Provocarea Erasmus | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Provocarea Erasmus

Ideea lansării unui proiect Erasmus în care școala noastră să fie implicată a fost, de la început, o provocare pe care ne-am dorit-o și la care am vrut să participăm, ca urmare a unei necesități pe care am identificat-o și căreia i-am definit obiective și finalități. Trăim vremuri mult diferite de cele în care am noi am fost elevi. Pe de-o parte, societatea s-a schimbat, forța de muncă s-a redefinit și reorientat, Europa este un teritoriu vast și multicultural. Astfel, a luat naștere proiectul Erasmus+ “Egalitate, calitate, utilitate, abilitate, fără limite! - EQUALS”, primul proiect european al școlii noastre.

Elevii noștri, confruntați de multe ori cu probleme de adaptare școlară, cu familii de multe ori absente, sau fără a reuși să sprijine copilul în parcursul educațional, asaltați de tehnologia care le oferă realități virtuale, alternative înșelătoare și modele îndoielnice, nu mai văd în școală o cale de realizare personală și astfel, o parte dintre ei se pierd pe drum. O consideră importantă doar pentru că le este necesară o hârtie care atestă că au trecut prin ea, care le netezește calea către un job, speră ei, comod și bine plătit. Și sunt apatici, plictisiți, absenți. Alteori eforturile noastre de a ajunge la mintea și sufletul lor sunt neinspirate sau învechite. Și atunci se impune o nouă abordare, una responsabilă și documentată, una diferită de cele cu care ne-am obișnuit. Proiectele europene oferă această abordare, cu abordări moderne, cu deschidere către universul lor apropiat.

Am căutat motivele absenteismului, am pornit de la un vis ce s-a concretizat într-un obiectiv strategic din documentele școlii și cu o echipă de oameni inimoși proiectul s-a conceput, s-a scris și ne-am înscris în competiție. În vara anului 2022, am câștigat! Dar era doar începutul unui nou drum plin de provocări.

Proiectul nostru se numește “Egalitate, calitate, utilitate, abilitate, fără limite!-EQUALS” și și-a propus să arate că diversitatea înseamnă oportunitatea de a lucra împreună, de a crea medii incluzive pentru a convinge toți elevii că școala poate fi atrăgătoare, că profesorii le sunt parteneri, că lecțiile sunt deschise și interactive, că totul se învață prin încercare și eroare, că școala este locul unde nu se greșește, unul în care ne pregătim să trăim, și astfel, să atragă cât mai mulți elevi să nu abandoneze, iar părinților să le arate că școala este o șansă.

În calitate de dascăl ai nevoie să te reinventezi în fiecare zi și să inventezi fiecare oră. Nu există clase identice, nu există elevi la fel, nu există lecții frumoase sau urâte, după cum nici noi nu suntem în aceeași dispoziție în fiecare zi. Există unități de învățare, există tipuri de lecții, există metode și procedee didactice clasificate doar pentru că în activitatea noastră avem nevoie de organizare, de proiectare și de perspectivă. Astfel, timp de 1 an, în perioada septembrie 2022 - august 2023, au avut loc numeroase activități la care au participat elevii școlii noastre alături de trei cadre didactice, Rusu Simona, Meiroșu Mădălina și Neagu Steluța, care au lucrat în cadrul acestui proiect, și-au împărtășit experiențele, și-au împărțit sarcinile după  ce au participat la o mobilitate de instruire în Italia, la Bologna, furnizorul Erasmus Learning Academy - “Diversitatea la clasă: predarea toleranței și depășirea prejudecăților și discriminării”, împreună cu alți colegi, cadre didactice din Spania, Portugalia, Serbia, Croația, Olanda, Elveția au colaborat și au aflat că există probleme comune, cu care trebuie să ne confruntăm și pe care trebuie să le gestionăm împreună.

Au avut  loc o multitudine de activități indoor sau outdoor, șezători, întreceri printre care amintim concursul "Toți suntem egali în educație", "Suntem diferiți dar egali" "Motivație pentru educație" - mentorat între copii (peer mentoring) - "O școală prietenoasă " -activitate extrașcolară outdoor, "Când îți dorești poți obține orice"- activități cu comunitatea locală. Toate acestea au fost foarte bine primite de elevi, ceea ce ne îndreptățește să spunem că suntem pe drumul cel bun, în marea familie, Erasmus+, căci  prin proiectele Erasmus+, lumea capătă sens și rezultatele sunt vizibile pe măsura muncii depuse.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro