• zilele trecute, Tribunalul Brăila a prelungit măsura arestului la domiciliu a inculpaţilor Stoinescu Robert Florentin şi Tudorache Mihai • cei doi inculpaţi în dosarul de proxenetism au de respectat unele obligaţii, iar dacă nu ţin cont de acestea riscă să ajungă în spatele gratiilor
Inculpaţii Stoinescu Robert Florentin şi Tudorache Mihai, interlopi din clanul “Buricea” acuzaţi de infracţiuni de proxenetism, trafic de persoane şi şantaj, au mai primit o lună de arest la domiciliu. Zilele trecute, judecătorii Tribunalului Brăila au dispus prelungirea măsurii preventive. Cei doi indivizi acuzaţi de proxenetism au ajuns în spatele gratiilor, în luna octombrie, după percheziţiile DIICOT, însă în decembrie au reuşit să scape şi să se mute în arest la domiciliu. Au de respectat anumite obligaţii şi dacă le încalcă riscă să se întoarcă la arest.
“Admite propunerea Parchetului de pe lăngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, de prelungire a măsurii arestului la domiciliu a inculpaţilor Stoinescu Robert Florentin şi Tudorache Mihai. Dispune prelungirea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţi pe o durată de 30 zile, începând cu data de 21 ianuarie 2018 şi până la data de 19 februarie 2018 inclusiv. Instituie în sarcina inculpaţilor obligaţia de a nu părăsi locuinţele din Brăila, fără permisiunea judecătorului de drepturi şi libertăţi. Pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii Stoinescu Robert Florentin şi Tudorache Mihai au următoarele obligaţii: să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului ori a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice direct sau indirect pe orice cale, cu persoanele vătămate sau membrii de familie ai acestora, cu martorii ori experţii, sau cu alte persoane stabilite de organul judiciar. Desemnează pentru supravegherea inculpaţilor Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila – Biroul de Supraveghere Judiciară. Atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, este soluţia propunţată de instanţă la şedinţa din data de 16 ianuarie.
Reamintim că, la data de 25 octombrie 2017, procurorii DIICOT BT Brăila împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat un număr de 34 percheziţii domiciliare, în municipiul Brăila, în judeţele Galaţi şi Dâmboviţa şi în localitatea Karlsruhe, Germania, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani. Gruparea era coordonată de un nucleu constituit pe raza municipiului Brăila, dar activitatea infracţională se consuma în state ale Uniunii Europene.
După percheziţiile de amploare efectuate, inclusiv la domiciliul lui Marian Buricea, şase suspecţi au fost reţinuţi şi duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă. Era vorba despre Tudorache Mihai, Moldoveanu Marius Alin, Stoinescu Robert, Vlad Cosmin Dumitrel, Sava Valentin, Moldoveanu Ştefănică Cristian. Doar două persoane au fost arestate, faţă de celelalte fiind dispusă măsura controlului judiciar.
Gruparea era coordonată de brăileanul Tudorache Mihai, protejat de naşul Marian Buricea. Proxeneţii s-au folosit de naivitatea mai multor tinere, care proveneau din familii sărace şi dezorganizate. Fetele erau trimise “la produs” în Austria, Elveţia, Germania, Belgia, Italia şi Spania. Pentru că “afacerea” era una prosperă, în 2013, au mai aderat şi alţi proxeneţi la grupul infracţional. Unele tinere îşi dădeau acordul pentru a practica prostituţia, altele erau constrânse ori induse în eroare, până când proxeneţii reuşeau să le introducă în reţeaua creată. Aşa cum precizează şi anchetatorii, câteva fete erau ameninţate, şantajate, până când cedau şi “acceptau” să se prostitueze. Banii obţinuţi din “munca” fetelor erau folosiţi, în cea mai mare parte, de traficanţi.