Protest la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Protest la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila

• angajaţii cer ca taxele sociale să nu fie trecute de la angajator la angajat, iar sporurile să nu aibă de suferit, începând cu 1 ianuarie 2018 • de asemenea, aceştia atrag atenţia asupra deficitului de personal şi a stării critice a parcului auto al Ambulanţei • acţiunea de protest nu a afectat în niciun fel activitatea Serviciului şi nici pacienţii care au avut nevoie de Salvare

 

Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila s-au aliat colegilor din toată ţara în acţiunea de protest faţă de diminuarea veniturilor salariale şi a sporurilor, începând cu 1 ianuarie 2018. Aceştia atrag atenţia şi asupra deficitului de personal şi a stării critice a parcului auto, cerând ambulanţe noi. Deocamdată, activitatea SAJ nu a fost afectată, iar pacienţii nu au avut de suferit. Angajaţii au purtat în piept panglici albe, iar pe autospeciale au lipit afişe cu revendicările.

“De astăzi, 5 octombrie 2017, se va începe un protest naţional. Lista revendicărilor este: stoparea diminuării veniturilor lunare ale angajaţilor din sistemul sanitar, implicit ale angajaţilor serviciilor de ambulanţă, începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii, în baza prevederilor Legii 153/2017, situaţia şi starea critică a parcurilor auto din serviciile de ambulanţă judeţene, deficitul de personal şi stoparea transferului de contribuţii de la angajator la angajat. Este, deocamdată, un protest paşnic, care a început astăzi (ieri -n.r.). Pe toate ambulanţele sunt afişe cu protestul naţional, inclusiv cu revendicările pe care le avem”, ne-a declarat Valentin Dragomir, lider de sindicat SAJ Brăila.

Dacă situaţia salariilor, a sporurilor şi a parcurilor auto nu se rezolvă favorabil angajaţilor de la Ambulanţă, aceştia vor organiza un miting amplu, la Bucureşti, pe 11 decembrie.

La Guvern, ieri, au avut loc discuţii între sindicalişti şi o delegaţie condusă de vicepremierul Marcel Ciolacu. Din delegaţie a făcut parte şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, informează Mediafax. Se pare că discuţiile nu au fost pe placul sindicaliştilor, un lider de sindicat anunţând imediat după ieşirea din clădirea Guvernului că “Programul de pichetări al Sanitas continuă, nu avem niciun motiv să întrerupem protestele”, a declarat acesta pentru Mediafax.

Săptămâna viitoare, angajaţii Serviciilor de Ambulanţă vor picheta Ministerul Muncii, al Finanţelor şi al Sănătăţii.

 

Nicio zi fără pichetări la Bucureşti

Pe 4 octombrie, sindicaliştii din cadrul Federaţiei “Cartel Alfa” au protestat la Bucureşti, revendicările fiind stoparea trecerii taxelor sociale de la angajator către angajat şi modificarea Legii 62/2011 – Legea Dialogului social.

Astăzi, în jur de 30 de membri ai Sindicatului Judeţean “Sanitas” Brăila, alături de preşedintele filialei brăilene, dr. Măriuca Iancu, au plecat spre capitală, pentru a picheta. Angajaţii din sistemul sanitar sunt revoltaţi de noua lege a salarizării, care îi va lăsa, de la 1 ianuarie 2018, fără tichete de masă, sporurile se vor plafona la 30%, iar transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va anula creşterile salariale promise de actualul Guvern.

Pe site-ul Sanitas, angajaţii din sistemul sanitar încă mai pot semna petiţia prin care îşi pot exprima dorinţa de a declanşa sau nu greva generală.

“Cele cinci confederaţii sindicale reprezentative din România – C.N.S.L.R. Frăţia, BNS, Cartel Alfa, CSDR şi Meridian – au transmis Confederaţiei Sindicatelor Europene, Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor şi Consiliului European Economic şi Social o scrisoare prin care solicită sprijinul acestora pentru a împiedica transferul contribuţiilor sociale, de la 1 ianuarie 2018, exclusiv în sarcina angajaţilor. Demersurile sindicale au avut ecou imediat, prima care a reacţionat fiind Confederaţia Sindicatelor Europene. Secretarul general CES, Lucas Visentini, a semnalat această problemă Comisiei Europene, exprimând îngrijorarea cu privire la intenţiile Guvernului României în această privinţă. «Suntem şocaţi de acest plan guvernamental de a transfera întreaga responsabilitate de finanţare a sistemului de securitate socială asupra angajaţilor. Aceasta s-ar adăuga la încălcările deja existente ale convenţiilor OIM şi ONU care protejează drepturile de securitate socială, aşa cum a subliniat deja, în mod concret, Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC). Modificările care se intenţionează a fi făcute încalcă în mod clar spiritul, textul şi jurisprudenţa a două instrumente europene importante: Codul european de securitate socială şi Carta socială europeană revizuită», a afirmat acesta”, se arată într-un comunicat de presă emis de “Sanitas”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro