Mergi la conţinutul principal

Protecția Copilului Brăila a pierdut proiectul «Niciodată singuri!»

* direcția condusă de Simona Cimpoae nu mai poate realiza un centru de zi și 3 locuințe sociale pentru persoanele cu dizabilități, deoarece nu a putut identifica apartamente care să corespundă criteriilor impuse de finanțatorul proiectului, Autoritatea Națională pentru Persoanele Vârstnice * cu 183.000 lei, Protecția Copilului trebuia să găsească un apartament cu 4 camere, 2 băi, situat la parter sau etajul 1 al blocului, care să aibă cel puțin 81 mp, iar camerele cel puțin 12 mp * la acestea se adaugă și rampa de acces pentru persoane cu dizabilități, iar liftul să aibă deschidere cel puțin 90 cm

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila a pierdut o finanțare de circa 1 milion lei (10 miliarde lei vechi), acordați pentru realizarea proiectului “Niciodată singuri!” din cadrul Programului de Interes Național. Proiectul presupunea înființarea unui centru de zi și câteva locuințe protejate, unde urma să se mute persoanele cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi, dar și persoanele cu dizabilități din comunitate, pentru a fi evitată instituționalizarea lor. Nimic din toate acestea nu va mai fi materializat, deoarece Protecția Copilului Brăila nu a reușit să găsească apartamente care să corespundă cerințelor impuse de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), finanțatorul proiectului. Ba apartamentele erau prea mici, ba nu se aflau la parterul sau etajul 1 al blocului, ori nu exista lift, iar cele care corespundeau acestor criterii erau mult mai scumpe decât bugetul acordat, astfel că nu s-a acceptat nicio derogare.

DGASPC Brăila a fost singura direcție din țară care a câștigat acest proiect cu fonduri nerambursabile. Valoarea totală a acestuia era de 992.951,15 lei, din care contribuția proprie a Protecției Copilului era de 99.295,12 lei. Aceasta din urmă era asigurată din bugetul Consiliului Județean. Odată pierduți banii, pentru că nu au fost găsite apartamente care să corespundă criteriilor impuse, a fost revocată și hotărârea CJ prin care acorda aproape 100.000 lei, contribuția pentru “Niciodată singuri!”.

De cele trei noi apartamente amenajate în cadrul proiectului ar fi trebuit să se bucure 18 persoane cu dizabilități, câte 6 în fiecare locuință. Criteriile impuse pentru identificarea locuințelor respective, impuse de autoritatea finanțatoare, au fost următoarele: să îndeplinească condițiile legale pentru a fi vândute de proprietari, să nu aibă modificări majore sau construcții fără autorizație, să aibă 4 camere și 2 băi, iar suprafața apartamentului să fie de minimum 81 metri pătrați, fiecărei camere revenindu-i minimum 12 metri pătrați. Apartamentele trebuia să se afle la parter sau etajul 1 și, nu în ultimul rând, valoarea lor să nu depășească suma prevăzută în buget. Ori, ANPD acordase doar 550.000 lei pentru toate cele 3 locuințe, asta însemnând 183.000 lei/apartament. Așa s-a făcut că DGASPC nu a putut identifica vreun apartament cu 4 camere și 2 băi care să coste doar 183.000 lei, ba mai mult, să aibă și cel puțin 81 metri pătrați și să mai fie situat și la parter ori etajul 1.

 

Ghinion curat în identificarea apartamentelor pentru persoane cu dizabilități

 

Având în vedere acest aspect, în luna mai 2017, s-a decis și vizionarea altor locuințe, situate la etaje superioare, mai ales că un apartament cu 4 camere costa peste 60.000 euro, mai mult cu circa 20.000 euro decât suma prevăzută în proiect. Oricum, chiar dacă ar fi fost acordați banii respectivi, tot ar fi existat un impediment în achiziționarea lui: suprafața mai mică de 12 metri pătrați a camerelor, chiar dacă locuința avea peste 80 metri pătrați. Astfel, după ce s-a renunțat la criteriul “parter sau etajul 1”, DGASPC a monitorizat piața imobiliară din Brăila și a identificat 23 de apartamente cu 4 camere și 2 băi, care se încadrau totuși în bugetul acordat. Ghinion mare în ograda Protecției Copilului, pentru că din cele 23 de locuințe găsite, niciunul nu a corespuns în totalitate celorlalte condiții. Vă dăm câteva exemple, stipulate în documentele DGASPC pe care le-a înaintat Consiliului Județean, în vederea revocării hotărârii prin care se implementa proiectul: “Nu este amenajată rampa de acces în bloc”, “Apartament ipotecat. Nu pot locui persoane cu handicap locomotor care utilizează fotoliu rulant”, “Lift cu deschidere sub 80 cm, 2 dormitoare sub 12 mp”, “etajul 10/10, grad de periculozitate crescut pentru persoane cu dizabilități mentale/psihice, necesară amenajare totală, imposibilitatea folosirii apartamentuluii de către persoane care utilizează fotoliul rulant”.

În urma unei corespondențe destul de stufoase între Protecția Copilului Brăila și ANPD, s-a ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi ca ambele să semneze acordul de încetare a convenției de finanțare. Practic, s-a renunțat la proiectul care prevedea înființarea unui centru de zi și 3 locuințe pentru persoanele cu dizabilități. Actul a fost semnat în octombrie 2017.

Totuși, DGASPC mai are o speranță: Ministerul Muncii vrea “să pună la bătaie” un proiect asemănător. Simona Cimpoae, directorul Protecției Copilului Brăila, speră să câștige și în acest caz, iar condițiile impuse să fie adaptate zonei în care locuim.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro