* astăzi, în jur de 40 de angajați din cadrul ANAF Brăila s-au alăturat acțiunilor de protest de la nivel național și au organizat o acțiune similară în fața instituției, spun ei, fără întreruperea activității * aceștia au precizat totuși că nu este un protest organizat de Sindicatul ”Solidaritatea” ci unul spontan
Zeci de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Brăila au participat, astăzi, la un protest spontan în fața instituției, o acțiune similară fiind desfășurată și ieri. La fel ca la nivel național, revendicările sunt legate, în mare parte, de veniturile salariile diferențiate și de statutul finanțistului. Întrebați ce nemulțumiri i-au scos din birouri, unul dintre reprezentanții acestei instituții din Brăila a ținut să precizeze că nu este un protest organizat de Sindicatul Solidaritatea din Cluj, din care fac parte, ci este unul spontan. ”Acesta este un protest spontan. Nu este organizat de sindicat, chiar dacă noi reprezentăm Sindicatul național ”Solidaritatea” din Cluj. Colegii protestează spontan datorită faptului că s-au tot încercat din discuții cu Ministerul de Finanțe, cu conducerea ANAF, cu conducătorii noștri și nu s-a ajuns la niciun consens vizavi de veniturile salariale, de statutul finanțistului, tot ce am cerut noi în timp privind egalizarea salariului pentru toți angajații din ANAF, pentru că avem salarii diferite pentru funcții identice. S-a ajuns aici după ce unii au câștigat procese în instanță și atunci au intervenit diferențe ”, a declarat Daniela Gândac, un angajat al Administrației Județene a Finanțelor Publice Brăila. Printre altele, se dorește mai exact egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadrul sistemului fiscal și introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității .
După cum știți, zilele acestea, mai multe unități fiscale din țară au organizat proteste, după ce oficialii din Guvern au propus reducerea cheltuielilor bugetare, cuprinse într-un proiect de Ordonanță de Urgență, respins de sindicaliști. Vorbim de noi prevederi legislative care vizează: plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1.000 de lei; indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 de lei; voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 de lei; anularea posturilor vacante; desființarea biroului și funcției de șef birou și normative de personal, respectiv 10 funcții de execuției pentru un serviciu, 20 de funcții de execuție pentru o direcție, 40 de funcții de execuție pentru o direcție generală. Astfel, ultima formă prevede ca șeful instituției poate decide dacă oferă o funcție de execuție șefului de birou sau de serviciu a cărui funcție se desființează. Dacă oferă o funcție și nu există și un post liber în acest sens, toți cei care ocupă o funcție de execuție în structură vor intra la concurs, structura urmând să se reducă cu cel puțin un post.
În cazul în care revendicărilor finanțiștilor nu vor fi luate în seamă în zilele următoare, Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea” a anunțat că pe 22 august, între orele 8.30 și 10.00, va avea loc un protest cu încetarea activității, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal.