Mergi la conţinutul principal

Protestele din Egipt generează reacţii mixte în regiune

Un oficial din Iran a cerut Egiptului să "respecte cererile corecte ale poporului" şi să evite reacţiile violente.

Iar în Israel, un membru al Knessetului, a descris o discuţie recentă a preşedintelui egiptean Hosni Mubarak care sugera că acesta se aştepta sau se pregătea pentru valul de proteste din Egipt, ţara arabă cu cea mai mare populaţie.

Liderii din Orientul Mijlociu au urmărit cu atenţie protestele din Egipt, cu atât mai mult cu cât, după revoltele din Tunisia, în urma cărora preşedintele a fugit din ţară, au urmat manifestaţii în Algeria, Iordania şi Yemen.

În Arabia Saudită, tulburările din Egipt a speriat investitorii, iar bursa din ţară a scăzut cu peste 6% sâmbătă. Totuşi, regele saudit, Abdullah, l-a sunat pe Mubarak şi a fost liniştit în legătură cu situaţia de la Cairo, relatează Agenţia Saudită de Presă. "În timpul discuţiei, regele a spus că «Egiptul este o ţară a arabismului şi islamului. Niciun arab sau musulman nu poate suporta ca nişte elemente infiltrate, în numele libertăţii de exprimare, (...) să destabilizeze securitatea şi stabilitatea»", potrivit agenţiei. Arabia Saudit "condamnă ferm" protestele, a adăugat agenţia. La rândul său, Mubarak i-a dat asigurări regelui saudit "că situaţia este stabilă" şi că protestele "sunt simple tentative ale unor grupări care nu vor stabilitate şi securitate pentru poporul Egiptului, ci încearcă să îndeplinească obiective ciudate şi suspecte". El a adăugat că Egiptul va "contracara pe oricine încearcă să exploateze libertatea poporul egiptean".

"Este momentul pentru ei să îşi schimbe guvernul şi au dreptul să spună orice vor", a spus Samar Barakeh, de origine libaneză

De asemenea, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a sunat pe Mubarak şi şi-a exprimat "solidaritatea cu Egiptul şi angajamentul său pentru securitate şi stabilitate".

Pe de altă parte, în Iran, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Ramin Mehmanparast, a declarat că autorităţile egiptene ar trebui să respecte manifestanţii. "Iranul se aşteaptă la oficialii egipteni să asculte vocea populaţiei lor musulmane, să răspundă la cererile lor corecte şi să se abţină de la a exercita violenţă prin intermediul forţelor de securitate şi poliţiei împotriva valului de conştiinţă islamică ce s-a răspândit în ţară sub forma unei mişcări populare", a declarat el.

"Americanii pot tolera vărsarea de sânge în Egipt, dar nu o cădere a regimului de Egipt în mâinile poporului", a spus şi preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani. Această reacţie nu a reprezentat o surpriză. Guvernul şiit iranian este în conflict cu Arabia Saudită, cu populaţie majoritar sunită, pentru dominaţie în regiune.

În Israel, Benjamin Ben Eliezer, un membru al Knessetului, a declarat pentru Canal 10 că a vorbit recent cu Mubarak, care i-a spus că "acesta nu este nici Beirutul, nici Tunisul" şi a sugerat că autorităţile egiptene au pregătit armata dinainte. O parte dintre angajaţii ambasadei israeliene din Cairo intenţionează să stea în Egipt, însă o parte dintre rudele lor şi alţi cetăţeni israelieni s-au întors în Israel, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe. "Urmărim cu atenţie evenimentele din Egipt şi din regiunea noastră (...) Acum trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi reţinere şi consideraţie maximă. Eforturile noarte vizează să continuie menţinerea stabilităţii şi securităţii din regiune", a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Pe străzile din Abu Dhabi, CNN a discutat cu oamenii despre părerea lor privind manifestaţiile din Egipt. "Este grozav că toată lumea se uneşte", a spus Ayat el-Dwary, un egiptean. "Nu este vorba numai de un grup de persoane sau de o facţiune... Este o revoluţie, cu adevărat", a adăugat el. Samar Barakeh, de origine libaneză, a spus: "Este momentul pentru ei să îşi schimbe guvernul şi au dreptul să spună orice vor".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro