Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 274 voturi "pentru" şi 55 "împotrivă", cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă.
Votul a fost secret, cu bile. În 27 octombrie, deputaţii nu au reuşit să se pronunţe prin vot asupra cererii de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă, şedinţa de plen fiind suspendată din lipsă de cvorum, după ce preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a precizat că erau prezenţi doar 152 de parlamentari.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi a propunerii de arestare preventivă a deputatului Ion Diniţă, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul preşedintelui CJ Braşov, Aristotel Căncescu.
Iohannis a înţeles mesajul românilor
Copreşedintele PNL Klaus Iohannis a declarat, marţi, că la nivelul Parlamentului "trebuie urgent să înceapă discuţiile pe Codul electoral" şi să fie reactivată comisia parlamentară constituită în acest sens, aceasta fiind una dintre deciziile politice luate de PNL după votul de duminică.
"În primul rând, noi am înţeles semnificaţia votului de duminică. Românii au dat un vot puternic, clar şi am înţeles. Eu am înţeles, colegii mei au înţeles mesajul", a declarat Iohannis.
"Trebuie urgent să înceapă discuţiile pe Codul electoral, există o comisie, trebuie să se reactiveze şi toate partidele trebuie să înceapă discuţiile pe Codul electoral care adună toată legislaţia în materie. Este nevoie de o îmbunătăţire netă şi clară în acest domeniu. Este nevoie de un vot foarte clar în Parlament pe încuviinţări venite din partea justiţiei, nu putem să continuăm în felul în care s-a lucrat blocând prin vot în Parlament anumite demersuri ale justiţiei", a mai susţinut Iohannis.
De asemenea, el a precizat că trebuie simplificat mecanismul de ridicare a imunităţii parlamentarilor şi încuviinţarea solicitărilor făcute de procurori.