților. Însă și în cazul acestuia mai multe surse politice ne-au precizat că are de gând să ocupe locul deținut în prezent de Rotaru. De altfel, nu este niciun secret că șeful CJ Brăila și-a manifestat încă din 2017 dorința de a conduce organizația județeană a partidului din care face parte, la fel cum de-a lungul timpului a reluat în mai multe rânduri acest subiect.

Totuși, săptămâna trecută a apărut o surpriză care a anunțat că lucrurile ar putea fi ceva mai interesante în ceea ce privește Conferința Județeană a PSD Brăila: deputatul George Adrian Paladi a afirmat că dorește să candideze și el pentru șefia partidului. Ba mai mult, parlamentarul nu s-a ferit să precizeze că se teme de faptul că va fi împiedicat într-un fel sau altul să facă acest lucru. Cert este că, în acest fel am putea asista la o competiție reală cel puțin la județ, având în vedere că majoritatea partidelor preferă să fie aranjate cărțile.

 

Paladi spune că se bucură de susținerea multor colegi

Pe 18 ianuarie, deputatul PSD Brăila George Adrian Paladi ne-a transmis că în urmă cu o zi avusese loc un Birou Politic Județean al partidului în cadrul căruia se stabiliseră datele Conferințelor de Alegeri, cu precizarea că în mod suspect el nu fusese invitat. Parlamentarul a precizat că în ciuda funcției pe care o deține a fost nevoit să afle de la unii colegi când vor avea loc alegerile în PSD Brăila, lucru pe care îl consideră inadmisibil. Ba mai mult, acesta a afirmat că potrivit statutului, având în vedere că este deputat, ar fi trebuit să fie automat și vicepreședinte cu drept de vot, nu un simplu invitat, însă a fost ignorat de la bun început de conducerea organizației.

”Din informațiile pe care le am în momentul de față știu că alegerile vor fi pe data de 27 ianuarie. Adică vinerea viitoare. De ce spun că am doar informații despre acest lucru și că nu o pot spune cu certitudine? Datorită faptului că ieri (n.r. – marți, 17 ianuarie) a avut loc Biroul Politic Județean la care eu nu am fost invitat. Colegi de-ai mei mi-au spus că s-a stabilit data alegerilor în 27 ianuarie. Ultima mea ședință de Biroul Politic Județean unde am fost invitat a avut loc în luna aprilie 2022. Eu din momentul respectiv, nu am mai fost invitat în Biroul Politic Județean. Nu mi s-a dat nicio explicație pentru asta. Iar eu, prin funcția de deputat, trebuia să fiu vicepreședinte de drept, conform statutului, în Biroul Politic Județean. Ceea ce nu am fost niciodată! Doar un invitat fără drept de vot”, a afirmat Paladi, nemulțumit.

În acest context, deputatul ne-a transmis că dorește să candideze la șefia PSD Brăila, însă a ajuns la concluzia că există posibilitatea de a nu fi lăsat.

”Intenția mea este să candidez. De aceea și spun că simt o încercare de a fi împiedicat să candidez. Prin faptul că nici măcar nu am fost invitat la ședința de BPJ. Nu pot să comentez subiectul acesta (n.r. – cine nu dorește să îl lase să candideze) pentru că nu pot să acuz pe nimeni fără să am o dovadă clară. Dar vă pot spune atât: eu am să fac tot posibilul să candidez. Conform statutului, orice membru poate să se înscrie într-o competiție internă. Nu știu să vă spun dacă s-a stabilit vreun termen pentru depunerea candidaturilor, dar intenția mea este cât mai repede să îmi depun candidatura. Și o să vedem atunci dacă vor fi surprize sau nu”, a mai declarat Paladi, cu precizarea că se bucură de susținerea multor colegi.

Parlamentarul a afirmat că acesta este și motivul pentru care a luat decizia de a candida, chiar la îndemnul unor colegi de partid, care l-au susținut și pe care nu dorește să nu îi dezamăgească.

 

Rotaru și Simionescu fac un pas în spate și aspiră la funcții de vice

Contactat în urma declarațiilor lui Paladi, actualul președinte al PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a explicat că nici nu se pune problema ca vreun membru să dorească să candideze și să nu fie lăsat. Acesta a explicat modul în care s-au desfășurat alegerile interne, de jos în sus, precizând printre altele și faptul că data limită până la care se pot depune candidaturi pentru Conferința Județeană va fi joi, 26 ianuarie, ora 12:00. Totuși, potrivit acestuia, dar și explicațiilor suplimentare ale secretarului executiv al organizației PSD, deputatul Florin Mircea, toate candidaturile vor fi apoi analizate în cadrul Comitetului Politic Județean, care va stabili dacă acestea primesc undă verde din toate punctele de vedere, potrivit statutului partidului și dacă pot fi trecute într-adevăr pe buletinele de vot.

”Candidaturile se pot depune pentru Conferința Județeană până pe data de 26 ianuarie, la ora 12:00, ca urmare a hotărârii pe care am luat-o în Biroul Politic Județean. Este stabilită o procedură. Este prevăzută și în statutul partidului și în precizările care au venit de la Consiliul Politic Național. Este cunoscută procedura. Se depune candidatura pe baza solicitării și a dosarului în conformitate cu prevederile statutare. Accesul la candidatură este deschis și liber oricărui membru de partid care întrunește condițiile statutare la alegeri. Și vom avea alegeri”, a explicat Rotaru.

Întrebat despre poziția lui Paladi, senatorul nu a dorit să comenteze prea mult subiectul.

”A fost invitat. Să mai citească statutul, să vadă ce statut are în calitate de deputat! Nu intrăm în discuția aceasta mai mult, pentru că nu este cazul”, a declarat Rotaru, punctând totodată că Paladi a fost informat deja cu privire la documentele necesare candidaturii, dovadă că nimeni nu încearcă să îi obstrucționeze în vreun fel înscrierea în alegeri.

Mai mult, Rotaru a transmis că se va merge pe procedura votului secret, cu buletine, cu cabină de vot și că nu consideră că problema ridicată de Paladi este una reală. Cu atât mai mult cu cât deputatul nu l-ar fi contactat niciodată ca să îi vorbească despre nemulțumirile sale.

”Toți colegii care întrunesc condițiile să candideze au cale liberă și își depun candidaturile. Biroul Permanent Județean va analiza toate aceste candidaturi și joi vom lua o decizie: care vor fi candidaturile cu care se intră pe buletinele de vot în Conferința Județeană, a mai afirmat actualul președinte al PSD.

Întrebat dacă are de gând să mai candideze și pe ce poziție, Rotaru ne-a transmis că a anunțat deja cu ceva timp în urmă că nu dorește să mai ocupe fotoliul de președinte al organizației județene. Atât acesta, cât și actualul președinte executiv al PSD Brăila, fostul primar Aurel Simionescu, ne-au transmis că vor candida, cel mai probabil, la funcții de vicepreședinți.

”Sigur că în calitate de parlamentar voi face parte din forul de conducere. Dar nu în ceea ce mă privește e o problemă. Toți colegii care doresc, au acces, așa cum am spus, în conformitate cu prevederile statutului. Până la urmă, noi discutăm la Organizația Județeană de la Brăila, despre ECHIPĂ. Partea asta care ține de lider la noi a funcționat ca echipă dintotdeauna. Și eu sper și sunt convins că va funcționa în continuare echipa, așa cum a funcționat și până la acest moment. Pentru că rezultatele nu pot fi niciodată arogate doar unui lider. Atunci când funcționează echipa și lucrurile merg mai bine, rezultatele se văd de asemenea”, a ținut să mai transmită Rotaru.

 

Mihai Tudose este «pentru» Francisk Chiriac

Contactat în legătură cu tensiunile apărute în cadrul organizației județene a PSD Brăila în apropierea alegerilor, europarlamentarul Mihai Tudose nu a făcut prea multe comentarii. Întrebat totuși pe cine susține la șefia organizației, acesta nu s-a ferit să puncteze că preferatul său este șeful CJ Brăila.

”Eu mi-am exprimat deja susținerea public pentru președintele Consiliului Județean, pentru Iulian Chiriac”, a declarat Tudose.

Cât despre temerile lui Paladi, acesta nu a dorit să comenteze prea mult, considerându-le total exagerate.

”Nu comentez. E democrație. Poate să se înscrie oricine”, a conchis eurodeputatul.

 

Sorin Boșneag cedează locul celor mai tineri

Întorcându-ne puțin privirea și spre organizația Municipală, trebuie precizat că am luat legătura și cu actualul președinte, consilierul municipal Sorin Eugen Boșneag, pentru a vedea ce planuri are acesta în apropierea Conferinței de alegeri. Pe modelul lui Rotaru și al lui Simionescu și Boșneag ne-a transmis că nu dorește să mai candideze pentru funcția deținută timp de trei mandate. Motivul? A hotărât că este mai bine să îi lase pe cei mai tineri să se afirme.

”Ca să vă spun sincer... nu voi mai candida la funcția de președinte. Atât. Mai bine spus, atât deocamdată. Am o vârstă: 68 de ani. Ce să mai?! Să vină tineretul! Ăsta este principiul meu și al nostru. Să vină tineretul! Că trebuie. Noi o să rămânem în eșalonul doi. Eu, cel puțin. Să îi ajut în tot ceea ce trebuie și considerăm că este bine”, a declarat Boșneag.

Întrebat dacă va candida cumva pentru o poziție de vicepreședinte, consilierul municipal a punctat că nu a luat încă în calcul vreo hotărâre în acest sens.

Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au încercat să ia legătura și cu viceprimarul Alexandru Jantea în același context, însă acesta nu a putut fi contactat. Totuși, surse din interiorul PSD Brăila ne-au transmis că atât Jantea, cât și Sorin Boșneag se vor regăsi, cel mai probabil, în echipa de conducere creionată de primarul Marian Dragomir la Municipală.

 

Florin Mircea speră să rămână secretar executiv

Revenind la Conferința Județeană de Alegeri a PSD Brăila, am încercat să aflăm și dacă deputații Nicu Niță și Florin Mircea aspiră la vreo funcție. Primul nu a putut fi contactat, însă Mircea ne-a transmis că își dorește să își mențină funcția pe care o deține în prezent. Anume, secretar executiv al social-democraților brăileni. Totuși, deputatul a venit cu precizarea că acest post nu se votează în cadrul Conferinței, ci este stabilit ulterior de către noua conducere aleasă a partidului.

”Deocamdată, sincer, nu m-am hotărât exact. Dacă va fi totul în regulă, cred că voi merge în continuare pe aceeași poziție. Deci, în principiu aș dori tot această funcție de secretar executiv al organizației. Dar asta rămâne la latitudinea viitorului președinte al organizației. Candidaturile sunt individuale pe fiecare funcție în parte, dar pentru ceea ce înseamnă secretar executiv este o procedură separată. Nu se stabilește în cadrul Conferinței”, a afirmat Mircea.

Întrebat în weekend dacă până la acel moment se depusese vreo candidatură, pesedistul a punctat că încă nu avea niciun dosar de candidatură la sediul partidului. Totuși acesta a completat faptul că timpul alocat este unul mai mult decât generos pentru înscrierea în alegeri.

Asemenea lui Rotaru și Florin Mircea a explicat procedurile stabilite prin statut și a dorit să precizeze că teoria lansată de Paladi, cum că dacă este parlamentar trebuie să dețină neapărat și un fotoliu de vicepreședinte în Biroul Politic, nu este una corectă.

”Nu există treaba asta. Cine a inventat treaba aceasta nu a citit niciodată statutul. Cel puțin pe statutul nostru, nu. Poate o fi la alte partide, dar la noi, nu!”, a dorit să precizeze deputatul.

În același context, redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” l-au contactat și pe vicepreședintele CJ Brăila Ionel Epureanu pentru a vedea dacă acesta aspiră la vreo funcție în PSD. Epureanu ne-a spus că se gândește să candideze în continuare pentru un fotoliu de vicepreședinte în Birou, fotoliu pe care îl ocupă și în prezent.

Reamintim că, în data de 25 noiembrie tinerii social-democrați și-au ales noua conducere: Raluca Teodora Culea, președinte al organizației județene, iar consilierul municipal Răzvan Ionuț Orzan, liderul organizației TSD Municipiu. În zilele următoare a venit și rândul pensionarilor social-democrați: consilierul județean Fănel Burtea a fost ales ca lider al Organizației Județene de Pensionari, iar la Municipală, consilierul local Florin Dumitru. Pe 13 ianuarie, a avut loc Conferința de alegeri a Organizației Județene a Femeilor Social Democrate Brăila. Viceprimarul Doinița Ciocan a fost aleasă pe funcția de președinte al organizației județene, iar subprefectul Loredana Virginia Badiu, lider al Municipalei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro