Protest al fermierilor din Brăila, în trei locuri simultan | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Protest al fermierilor din Brăila, în trei locuri simultan

* traficul rutier va fi afectat, vineri, 7 aprilie, în zonele Viziru și Ianca, unde coloane de utilaje agricole se vor deplasa, respectiv vor staționa pe carosabil, între orele 12.00 - 15.00 * circa 100 de fermieri nemulțumiți se vor afla și în municipiu, pe platoul din fața Prefecturii * acțiunile de protest sunt cauzate de perturbările apărute pe piața locală ca urmare a importului masiv de cereale din Ucraina

 

 

 

 

Numeroși fermieri din județul Brăila și-au anunțat participarea la trei acțiuni de protest derulate simultan, vineri, 7 aprilie, între orele 12.00 și 15.00. Nemulțumirile participanților sunt legate de situația cauzată de importul masiv de cereale din Ucraina, care, potrivit asociațiilor agricole autohtone, a perturbat piața din România, provocând o scădere masivă a prețurilor cu care fermierii români reușesc să își vândă propriile recolte. Mitingurile de vineri sunt organizate de Asociația Producătorilor Agricoli (APA) Brăila, în calitate de membru afiliat al Alianței pentru Agricultură și Cooperare, și se vor desfășura în municipiu, pe platoul din fața Prefecturii, la Ianca, în intersecția DN 2B cu DJ 211, respectiv la Viziru, în intersecția DE 584 cu DJ 211A (drumul mării n.n.). După cum ne-a informat Mariana Lăcătuș, director executiv al APA Brăila, dacă protestul din fața Palatului Administrativ va fi unul clasic, cu pancarte și exprimarea vocală a nemulțumirilor, la cele două acțiuni din județ vor fi aduse și utilaje care ar putea perturba traficul rutier. Astfel, în jurul orei 12.00, o coloană formată din circa 30 de tractoare și alte utilaje agricole, va pleca dinspre Viziru spre Lanurile, însoțită de echipaje ale Poliției, iar asta va îngreuna circulația pe drumul european 584. În celălalt loc al protestului, la Ianca, vor fi utilaje staționate, dinspre Oprișenești, de la intersecția DN 2B cu DJ 211, până la piciorul podului peste calea ferată de la intrarea în Ianca. De asemenea, potrivit organizatorilor, vor fi utilaje staționate pe un sens de mers și pe DJ 211, de la intersecția cu DN 2B spre localitatea Bordei Verde. Cele trei acțiuni de protest sunt programate să înceteze în jurul orei 15.00.

 

De ce s-a ajuns la aceste proteste

Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Acest demers nu îi va ajuta să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piața din România”, se arată într-un comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Potrivit reprezentanților asociațiilor agricole, ca urmare a liberalizării comerțului cu mărfuri agricole din Ucraina, s-a erodat semnificativ competitivitatea producătorilor autohtoni. Concret, acest lucru s-a întâmplat din cauza prăbușirii prețurilor interne, care nu mai acoperă nici costurile de producție. Totodată, s-ar fi pus o presiune foarte mare pe logistica de transport deja deficitară în România, ceea ce a dus la creșterea de 4 - 5 ori a tarifelor de transport, manipulare, la penuria de mijloace de transport (camioane, vagoane, barje), respectiv la escaladarea tarifelor de asigurare. De asemenea, s-a pus

presiune și pe logistica de stocare, în prezent depozitele din ferme fiind încă pline cu produse agricole nevalorificate, cu doar două luni înainte de noua recoltă, din cauza blocării pieței locale prin importul masiv de cereale și oleaginoase din Ucraina. Ce-i doare foarte tare pe fermierii români este că, în contextul greutăților masive cu care se confruntă, s-a făcut o alocare infimă, arbitrară și discriminatorie a unor fonduri din rezerva de criză a Uniunii Europene, de mai puțin de 18 procente din suma totală antrenată – când, în fapt, țara noastră a servit drept platformă logistică și a facilitat tranzitul pentru circa 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina”.

 

Ce solicită fermierii

În aceste condiții, organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare au convenit să demareze acțiuni de protest cu următoarele solicitări adresate autorităților naționale și europene, pe care să le întreprindă imediat pentru protejarea fermierilor români:

1. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei.

2. Asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.

3. Activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază. După cum am mai arătat, suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei.

4. Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durată a aplicării măsurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comerțul cu Ucraina.

5. Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării strategiei De la fermă la consumator, a restricțiilor/condiționalităților cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole și renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor”. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro