Membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei se vor intruni vineri, 22 februarie 2008, la resedinta mitropolitana din Iasi, in sedinta de lucru. Lucrarile vor incepe la orele 12.00 si vor fi prezidate de catre PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romine (BOR) si loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a declarat pentru NewsIn, Pr. Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei. In cadrul intrunirii de la Iasi vor fi desemnati candidatii pentru scaunul vacant de mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Alegerea finala a viitorului Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, cel care va deveni numarul doi in ordinea ierarhica, dupa Patriarh, se va face in cadrul sedintei Sf. Sinod care se va intruni in zilele de 5-7 martie. Surse NewsIn spun ca sansa cea mai mare de a deveni viitorul Mitropolit al Moldovei o are PS Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos.
Potrivit prevederilor statutare, Sinodul mitropolitan stabileste "prin consultare deschisa, urmata de vot secret consultativ, o lista de 2 candidati dintre ierarhii eligibili cu motivarea fiecarei propuneri".
Simbata, 23 februarie 2008, incepind cu orele 10.00, in sala ''Dr. Iustin Moisescu'' a Centrului eparhial Iasi va avea loc si sedinta consultativa a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu membrii Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor si cu membrii clerici si mireni din celelalte trei eparhii din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
Conform noului statut, arata Pr. Stoica, la aceasta sedinta vor mai participa delegati in Adunarea Nationala Bisericeasca, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ''Dumitru Staniloae'' a Universitatii 'Al. I. Cuza' din Iasi si directorul unui Seminar Teologic din Mitropolie.
Prin art. 129 (aliniatele 3 si 4) din Statut, este prevazut ca, in cadrul acestei noi sedinte, lista de candidati pentru alegerea de mitropolit, intocmita de Sinodul mitropolitan, poate fi completata prin consultare deschisa, urmata de vot secret consultativ, cu doua nume dintre ierarhii eligibili care au obtinut cele mai multe voturi. La finalul sedintei se va intocmi un proces verbal care va fi inaintat catre Sf. Sinod, impreuna cu lista candidatilor intocmita de Sinodul mitropolitan, lista completata in cadrul sedintei speciale de consultare.
Casian, prieten bun cu Patriarhul Daniel
Sansele cele mai mari pentru a fi ales in functia de Mitropolit al Moldovei le are PS Casian, care este perceput drept un apropiat al Patriarhului Daniel. Alte nume care ar putea fi propuse pentru aceasta functie sunt IPS Iosif Pop, mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romine a Europei Occidentale si Meridionale si PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei.
PS Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, a serbat luna aceasta 18 ani de la hirotonia ca arhiereu. Nascut in localitatea Lopatari, judetul Buzau, PS Casian a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Kesarie Episcopul" din Buzau, apoi Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Bucuresti. La 20 decembrie 1980 a fost uns in monahism la Manastirea Ciolanu, iar la 10 noiembrie 1985 a fost hirotonit ca ieromonah in Catedrala mitropolitana din Sibiu de catre IPS Mitropolit Antonie Plamadeala, de care a fost foarte apropiat. A fost hirotonisit apoi protosinghel si arhimandrit la Manastirea Brincoveanu-Simbata de Sus. La 12 februarie 1990, PS Casian Craciun a fost ales de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romine in treapta de arhiereu, iar sase zile mai tirziu, pe 18 februarie, a fost hirotonit ca arhiereu, cu titlul de ''Galateanul'', in Biserica "Sf. Nicolae" din Galati. La 12 iulie 1994, in urma trecerii la cele vesnice a IPS Antim si a vacantarii scaunului de episcop, a fost ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc episcop titular al Eparhiei Dunarii de Jos.
Numele lui PS Casian a fost vehiculat in legatura cu o posibila colaborare cu Securitatea. CNSAS a dat insa o decizie de necolaborare cu Securitatea in cazul sau.
PS Casian are o relatie mai veche cu actualul patriarh, de pe vremea cind amindoi isi faceau studiile de doctorat la Strasbourg, inainte de 1989. Ambii sunt perceputi ca reprezentanti ai curentului deschis spre innoire si ecumenism in cadrul BOR.