• declară răspicat europarlamentarul PSD, Mihai Tudose • "Sectorul agricol este, în acest moment, subapreciat și neprotejat corespunzător în Europa, cu o situație și mai gravă în România și Polonia" • Tudose a criticat și ajutorul pompieristic pentru Ucraina, fără a lua în calcul consecințele pentru cetățenii UE
Eurodeputații au dezbătut miercuri, în plenul Parlamentului European, problemele ridicate de agricultori în timpul protestelor din ultimele zile din întreaga Europă, cerând surse financiare suplimentare de la Comisia Europeană. Referitor la aceste discuții, dar și la protestele fermierilor români, i-am solicitat un punct de vedere europarlamentarului PSD Mihai Tudose. "Problema e general-europeană. Acum și Comisia Europeană recunoaște că războiul din Ucraina și măsurile luate la nivelul UE au avut rolul determinant în declanșarea crizei sociale. Până acum s-a tot dat vina pe politicile naționale. Iar noi, în prima linie de sprijin pentru Ucraina, în special ca un culoar esențial pentru exportul de cereale, suntem direct și masiv afectați. Problema e că aceste consecințe economice ale războiului se suprapun peste costurile tranziției ecologice și peste inflație", ne-a declarat fostul premier. Sursa citată continuă: "Eu am atras atenția în repetate rânduri asupra unei ordini corecte, realiste a priorităților. Sectorul agricol este, în acest moment, subapreciat și neprotejat corespunzător în Europa, cu o situație și mai gravă în România și Polonia, din cauza afluxului de cereale ucrainene".
Totodată europarlamentarul reamintește de problema cronică a subvențiilor inegale pentru agricultori, peste care a venit această criză. "Dl Cioloș (Dacian Cioloș - grupul Renew) e foarte vocal, văd, în a critica guvernul, dar nu pomenește nimic de rolul pe care l-a avut în penalizarea fermierului român, care este, de mulți ani, discriminat față de colegii săi din vest", a atras atenția Mihai Tudose.
"UE trebuie să intervină masiv și urgent pentru a dezamorsa bomba socială al cărei fitil a fost aprins de la Bruxelles, printr-un heirupism aberant și în planul tranziției verzi spre nicăieri și în cel al ajutorului pompieristic pentru Ucraina, fără a lua în calcul consecințele pentru cetățenii UE. E nevoie de o Comisie Europeană întoarsă cu fața spre cetățean, cu o componentă socială mult mai pronunțată. Iar asta se obține prin vot. Asta poate fi o soluție, nu blocarea șoselelor. Pot să înțeleg exasperarea oamenilor, dar rezolvarea unei probleme atât de grave se poate numai pe cale rațională și instituțională", a atras atenția europarlamentarul.