Mergi la conţinutul principal

Proza de Coman si poezie de Mititelu, primele lecturi la "Alternativa"

De data asta s-a citit. Duminica, 25 septembrie, la Casa de Cultura, membrii Cenaclului Alternativa s-au adunat sa-i asculte pe tinerii creatori Marian Coman si Valeriu Mititelu. Mai intii proza - Marian Coman si mai apoi, poezie - Valeriu Mititelu.
"Sevan" se numeste textul citit de scriitorul Marian Coman, proza fiind de fapt doar o parte dintr-un volum in curs de aparitie. "Judecatorii" au ascultat si apoi au "deliberat".
Mai intii, Doru Sofroni: "In proza lui Marian Coman gasim un filon mai degraba poetic, o alunecare, o fuga spre metafora. Totul suna ca o poezie ampla si frumoasa, cu un final biblic." Cristian Robu - Corcan: "Marian Coman creeaza un personaj, nu intercaleaza tonul auctorial cu viata insasi a prozei. Sevan, personajul principal, este jignit de cultura minora in care traieste, in sens pur cioranian; de aici necesitatea de a crea un surogat personal de existenta. Ce sens gasim in proza lui Marian Coman? Nu e nici un sens exact, personajele nu gasesc sensul, traiesc intr-o istorie dezarticulata, nu realizeaza unde se afla". Paun Condruz: "O proza in care fraza curge bine de tot, autorul dovedind ca a ajuns deja la un grad de maiestrie. Interesant este ca Marian Coman foloseste in mod constient numele Sevan, en derivat din englezescul "seven", cifra "sapte" fiind placuta lui Dumnezeu, avind conotatii mistice. I-as recomanda totusi sa renunte la imagini cu un aer de neverosimilitate". Claudiu Braileanu: "O proza plina de elemente hermeneutice, de imagini stranii, simbolice: fluturele prins in plasa, imaginea circului din curtea bisericii etc. Asteptam insa volumul, citirea intregii carti ne va duce spre concluzii mai conturate." Prof. Elena Albu a conchis: "Frapeaza diferenta intre conturarea portretului lui Sevan si intrebarile pe care si le pune. In spatele lui Sevan se ascunde de fapt autorul. Sevan este un personaj brutal, dar maniera in care isi pune problemele existentiale tradeaza un intelectual «deghizat»."
A urmat apoi Valeriu Mititelu, care a citit poezie. Sa ascultam concluziile. Doru Sofroni: "Poezie plina de incarcatura simbolica, si poate de aceea este destul de greu de receptat. Nu mi-a placut «cadenta» lecturii, destul de... egala. Nu poti citi cu aceeasi intensitate cuvintele «moarte» si «ceainic», sa zicem." Prof. Elena Albu: "E greu de comentat un «calup» de poezii. Remarcam insa textul cu accente specific masculine, referindu-ma aici la exhibarea fluidelor corpului sau la razboiul total cu societatea." Paun Condruz: "Mi-am conturat o idee de baza cu care voi pleca de aici si nu stiu daca ma voi elibera de ea: fiind multe "tirfe" si "sobolani" in poezia lui Valeriu Mititelu, mesajul este: «viata-i o tirfa inconjurata de sobolani»." Marsind pe aceeasi idee, prozatorul Cristian Robu-Corcan a subliniat: "Evident, «tirfele» nu se refera la femei, ci la toate ipostazele existentiale care se manifesta astfel. Identificam aici un puternic sentiment al imanentei si al neputintei de a face ceva impotriva unei vieti - tirfa." Claudiu Braileanu a "inchis": "Atit freudienii cit si filologii ar putea avea aici un material de studiu consistent, fiecare vers ascunzind o simbolistica".
Asta a fost. Dar va mai fi. Urmatoarea intilnire a celor de la Alternativa va avea loc pe 9 octombrie, la ora 11.00, tot la Casa de Cultura. Va asteptam pe toti. O sa va placa.
Croni(a)carul Paun

PS: Cei interesati sa citeasca in cenaclul "Alternativa" pot trimite texte in format electronic la urmatoarea adresa
cenaclul.alternativa@gmail.com
sau prin posta, la adresa Casa de Cultura a Municipiului Braila, str. Polona nr. 14, cu mentiunea "Pentru Cenaclul Alternativa".
Textele vor fi insotite de datele de identificare ale autorilor (nume, prenume, virsta, numar de telefon, e-mail).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro