Sub sloganele "Da, putem", "Foloseşte-ţi forţa", Summitul social, care regrupează sindicatele şi o sută de asociaţii, a convocat acest marş alături de Valul cetăţenesc, format din colective profesionale precum educaţia şi sănătatea pentru apărarea serviciului public, care manifestează de obicei împreună.
La doi ani după venirea la putere a guvernului de dreapta condus de Mariano Rajoy, manifestanţii au defilat în spatele unei pancarte albe de mari dimensiuni pe care era scris: "Judecaţi băncile. Salvaţi serviciul public, pensiile, persoanele".
Printre ţintele lor se numără sistemul bancar ale cărui probleme au contribuit la precipitarea crizei în 2008. Sosit la putere la sfârşitul lui 2011, guvernul Rajoy a supus Spania unei cure de austeritate fără precedent, cu preţul unor sacrificii dureroase. Doi ani mai târziu, ţara se îndreaptă către creştere economică, însă se află în pragul unei grave crize sociale, cu o rată a şomajului de aproape 26 la sută.
După numeroase proteste de amploare în 2011 şi 2012 în întreaga Spanie, riposta socială a pierdut din intensitate anul acesta.
"Suntem aici pentru 30.000 de motive. Le cerem să nu mai zdrobească poporul aşa cum o fac acum ", explică, Epifanio Lopez, un muncitor în vârstă de 59 de ani.
Mişcarea indignaţilor a lansat de asemenea un apel la protest într-o altă locaţie: în Plaza de España, unde organizaţia ecologistă Greenpeace a amplasat, pe faţada unui imobil gol, o pancartă galbenă de 315 metri pătraţi pe care este scris "Nu legii anti-protest".
Sloganul denunţă proiecul de lege privind securitatea analizat de guvern, descris de stânga ca fiind un proiect de "represiune cetăţenească".