PSD-58% la Brăila. Tudose, Niţă, Meiroşu şi Rotaru. Mandate „pline” pentru Parlament | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

PSD-58% la Brăila. Tudose, Niţă, Meiroşu şi Rotaru. Mandate „pline” pentru Parlament

• potrivit numărătorii paralele a partidelor, în judeţul nostru PSD-iştii au obţinut 57,89% pentru Camera Deputaţilor şi 58,71% pentru Senat, în timp ce liberalii doar puţin peste 16% în ambele cazuri • cu alte cuvinte, PSD a câştigat în prima etapă de distribuire 3 fotolii de deputaţi şi unul de senator la Brăila • astfel , Mihai Tudose, Nicu Niţă, Emilia Meiroşu şi Ion Rotaru sunt ca şi asiguraţi pentru intrarea în Parlament • urmează ca în a doua etapă de distribuire la scară naţională să fie stabilit celălalt senator şi 2 deputaţi • la Brăila, peste 5% au mai obţinut doar ALDE şi PMP • predicţiile „Obiectiv”: un senator PMP şi doi deputaţi PNL

 

Victorie maximă pentru social-democraţi în judeţul Brăila la aceste alegeri Parlamentare. Aşa au „răsunat”, ieri, toate datele oferite de numărătorile paralele ale partidelor. Practic, cu un scor de aproape 58%, social-democraţii brăileni şi-au asigurat 3 fotolii de deputaţi şi unul de senator, precum şi o şansă în plus la redistribuirea care va avea loc în curând la nivel naţional, pentru locurile rămase încă neocupate. În cazul Brăilei, un fotoliu de senator şi două de deputat.

Astfel, trebuie punctat că Mihai Tudose, primul candidat pe lista PSD Brăila pentru Cameră are deja drumul pavat spre Parlament, urmat de consilierii judeţeni Nicu Niţă pe 2 şi Emilia Meiroşu pe 3. De asemenea, Ion Rotaru poate răsufla liniştit, deoarece după acest scrutin a primit girul brăilenilor pentru încă un mandat de senator. Interesant însă este cine va ocupa celelalte 2 locuri în Cameră şi „postul” încă nedistribuit în Senat. Ca scor, PNL-iştii au scos la Brăila puţin peste 16% ceea ce le va asigura probabil cel puţin 1 loc de deputat. De asemenea, peste 5% au obţinut ALDE şi PMP Brăila. Rămâne însă de văzut care dintre aceştia vor avea norocul să intre în viitorul Legislativ, ţinând cont de faptul că şi PSD-ul va intra în cursa pentru locurile nedistribuite. După cum ne-au precizat mai multe surse politice, redistribuirea este încă un mister, deoarece decizia finală va fi luată la nivel naţional prin intermediul unui soft.

 

Ce scor au obţinut partidele la Brăila

Situaţia la nivelul judeţului nostru, potrivit numărătorii paralele finale a PSD se prezenta, ieri, în felul următor. La Camera Deputaţilor: PSD avea 64.328 voturi valabil exprimate. Adică un scor de 57,89%. PNL - 18.198 voturi (16,38%), ALDE - 6.151 (5,54%), PMP - 6.120 (5,51%), iar USR - 5.343 (4,81%). De asemenea, PRU - 3.099 voturi (2,79%), ANR 1.531 voturi (1,38%), PRM - 1.285 (1,16%), PER - 1.225 (1,10%), PSR - 998 (0,90%) şi UDMR - 292 (0,26%). Trebuie punctat că minorităţile naţionale au scos un scor de sub 1%, cel mai mare în Brăila fiind înregistrat de comunitatea ruşilor lipoveni - 486 voturi (0,44%).

Potrivit aceleiaşi surse, la Senat, PSD a obţinut 65.214 voturi (58,71%), PNL - 18.372 (16,54%), ALDE - 6.347 (5,71%), PMP - 6.332 (5,70%), USR - 5.329 (4,80%). De asemenea, PRU a primit 3.177 voturi (2,86%), ANR - 1.758 (1,58%), PRM - 1.485 (1,34%), PER - 1.395 (1,26%), iar PSR - 1.281 (1,15%).

La nivel naţional, PSD a câştigat, în prima etapă de distribuire, de două ori mai multe mandate de parlamentar decât toate celelalte partide înscrise în alegeri la un loc. 180 potrivit datelor parţiale. Pe locul doi s-a aflat PNL cu 55 de mandate, urmat de UDMR (19 mandate), USR (17 mandate), PMP şi ALDE (4 mandate). Cu alte cuvinte, celelalte 185 de mandate urmează să fie acordate în a doua etapă de distribuire, la scară naţională.

Detaliat, la Camera Deputaţilor PSD a obţinut 132 de mandate, PNL - 45 de mandate, UDMR - 16 mandate, USR - 14 mandate, ALDE - 3 mandate şi PMP - 3 mandate la nivelul întregii ţări. De asemenea, la Senat, PSD are deja 48 de mandate, PNL 10 mandate, USR 3 mandate, UDMR 3 mandate, ALDE 1 mandat şi PMP 1 mandat.

În total, au fost distribuite 279 de mandate, din cele 464. Restul de 185 de mandate, urmează să fie împărţite, cel mai probabil până la finele acestei săptămâni.

 

PSD-iştii promit să nu dezamăgească

Contactat telefonic, ieri, după aflarea primelor rezultate în privinţa distribuirii locurilor de parlamentari din judeţul nostru, Mihai Tudose a afirmat că din punctul său de vedere la aceste alegeri românii au dat un vot pozitiv.

„Şi la nivel naţional, dar şi la Brăila este o victorie a naţiunii, a unui program bine articulat, a unui program realist, orientat către ţară şi către români pentru creşterea nivelului de trai şi o dezvoltare sustenabilă versus lipsa unui program şi o campanie foarte agresivă, negativă. Opinia mea este că pentru prima dată la ultimele alegeri când avem de-a face cu un vot pozitiv. Românii nu au votat împotriva cuiva, ci au votat pentru ceva. Au votat pentru o viaţă mai bună. Poate greşesc asta, dar eu aşa o simt. Nu a fost un vot negativ”, a declarat Tudose.

La rândul său, al doilea pe lista PSD Brăila pentru Cameră, Nicu Niţă s-a arătat încântat de faptul că a obţinut un fotoliu de deputat:„Noi am muncit foarte mult. Am fost o echipă unită. Fără discordii şi fără ceea ce se întâmplă la opozanţi. Nu ne interesează pe noi ceilalţi colegi, dar ei în permanenţă au jignit. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la alegerile locale unde au pierdut. Lumea s-a săturat de minciuni, de ameninţări. Oamenii vor ceva concret. Noi o să ne ţinem de programul pe care l-am făcut la nivel central şi o să mergem cu fruntea sus în Parlamentul României”, a afirmat Niţă.

Emilia Meiroşu a fost ceva mai rezervată în a face comentarii, cu precizarea că încă aştepta rezultatele finale.

„Mulţumesc tuturor cetăţenilor care au înţeles să îşi exercite dreptul la vot. Mulţumesc celor care au avut încredere în programul de guvernare al partidului social - democrat şi echipa PSD Brăila. În ceea ce priveşte mandatele pe care PSD Brăila le-a obţinut aşteptăm rezultatele finale şi ne bucurăm de eforturile întregii echipe şi de încrederea oamenilor. Va trebui să dovedim că această încredere a oamenilor are o finalitate pozitivă pentru toată lumea”, a precizat Meiroşu.

Cât despre şeful interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, „adjudecatarul” unui fotoliu de senator, acesta a făcut un comentariu pe tema scorului mare obţinut de organizaţia brăileană în noaptea de după scrutin.

„E un scor pe care îl aşteptam. Ne-am atins obiectivul pe care ni l-am stabilit în campanie electorală: un scor politic de peste 55%, un mandat de senator şi 3 de deputaţi. Aş vrea să mulţumesc în primul rând brăilenilor care ne-au votat şi tuturor celor care au fost prezenţi la vot. Celor care au înţeles că e necesar să voteze indiferent de opţiune. (...) Sigur că este un scor istoric, un scor pe care ni l-am dorit. Sperăm să ne asigure o majoritate în Parlament pentru a genera Guvernul care să pună în practică acest proiect pe care oamenii îl aşteaptă de la noi. Reindustrializarea ţării, relansare economică, salarii şi pensii mai bune, locuri de muncă bine plătite, obiective pe care le-am urmărit, sănătate şi educaţie mai performantă şi toate celelalte elemente pe care le-am prins în program. Îi asigurăm pe brăileni că ne vom canaliza eforturile în această direcţie şi ne vom mobiliza pentru a pune alături de Guvern în practică din punct de vedere legislativ toate aceste idei pentru a susţine programul de Guvernare”, a declarat Rotaru.

 

PNL-iştii «No Comment»

Contactaţi telefonic, ieri, de către redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, nici Vasile Varga candidatul nr. 2 pe lista PNL Brăila la Cameră, nici Florin Cîrligea primul pe cea pentru Senat, nu au dorit să comenteze în vreun fel scorul alegerilor sau ce aşteptări au după redistribuire.

„Nu avem comentarii de făcut la ora actuală. Ce pot să spun?! Felicitări pentru scorul enorm de mare luat de PSD. Asta este”, a declarat scurt, Cîrligea.

Tot despre speranţele pentru redistribuire am încercat să obţinem părerea celor de la ALDE şi PMP Brăila, care par să aibă şanse să intre în Parlament.

Daniela Rădulescu, a doua opţiune ALDE Brăila pentru Cameră nu a dorit însă să comenteze prea mult subiectul.

„Vom vedea. Rezultatul nu este foarte bun, dar este mulţumitor. Până nu avem rezultatele finale nu putem şti exact. Suntem în media pe ţară, cred că o şi depăşim. Aşteptăm redistribuirea. Aceasta va fi abia după ce se încheie numerotarea la nivel naţional, dar pot fi şi contestaţii. Mai durează”, a spus aceasta.

În ceea ce o priveşte pe Marioara Nistor, prima pe lista PMP Brăila la Cameră, aceasta nu a putut fi contactată pentru a exprima un punct de vedere în privinţa alegerilor.

 

Previziunile lui Ionel Alexandru

Un comentariu pe tema rezultatului alegerilor Parlamentare în Brăila a ţinut să facă, ieri, fostul consilier municipal Ionel Alexandru (ex-senator FSN şi PRM). Acesta a afirmat că scorul uriaş scos de PSD-işti la Brăila şi la nivel naţional s-a datorat campaniei electorale neinspirate a liberalilor.

„A fost o campanie sub orice critică din partea celui mai puternic partid de opoziţie din Brăila. Practic partid care era la Guvernare, pentru că liberalii au susţinut Guvernul Cioloş, dar în opoziţie la nivel local. De asemenea, a fost cea mai anostă campanie făcută de PSD-işti, pentru că nu au făcut altceva decât a merge pe greşelile liberalilor”, a declarat Alexandru, cu precizarea că

liberalii au fost taxaţi în mod special de electorat pentru votul dat împotriva anulării celor 102 taxe nefiscale, precum şi pentru că s-au opus majorării salariilor medicilor şi cadrelor didactice. 

„Când vii cu baliverne de genul «PSD-iştii au vândut ţara ruşilor», când nu organizezi nicio întâlnire electorală cu cetăţenii. Păi, cum poţi să câştigi? PSD-ul a speculat aceste greşeli. Nu am înţeles sub niciun motiv de ce liberalii nu au fost de acord cu anularea celor 102 taxe şi au trimis legea la Curtea Constituţională. Doar au văzut clar că e o măsură electorală. Mulţi nu i-au mai votat tocmai după acest episod. Nu mai vorbesc de contestaţiile pe care le-au dat la măririle salariale. (...) Că PSD-iştii le prezintă fără acoperire bugetară... e adevărat că PSD-iştii sunt demagogi. Eu nu îi laud, dar duc o politică având capul pe umeri. Şi ca o apreciere la nivelul judeţului: din 18 primării pe care le au liberalii, doar 6 au mobilizat electoratul la vot. Deci o treime. Restul s-au dezis. Asta înseamnă că primarii liberali s-au dat deoparte şi nu i-a mai interesat campania electorală, tocmai din cauza disputelor interne. Au venit alţii ca să le stabilească oamenii pe liste. Aţi văzut ce s-a întâmplat. Păi,  asta e o strategie?! Ei au fost sub scorul lui Boboc, care la rândul lui a scos cel mai prost scor. Boboc a avut 18% şi ei au ajuns la 16%. Asta demonstrează că nu ştiu să facă politică”, a criticat fostul senator.

Ca un prognostic, Alexandru susţine că după redistribuire, PSD-ul va avea 2 fotolii de senatori şi 3 de deputaţi. Un loc în Cameră îi va reveni PNL-ului şi celălalt va merge către ALDE.

 

Predicţiile noastre: PNL – 2 deputaţi şi PMP – un senator

Pe de altă parte, aseară liderii partidelor politice de la Bucureşti făceau tot felul de socoteli şi simulări ca să vadă ce mai obţin în urma redistribuirii. De exemplu, încă înainte de campania electorală Vasile Blaga, un specialist în calculul redistribuirii, a fost de părere că, la Brăila, PMP, dacă va intra în Parlament, va prinde un loc de deputat. PMP a intrat în Parlament, numai că atât scorul PNL cât şi cel al PSD este total diferit faţă de ce se anticipa la Brăila. Ţinând cont că norma electorală la Brăila este de 50% la un senator şi 20% la un deputat, este greu de crezut că PNL va lua un senator. În aceste condiţii, cel mai probabil, PNL va lua doi deputaţi, ceea ce înseamnă că Antoneta Ioniţă şi Vasile Varga vor intra în Parlament. Cine ar urma să ocupe celălalt loc de senator? PMP, având în vedere, pe de o parte, logica lui Blaga, iar pe de altă parte faptul că liderii de la centru ai ALDE nu sunt interesaţi nici de Gheorghi Obreja nici de Mihai Ruse, ca să-i bage în Parlament, iar mai apoi să alerge după ei pe la alte partide. Aşadar, Cristian Ancuţa are cele mai multe şanse să obţină un post de senator. Ce va zice calculatorul, vom trăi şi vom vedea!

 

Rezultatele finale BEJ Brăila: PSD 57,98% la Cameră, 58,73 la Senat. PNL 16,47% la Cameră, 16,54% la Senat

Chiar înainte de închiderea ediţiei print a cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei” reprezentanţii BEJ Brăila ne-au furnizat rezultatele finale pentru cele 281 de secţii din judeţ. Potrivit datelor oferite de aceştia din numărul total de alegători de 297.525 prevăzuţi în listele electorale, s-au prezentat la urne 116.130 de persoane. Numărul total al voturilor nule pentru Senat a fost de 3.715, iar cele albe de 1.386. De asemenea la Cameră, voturile nule au fost 3.898, iar albe - 1392.

În ceea ce priveşte situaţia pe partide: la Camera Deputaţilor PSD a avut 64.265 voturi valabil exprimate. Adică un scor de 57,98%. PNL - 18.257 voturi (16,47%), ALDE - 6.136 (5,53%), PMP - 6.128 (5,52%), iar USR - 5.330 (4,80%). De asemenea, PRU - 3.129 voturi (2,82%), ANR 1.543 voturi (1,39%), PRM - 1.304 (1,17%), PER - 1.227 (1,10%), PSR - 1.011 (0,91%) şi UDMR - 289 (0,26%). Minorităţile naţionale au scos un scor de sub 1%, cel mai mare în Brăila fiind înregistrat de comunitatea ruşilor lipoveni - 491 voturi (0,44%).

La Senat, PSD a obţinut 65.211 voturi (58,73%), PNL - 18.373 (16,54%), ALDE - 6.344 (5,71%), PMP - 6.335 (5,70%), USR - 5.344 (4,81%). De asemenea, PRU a primit 3.188 voturi (2,87%), ANR - 1.762 (1,58%), PRM - 1.472 (1,32%), PER - 1.404 (1,27%), PSR - 1.279 (1,15%), iar UDMR - 313 voturi (0,28%).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro