• zeci de fermieri brăileni au protestat, sâmbătă, pe șoseaua ocolitoare a municipiului, rulând în coloană cu viteză redusă • Poliția i-a avertizat pe șoferi să evite această rută • la nivel național, reprezentanții fermierilor și transportatorilor au avut discuții cu Ministrul Agriculturii, respectiv Ministrul Transporturilor
Protestul cu utilaje agricole a continuat și la sfârșit de săptămână pe Șoseaua de Centură a Brăilei. Sâmbătă, 13 ianuarie, la acțiunea de protest începută tot în jurul orei 11.00, nu au mai fost prezenți și transportatori auto, cu camioanele aferente, ci doar doar agricultori din județul Brăila, care au circulat cu viteză redusă în coloană cu tractoare și alte utilaje agricole.
Date fiind aceste activități revendicative de pe centura ocolitoare a municipiului Brăila, polițiștii au recomandat, sâmbătă, tuturor cetățenilor să evite Șoseaua de Centură pentru a nu se crea inconveniente în deplasările personale.
Inspectoratul de Poliție Județean informa că efectivele de poliție sunt prezente permanent în dispozitiv pentru fluidizarea circulației rutiere, asigurându-se că disconfortul creat participanților la trafic este minim. ”Polițiștii vor continua activitățile pe parcursul întregului weekend pentru prevenirea oricăror evenimente rutiere și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică!”, a transmis IPJ.
Protestatarii spuneau, sâmbătă, că vor continua să participe la astfel de acțiuni, până când revendicările lor vor fi rezolvate de Guvern. Duminică, totuși, până la închiderea ediției print a cotidianului nostru, pe Șoseaua de Centură a municipiului se circula normal, nefiind semne că va mai avea loc un protest similar celor din zilele trecute.
Vineri, 12 ianuarie, reprezentanți ai agricultorilor și transportatorilor au fost invitați la o discuție de prefectul Brăilei, Iulian Timofei, care i-a asigurat că va transmite mai departe, către ministerele de resort, doleanțele lor. De asemenea, s-a convenit ca, marți, 16 ianuarie, protestatarii din județul nostru să participe la o întâlnire și cu parlamentarii brăileni, membri ai comisiilor de specialitate din Parlament.
Revendicările fermierilor
Conform unor postări pe internet, revenicările fermierilor, la nivel național, sunt următoarele:
1) Prelungirea creditelor angajate de fermieri în anii 2022-2023 (pentru acoperirea inputurilor și continuarea activității agricole), pe o perioada de 3-5 ani și subvenționarea dobânzilor și a comisioanelor de către stat.
2) Eliminarea în totalitate a accizei la motorina utilizata în agricultură, atât pentru culturile principale cât și pentru culturile secundare (fixatoare de azot).
3) compensarea cu 50% a îngrășămintelor (în limita a 300 kg/ha) utilizate de fermieri în anul agricol 2022-2023.
4) compensarea cu10 % a semințelor și pesticidelor utilizate în anul 2022-2023.
5) mărirea cu 30% a subvenției/ha în zonele supuse ciclic fenomenului de secetă și unde nu sunt realizate investiții care să poată asigura irigarea culturilor agricole.
6) Realizarea de studii de către ANIF pe fiecare comună unde riscurile de secetă sunt constante, cu propuneri sustenabile a posibilităților de utilizare a apei pentru irigații (forarea de puțuri de mare adâncime, crearea de acumulării de apă, transportul apei prin conducte de capacitate mare din râuri și ape curgătoare).
7) Înființarea perdelelor forestiere și împădurirea terenurilor degradate sau a terenurilor care trebuie lăsate pârloagă de către Unitățile Administrativ Teritoriale.
8) Acordarea despăgubirilor pentru seceta care a afectat culturile agricole înființate în anul 2022/2023 în baza datelor furnizate de către Stațiile Meteorologice - Centrele Meteorologice Regionale - cantitatea de precipitații pe fiecare comună raportată la necesar pe fiecare cultureă.
9) Eliminarea obligativității înmatriculării tractoarelor, a combinelor și a utilajelor agricole. Circulația acestora să se poată face doar cu inscripționări conform înscrierii la Primării.
10) Echivalarea permisului de conducere categoria TR cu permisul categoriei B. 11) Eliminarea dublei impozitări a terenurilor arendate. Renunțarea la aplicarea impozitul pe teren și aplicarea doar a impozitului pe venitul agricol.
12) Pentru anul 2024 - aplicarea de derogări la GAEC 7 și GAEC 8, iar pentru următorii ani acordarea de compensări pentru plata arendei și a întreținerii terenurilor supuse la GAEC 8.
13) Creearea cadrului legal pentru înființarea bursei naționale de îngrășăminte, semințe, pesticide.
14) Elaborarea cu implicarea tuturor Universităților Agricole a studiilor tehnice și economice privind creearea de module agricole pentru tinerii fermieri - ferme familiare sau asociative care să poată asigura venituri lunare medii de 2.000 de euro/familie.
15) Stimularea formelor asociative prin alocarea de bonusari atât pentru achiziția de inputuri cât și prin vânzarea produselor agricole.
16) Garantarea creditelor agricole de către stat și subvenționarea creditelor și a dobânzilor la formele asociative zonale de fermieri, pentru realizarea investițiilor necesare procesării produselor agricole.
Negociere cu Ministrul Agriculturii
Sâmbătă, reprezentanți ai protestatarilor din toată țara s-au întâlnit pentru discuții cu Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, precum și cu Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Unul dintre liderii fermierilor, Dănuț Andruș, a afirmat, sâmbătă, după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care și amânarea ratelor, explicând că este vorba despre o Ordonanță de Urgență care se află la avizare și despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea ședință de Guvern. O altă măsură se referă la compensarea în cuantum de 100 de euro la hectare pentru culturile din toamna anului 2022. De asemenea, Andruș a mai afirmat că până la data de 31 ianuarie se așteaptă procesele verbale de calamități aferente anului 2023 la minister și va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectați de seceta din 2023. Întrebat dacă protestele vor înceta, Dănuț Andruș a răspuns, citat de site-ul Digi24: “Cred că trebuie să ne consultăm. Cred că protestele vor continua, dar nu din cauza Ministerului Agriculturii. Noi vom protesta în continuare. Ministerul Agriculturii este primul minister care și-a asumat aceste măsuri cu termen cert. Sperăm că până miercuri, până la ședința de Guvern și celelalte ministere să ia exemplu și să-și asume măsurile pe care le semnalăm pentru a fi rezolvate. Protestul continuă, dar în privința ministerului Agriculturii avem un document asumat”, a declarat fermierul.
Potrivit aceleiași surse, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre câteva proiecte pentru sprijinul agricultorilor. “Ministerul Agriculturii are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe programe, foarte multe proiecte pe care le avem în implementare, pe lângă subvențiile, granturile pe care le dăm fermierilor români pentru a-i scoate din dificultate, avem partea de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, vorbim aici de ferme de reproducție în sectorul suin, în sectorul apicol, foarte mulți bani pe cele două măsuri foarte importante pentru România și Guvernul României, un miliard de euro pentru investalim, procesare în România pentru că ne dorim foarte mult să procesăm materia primă și să nu mai exportăm materie primă și partea de independență energetică în ferme, un grant de 100% fără cofinanțare prin care fermierii pot să își achiziționeze instalațiile de eoliene,cât și de energie regenerabilă pentru a aduce costurile cu energie cât mai mici în fermele din România”, a explicat ministrul Agriculturii. El consideră că acest protest este încheiat. “Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii protestul este închis”, a transmis Florin Barbu.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, după întâlnirea cu protestatarii: ”Am semnat o minută împreună cu reprezentanții lor. Sunt lucruri pe care le putem face”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit la rândul său cu reprezentanți ai protestatarilor, iar la finalul discuțiilor a precizat că lucrurile care au fost asumate pot fi duse la bun sfârșit. Concret, au fost stabilite șase puncte care pot fi implementate în termen de 30 de zile.
„Am și semnat o minută împreună cu reprezentanții lor. Sunt lucruri pe care urmare a acestor discuții de aproximativ patru ore le putem face și pentru asta ne-am angajat. Alte chestiuni care nu țin doar de ministerul transporturilor probabil că vor fi discutate și știu, spre exemplu, cu RCA se merge la ASF. Lucrurile care țin de Ministerul Finanțelor am înțeles că vor fi discutate de domnul ministru”, a afirmat Sorin Grindeanu, citat de News.ro. El a menționat că majoritatea protestatarilor dorește să fie găsite soluții pentru detensionarea situației.
„La majoritatea covârșitoare am văzut dorința de a găsi soluții, de a rezolva aceste puncte astfel încât lucrurile să se detensioneze. Ţin să fac această precizare pentru că nu vreau să fie interpretată altcumva. Lumea, cel puțin la Ministerul Transporturilor, și din partea noastră, au fost mai mulți colegi și din partea protestarilor a căutat soluții. Eu zic că pe ceea ce ne-am pus semnătura cu toții putem să ducem la bun sfârșit”, a mai transmis ministrul Transporturilor.