Comitetul Executiv al PSD a decis miercuri că social-democraţii vor susţine un acord cu FMI numai dacă sunt îndeplinite un set de şapte condiţii, printre care păstrarea locurilor de muncă şi a puterii de cumpărare, relansarea creditării, iar finanţarea să fie exclusiv pentru sectorul public.
PSD cere ca banii obţinuţi de la FMI să finanţeze sectorul public, nu cel privat, păstrarea locurilor de muncă, asigurarea resurselor pentru sectorul public de pensii şi asigurarea creşterii veniturilor cu inflaţia, astfel încât să fie protejată puterea de cumpărare a populaţiei. Alte condiţii vizează relansarea creditării, pe baza unui angajament ferm din partea băncilor comerciale că resursele vor rămâne în economia românească. Acest acord ar trebui să nu întârzie accesul României în zona euro, mai recomandă social-democraţii. O altă solicitare a PSD ţine de transparenţa acordului.
''Trebuie să ştim exact în ce condiţii se negociază, la ce preţ şi cu ce costuri vor fi folosiţi banii, precum şi condiţiile de rambursare", se arată în declaraţia CEX al PSD. În fine, PSD cere ca resursele bugetare deţinute pentru investiţiile publice în domenii cheie, precum educaţie, sănătate, transporturi nu vor fi afectate şi vor fi abordate într-o filosofie bugetară multianuală.
Întrebat de ziarişti, la finalul reuniunii, ce va face PSD dacă aceste condiţii ale sale nu vor fi respectate, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a spus: "Atunci evident că nu vom fi de acord cu acest acord. Este un lucru extrem de simplu, sunt lucruri elementare. Aceste condiţii sunt condiţii de bun simţ, sunt condiţii care permit atât o protecţie socială corectă într-o perioadă dificilă, cât şi repornirea creditării economiei şi a transparenţei şi eficacităţii alocării banului public. Nu venim cu condiţii absurde, venim cu condiţii care trebuie să protejeze atât economia, cât şi cetăţenii României".