* după cum a explicat viceprimarul Doinița Ciocan, din 2008-2009, municipalitatea colaborează cu Arhiepiscopia ”Dunării de Jos”, Protoieria Brăila prin Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” pentru punerea la dispoziție a unui spațiu în care învață copiii Grădiniței nr. 48 * în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila acest protocol a fost încheiat din nou pentru anul școlar 2021-2022
Consilierii municipali au aprobat, recent, un proiect prin care se asigură un spațiu unde elevi ce provin din familii defavorizate, pot merge la grădiniță. Este vorba despre un protocol între Arhiepiscopia Dunării de Jos, Protoieria Brăila prin Parohia ”Adormirea Maicii Domnului”, Municipiul Brăila și Inspectoratul Școlar Județean Brăila. Scopul este acela ca maxim două grupe din cadrul Grădiniței nr. 48 Brăila să desfășoare activități într-un spațiu pus la dispoziție de parohie. După cum ne-a explicat viceprimarul Doinița Ciocan, acest protocol datează din anul școlar 2008-2009 și an de an a fost prelungit. Lucru care s-a întâmplat și în prezent, pentru anul școlar 2021-2022.
”Protocolul a fost încheiat absolut în aceleași condiții ca și în anii trecuți. A pornit de la o dorință a Arhiepiscopiei prin intermediul Protoieriei Brăila și Parohiei «Adormirea Maicii Domnului». Pentru că protocolul este încheiat având ca împuternicit pe preotul paroh Cătălin Hurmuzache. Noi i-am răspuns imediat, având în vedere importanța deosebită a educației și în mod special pornind de la educația preșcolarilor. Este vorba despre două grupe de copii aparținând în principal familiilor Parohiei «Adormirea Maicii Domnului». Copii care provin din familii defavorizate, familii monoparentale, în mod special familii cu probleme sociale, de asemenea, cei mici sunt și cu cerințe educaționale speciale. Sunt două grupe de copii între 3 și 6 ani și sunt 42-43 de copii înscriși în anul școlar următor 2021-2022”, a declarat Ciocan.
Întrebată de ce a fost nevoie de încheierea unui protocol pentru ca elevii să învețe în spațiul administrat de Grădinița nr. 48, sursa citată a explicat că este o procedură recomandată de Direcția Juridică.
Ce își asumă fiecare parte din acest protocol
Potrivit raportului proiectului de hotărâre, Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” va oferi în baza acestui protocol: spațiul necesar desfășurării activității, în suprafață de 150 mp; dotările specifice activității desfășurate constând în mobilier, calculatoare, material didactic; asistență socială, medicală și religioasă; acoperirea cheltuielilor cu salariul personalului de serviciu (două persoane), a energie electrice, telefonului și abonamentului pentru cablu; va asigura securitatea și siguranța preșcolarilor pe perioada prezenței acestora în incinta locației din Parohia ”Adormirea Maicii Domnului”, Strada Unirii nr. 220; de asemenea, va obține toate avizele/autorizațiile specifice funcționării grupelor de preșcolari în clădirea amintită. Inspectoratul Școlar Județean Brăila este de acord cu prestarea activității didactice de către trei cadre didactice, titulare ale Grădiniței nr. 48 Brăila, în locația pusă la dispoziție de parohie, începând cu 1 septembrie 2021, dar numai cu respectarea dispozițiilor legale privind numărul minim de copii la grupă, comunicat anterior. Iar Municipiul Brăila va deconta următoarele cheltuieli: gazul metan, apă-canal, gunoi menajer, prin Grădinița pentru Copii nr. 48, în temeiul actelor justificativ depuse de Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” și doar în limita bugetului aprobat din finanțarea standard per elev.
Tot din documentul aflat la mapa consilierilor aflăm că părțile au convenit că decontarea sumelor se va face în funcție de numărul de preșcolari înscriși pentru locația din interiorul parohiei, care va fi actualizată lunar prin raportarea la numărul de preșcolari efectiv prezenți la cursuri. Activitatea se va desfășura în maxim două grupe (una cu program prelungit și alta cu program normal). Maxim 20/23 preșcolari/grupă conform legislației în vigoare.
”Menționăm că parohia a inițiat această activitate pentru a veni în sprijinul copiiilor defavorizați din familii sărace sau copii cu dizabilități”, se arată în raportul proiectului. În acest sens, Parohia a depus o solicitare la Primăria Brăila în luna iulie. Protocolul a fost avizat favorabil în ședința Consiliului de Administrație a ISJ Brăila din 7 iunie și semnat de reprezentanții acestuia. Proiectul a fost aprobat în unanimitate și în ședința CLM din luna august.