Protestele din Iran continuă să ia amploare, iar singurul răspuns al regimului de la Teheran pentru miile de demonstranţi pare să fie violenţa. Autorităţile iraniene au anunţat peste 1.000 de arestări de la începutul mişcărilor de stradă, acum şase zile. De asemenea, în unele zone ale ţării a fost închis accesul la Internet. Asta după ce demonstranţii au încărcat pe reţelele de socializare clipuri în care se vede clar modul brutal în care au intervenit forţele de ordine. Cel puţin 21 de oameni au murit până acum. Pe străzile oraşelor iraniene, scandările împotriva republicii islamiste se îmbină cu apeluri pentru întoarcerea Şahului şi a dinastiei imperiale, detronate de revoluţia din 1979.
„Şah, Şah, întoarce-te, întoarce-te!”, „Reza Şah, fii binecuvântat! Moarte lui Khamenei, blestemat fie Khomeini!”, au scandat protestatarii referindu-se la actualul ayatollah al Iranului, respectiv la fostul lider religios suprem, care a condus Revoluția islamică din 1979 și a fost la putere până în 1989, când a murit.
Pentru a şasea zi la rând, mii de iranieni au ieşit pe străzi că ceară înlăturarea actualului regim islamist, pe care îl acuză de represiune, violenţă şi de sărăcirea ţării. Forţele de ordine iraniene au răspuns cu intervenţii în forţă împotriva grupurilor de civili.
Comunitatea internaţională s-a declarat îngrijorată de numărul mare de victime şi de represiunea împotriva demonstranţilor. UE şi ONU au cerut respectarea dreptului la protest şi au făcut apel la calm. Dar una dintre cele mai puternice voci care sprijină demonstranţiile este cea a Statelor Unite.
„Preşedintele Trump nu o să tacă aşa cum a făcut preşedintele Obama, este de partea poporului iranian şi vrea să se ştie asta foarte clar”, a declarat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Prinţul-moştenitor al Iranului, Reza Pahlavi, care locuieşte în apropiere de Washington, devine din ce în ce mai mult o figură centrală a protestelor. El a cerut forţelor armate să se solidarizeze cu demonstranţii, pentru binele ţării, şi a îndemnat iranienii să se opună regimului actual. Mesajele sale au fost chiar tipărite pentru a fi distribuite protestatarilor. Nu puţini sunt cei care spun că fiul ultimului şah, care avea 19 ani când părinţii săi au fost detronaţi, contează pe sprijinul lui Donald Trump.