Protecţia Copilului cere sprijinul Prefecturii pentru salvarea minorilor aflaţi în situaţii de risc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Protecţia Copilului cere sprijinul Prefecturii pentru salvarea minorilor aflaţi în situaţii de risc

Pentru a evita tragedii de genul celei de la Siliştea, unde un micuţ de numai un an a murit de foame, reprezentanţii Protecţiei Copilului au cerut ajutorul Prefecturii pentru a-i determina pe asistenţii sociali ai primăriilor din judeţ să sesizeze de urgenţă toate cazurile minorilor aflaţi în situaţii de risc. În acest sens, directorul adjunct al instituţiei, Simona Cimpoae, a solicitat organizarea unei întâlniri la nivelul Prefecturii, la care să participe primarii din judeţ şi asistenţii sociali din comune. "Să ne invitaţi la întâlnirile pe care le veţi avea cu primarii, pentru a ne prezenta toate situaţiile de risc. După cazul de la Siliştea, toţi primarii s-au temut să nu se întâmple ceva şi ne-au sesizat şi situaţii care nu erau de risc, cum ar fi cel al unor copii care creau probleme la şcoală. Dacă fiecare şi-ar îndeplini atribuţiile pe palierul respectiv, atunci sunt convinsă că am putea preveni situaţiile acestea nefericite", a declarat Simona Cimpoae. 

Moartea micuţului care cântărea doar 4 kg la vârsta de un an a şocat întrega comunitate, cazul său fiind readus în discuţie la şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice, de către reprezentantul Asociaţiei Strămutaţilor, Refugiaţilor şi Condamnaţilor Politici Brăila, Tănase Chingă. În opinia sa, autorităţile locale sunt responsabile pentru apariţia acestor tragedii şi ar trebui să se implice mai mult pentru a le preveni. "Acum li s-au mărit şi salariile primarilor, ce fac ei pentru comunitate? Să nu mai apară astfel de cazuri, să pună la treabă asistenţii sociali", a spus Chingă.
Directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila a explicat faptul că asistenţii sociali din cadrul primăriilor nu sunt subordonaţi instituţiei pe care o reprezintă. În plus, a precizat că Legea 272/2004 reglementează obligaţia primăriilor de a identifica familiile aflate în dificultate şi de a acorda servicii sociale necesare depăşirii situaţiei de risc. Dacă problemele persistă, în ciuda serviciilor acordate, Primăria trebuie să sesizeze DGASPC, lucru care nu s-a întâmplat în cazul de la Siliştea. "Ancheta care a fost realizată de către Inspecţia Socială a demonstrat faptul că Primăria Siliştea s-a implicat în acordarea serviciilor sociale, a ajutoarelor, doar că nu a sesizat această situaţie de risc. Într-adevăr, copilul care a decedat avea 4.200 grame la un an şi o lună", a declarat Simona Cimpoae.
La rândul său, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Adrian Ritzinger, a adăugat că ancheta a scos la iveală nu doar faptul că familia a beneficiat de ajutor din partea autorităţilor locale şi a comunităţii, însă a avut şi trimitere din partea medicului de familie către un specialist, părinţii neducând micuţul la doctor. "În concluzie, greşeala celor de la Primăria Siliştea a fost că nu au sesizat şi DGASPC, dar ei au mers pe principiul de a menţine copilul în familie şi au creat toate condiţiile. Decesul se pare că a survenit ca urmare că mama a neglijat copilul. Acesta plângea foarte mult din cauză că nu era schimbat, nu era îngrijit, poate şi de foame, însă hrana familiei a fost asigurată, aşa cum a reieşit din anchetă. Medicul din localitate le-a dat trimitere către un medic specialist, copilul nemaiputând să mănânce din cauza unui abces făcut în gât, însă familia nu i-a dat curs. Asistenta socială a urmărit acest caz mai mult decât pe altele din comună, dar să obligi părinţii să menţină igiena nu se poate", a declarat Ritzinger. Sursa citată ne-a precizat că în urma anchetei asistentei sociale i s-a atras atenţia şi i-a fost dat un avertisment, deoarece s-a constat că nu a fost vorba despre indiferenţă în acest caz.
Subprefectul Cătălin Grosu a dat asigurări că întâlnirea solicitată de conducerea DGASPC va fi organizată în cel mai scurt timp.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro