Mergi la conţinutul principal

Protest în Justiție. Magistrații își suspendă activitatea în semn de protest față de reforma pensiilor speciale

* în data de 20 iunie, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Brăila a hotărât adoptarea unei forme de protest, începând cu data de 21 iunie, constând în soluționarea doar a cauzelor cu caracter foarte urgent

 

 

 

Începând de mâine, 21 iunie, magistrații din cadrul Tribunalului Brăila organizează acțiuni de protest, în sensul că se vor soluționa doar cauzele cu caracter foarte urgent. Totul pe tema evoluției proiectului privind pensiile de serviciu și încălcarea statutului judecătorului în eventualitatea adoptării proiectului conform amendamentelor.

În ședința din data de 20 iunie, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Brăila a hotărât adoptarea unei forme de protest. Magistrații și-au exprimat punctul de vedere privind: ”Necesitatea adoptării unor măsuri sau a unor forme de protest față de: refuzul unui dialog și lipsa unui răspuns la solicitările anterior adresate autorității legislative precum și autorității executive în ceea ce privește modificările ce urmează a fi adoptate la legea 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, modificări care încalcă independența și afectează statutul constituțional al judecătorului; refuzul autorității executive de a asigura fondurile necesare plății drepturilor salariale ale judecătorilor în cuantumul în care a fost recunoscut prin acte administrative emise de ordonatorul principal de credite”, au transmis reprezentanții Tribunalului Brăila.

 

Ce cauze se vor soluționa pe civil și penal

Astfel, vor fi soluționate doar cauzele cu caracter foarte urgent, respectiv :

În materie civilă judecarea în fond sau în căile de atac a următoarelor cauze, în funcție de competența fiecărei secții: ”Suspendarea executării hotărârii - art 450 al.1 C.pr.civilă ; suspendare executării provizorii – art 450 alin.5 C.pr.civilă; măsuri de protecție a minorilor Legea nr. 272/2004; măsuri asigurătorii; suspendarea provizorie a executării silite; suspendare executare silită; ordonanța prețedințială; asigurarea dovezilor; tutela/curatela/consiliere judiciară/tutela specială; internarea medicală nevoluntară; ordin de protecție; reținere navă; suspendare executare act administrativ; litigii privind achizițiile publice; cereri privind insolvența persoanei juridice întemeiate pe art. 66 alin. 10 și 11 din Legea nr. 85/2014; suspendare grevă/acțiune în constatarea nelegalității grevei; conflicte de competență și incidentele procedurale în cauzele de mai sus, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire și completare a hotărârii; contestația privind tergiversarea procesului în cauzele de mai sus; orice alte cereri care vizează situații excepționale care pot fi considerate de urgență deosebită. În cauzele civile care nu se regăsesc între obiectele de mai sus, procedura prealabilă începută se suspendă, iar în dosarele nou înregistrate, procedura prealabilă nu va fi începută. În cauzele care potrivit legii nu sunt supuse procedurii regularizării cererii, dosarele vor fi repartizate fără a se dispune alte măsuri”, se arată în comunicatul transmis de la Tribunalul Brăila.

În materie penală, activitatea judecătorilor de drepturi și libertăți se desfășoară numai cu privire la cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori.

Judecătorii de cameră preliminară sau, după caz, instanțele vor soluționa în fond sau în căile de atac următoarele cauze: cele privind infracțiunile flagrante; cele în care au fost dispuse măsuri preventive; cele referitoare la contestații împotriva măsurilor asigurătorii; cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală; cele ce cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor; cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical; cele privind infracțiuni contra securității naționale, cele privind acte de terorism sau de spălare a banilor; cauze în materia amânării sau întreruperii executării pedepsei ori a măsurii educative privative de libertate; cauze în materia liberării condiționate; cauze având ca obiect schimbări privind măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenție;

contestațiile împotriva încheierilor judecătorului de supraveghere a privării de libertate prevăzute de Legea nr. 254/2013; contestații la executare; cereri având ca obiect schimbări în executarea unor hotărâri; cereri având ca obiect înlăturarea sau modificarea pedepsei; cereri privind menținerea, înlocuirea sau încetarea măsurilor de siguranță cu caracter medical; căi de atac extraordinare apreciate ca urgente; cereri de strămutare, conflicte de competență și incidentele procedurale în cauzele de mai sus.

Judecătorii de cameră preliminară sau instanțele pot soluționa și alte tipuri de cauze în care legea nu prevede citarea părților.

Acțiunile de protest se desfășoară la nivelul instanțelor din întreaga țară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro