• măsura impusă îi încurcă probabil în activităţi pe membrii grupării infracţionale, care, după ce au reuşit să scape de arestul la domiciliu, au cerut şi revocarea controlului judiciar • numai că, la instanţă, s-au lovit de un refuz • dosarul în care 16 persoane, în frunte cu Mihai Tudorache - finul lui Marian Buricea, au fost trimise în judecată pentru proxenetism şi şantaj este pe rolul Tribunalului Brăila
Membrii clanului “Buricea”, acuzaţi de comiterea unor infracţiuni de proxenetism, trafic de persoane şi şantaj, ba chiar trimişi în judecată de procurorii DIICOT, nu îşi pot vedea liniştiţi de “afaceri”, întrucât au de respectat nişte obligaţii impuse prin măsura controlului judiciar. Trebuie să se prezinte periodic la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brăila – Biroul Supraveghere Judiciară şi nu au voie să plece din ţară. Interlopii, în frunte cu Mihai Tudorache - finul lui Marian Buricea, tot încearcă să îi convingă pe judecători să le dea liber. Numai că Tribunalul Brăila a menţinut măsura controlului judiciar faţă de cei cercetaţi în dosar, 16 la număr, cu respectarea obligaţiilor impuse. Aceştia au contestat decizia primei instanţe şi speră ca la Curtea de Apel Galaţi să aibă câştig de cauză.
La şedinţa de la începutul acestei săptămâni, inculpatul Tudorache Mihai a primit vestea că judecătorii îi resping cererea de revocare a măsurii controlului judiciar.
Instanţa a respins şi cererea inculpatului Antohi Mădălin de a părăsi ţara. Magistraţii au menţinut măsura controlului judiciar faţă de Tudorache Mihai - cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism în formă continuată, şi şantaj, Stoinescu Robert Florentin - acuzat de constituirea unui grup infracţional, proxenetism, trafic de persoane şi complicitate la şantaj. Cei doi inculpaţi au fost arestaţi la domiciliu, însă în martie au reuşit să scape, astfel că s-au gândit acum că pot scăpa şi de controlul judiciar. Nu a fost chiar aşa.
Instanţa impune inculpaţilor Tudorache Mihai, Stoinescu Robert Florentin, Moldoveanu Marius Alin, Moldoveanu Ştefăniţă Cristian, Sava Valentin, Vlad Cosmin Dumitrel, Streche Erol Cosmin, Bogdan Laurenţiu Cătălin, Bogdan Costel Cristian, Salveţ Ramona Constanţa, Tudorache Mihaela, Antohi Mădălin şi Matei Valentin respectarea următoarelor obligaţii: să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze judecătorul cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brăila – Biroul Supraveghere Judiciară, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie. Pe timpul controlului judiciar, inculpaţii nu au voie să depăşească limită teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată. În plus, aceştia nu au voie să se apropie de părţile vătămate sau membrii familiei acestora, de alţi participanţi la comiterea infracţiunilor, de martori ori de experţi, şi nici să comunice cu aceştia, direct sau indirect. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.
Gruparea infracţională specializată în proxenetism a fost destructurată în data de 25 octombrie 2017, când reprezentanţii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat un număr de 34 percheziţii domiciliare, în municipiul Brăila, în judeţele Galaţi şi Dâmboviţa şi în localitatea Karlsruhe, Germania. Era vorba despre o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani. Gruparea era coordonată de un nucleu constituit pe raza municipiului Brăila, dar activitatea infracţională se consuma în state ale Uniunii Europene. După percheziţiile de amploare efectuate inclusiv la domiciliul lui Marian Buricea, şase suspecţi au fost reţinuţi şi duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă. Era vorba despre Tudorache Mihai, Moldoveanu Marius Alin, Stoinescu Robert, Vlad Cosmin Dumitrel, Sava Valentin, Moldoveanu Ştefănică Cristian. Doar două persoane au fost arestate, Tudorache şi Stoinescu, faţă de celelalte fiind dispusă măsura controlului judiciar.
Potrivit anchetatorilor, gruparea era coordonată de brăileanul Tudorache Mihai, protejat de naşul Marian Buricea. Proxeneţii s-au folosit de naivitatea mai multor tinere, care proveneau din familii sărace şi dezorganizate. Fetele erau trimise să îşi vândă trupul în Austria, Elveţia, Germania, Belgia, Italia şi Spania. Unele tinere îşi dădeau acordul pentru a practica prostituţia, altele erau constrânse ori induse în eroare, ba chiar ameninţate şi şantajate. Banii obţinuţi erau folosiţi, în cea mai mare parte, de traficanţi. Potrivit procurorilor DIICOT, încă din vara anului 2012, Mihai Tudorache zis “Iţă”, în calitate de lider, împreună cu alţi inculpaţi, a pus pe picioare afacerea de proxenetism.
Procurorii DIICOT au finalizat cercetările în megadosarul proxeneţilor din clanul Buricea, fiind dispusă trimiterea în judecată a 16 inculpaţi. Dosarul este pe rolul Tribunalului Brăila, în curs de judecată.