Protecție și educație pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Protecție și educație pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

• este denumirea unui proiect important, al cărui primă acțiune a a vut loc de Sfântul Nicolae, în comuna Viziru • proiectul se va derula pe 3 ani și reunește cadre didactice din școlile brăilene și de la Cahul, din Republica Moldova.

 

Pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, Primăria comunei Viziru și Școala Gimnazială Viziru au găzduit prima activitate din cadrul Proiectului județean ”Protecție și educație pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate”, ce se va derula pe parcursul a trei ani, un eveniment cu participare internațională, care a reunit cadre didactice din școlile brăilene și de la Cahul, din Republica Moldova.

Într-o atmosferă de sărbătoare, la evenimentul care a început la Căminul Cultural al localității menționate, au fost prezentate materiale despre multiculturalitate, despre spațiul identitar și despre diversitatea etnică de către profesor dr. Ștefan Aftodor, de la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, profesorii Marioara Popa, Silvia Manea și Daniela Cerchez de la Școala Gimnazială ”Ion Băncilă”.

Cu acest prilej Ana Cornelia Măcrineanu, primarul comunei Viziru, a declarat: “În calitate de primar al comunei Viziru sunt onorată să vă urez bun venit în mijlocul comunității noastre. Așa cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur: «Nu există artă mai frumoasă decât arta educației. Pictorul și sculptorul fac doar figuri fără viață, dar educatorul creează un chip viu. Uitându-se la el, se bucură și oamenii se bucură și Dumnezeu», misiunile și responsabilitățile educatorilor sunt nobile și importante căci din mâinile lor ies cetățeni responsabili ai țărilor noastre înfrățite”.

Parteneriatul dintre cele două părți implicate în proiect este interinstituțional și reunește instituții din județul Brăila, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Casa Corpului Didactic Brăila, Centrul de Excelență Brăila, D.G.A.S.P.C. Brăila, Sindicatul Învățământului “C. Gheorghe Caranica”, Primăria Viziru și instituții din Cahul și anume Sindicatul Învățământului Cahul, Direcția Generală de Învățământ Cahul și Primăria Cahul.

În cadrul acestei prime acțiuni, I.Ș.J. Brăila a fost reprezentat de inspectorul școlar general, profesor dr. Cătălin Canciu, de inspectorul general adjunct, prof. Cici Bolovan și de inspectorul de Limba și literatura română, prof. Iulia Georgescu. Direcția Generală de Învățământ Cahul a fost reprezentată de inspector-șef, prof. Valeriu Baban și de inspector Natalia Luchianciuc.

Activitatea s-a bucurat de susținerea Primăriei Viziru, reprezentată de primarul Ana Cornelia Măcrineanu și a Primăriei Cahul, reprezentată de Larisa Nistirenco.

Atelierele de lucru au fost coordonate de cadre didactice din școlile brăilene: profesorii Steluța Neagu, Liceul Tehnologic ”Gheorghe K. Constantinescu”, Elena Silvia Terpan, Colegiul Național “N. Iorga”, precum și cadre didactice din Republica Moldova, coordonate de inspectorul șef al Direcției Generale de Învățământ Cahul, profesorul Valeriu Baban și inspectorul de Limba și literatura română, Natalia Luchianciuc. Două dintre atelierele realizate au fost coordonate de profesorii din Republica Moldova Valentina Țurcanu și Natalia Luchianciuc.

“Alături de cadrele didactice menționate au contribuit la reușita primei activități din proiect, prin elaborare de materiale, următorii colegi profesori: Magdalena Cotlerenco, “Al. I. Cuza’’, Ionelia Lungu, Școala Gimnazială ”Spiru Haret” Însurăței, Gabriela Vasiliu, C.N. “Gh. M. Murgoci”, Georgiana Troia, Liceul de Arte “Hariclea Darclée”, Roxana Vasile, Școala Gimnazială “Fănuș Neagu”, Silvia Zăinescu și Diana Nazîru, ambele de la Liceul Tehnologic “Gheorghe K. Constantinescu”, Adina Oancea, L.P.S. Brăila, Carmen Minea, C.T. “C. D. Nenițescu”, Adriana Bogatu și Mirela Curcă, C.N. “N. Bălcescu”, Ionel Cătălin Radu, președintele Sindicatului Învățământului “C. Gheorghe Caranica”  și profesor Lucian Urse, C.N. “N. Iorga”.

Întâlnirea de la Școala Gimnazială Viziru reprezintă un prim pas în colaborarea cu școlile din Republica Moldova”, ne-a declarat profesoara Steluța Neagu.

Nu au lipsit din cadrul acestei prime acțiuni momentele artistice oferite de către corul Nectar, coordonat de Virgil Burcuș, ce au inclus colinde și cântece patriotice precum și de către trupa de dansuri populare Garofița, formată din juniori și seniori din Lanurile.

La finalul acțiunii, participanții s-au prins într-o horă, simbol al înfrățirii celor două națiuni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro