Universitatea "Spiru Haret" a dat în judecată Executivul şi Ministerul Educaţiei pentru promovarea HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al instituţiei, George Nicolau. În HG 749 nu a fost trecută şi Universitatea "Spiru Haret", astfel că aceasta nu poate organiza admitere în anul universitar 2009-1010.
Universitatea "Spiru Haret" are voie să organizeze concurs de admitere, iar toate diplomele eliberate sunt legale, indiferent de forma de învăţământ, zi, fără frecvenţă sau la distanţă, a declarat, tot luni, rectorul instituţiei, Aurelian Bondrea. Potrivit lui Bondrea, numai instanţa este în măsură să decidă în privinţa legalităţii diplomelor.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, dacă Universitatea "Spiru Haret" nu se supune evaluărilor şi continuă ilegalităţile, va propune adoptării un proiect legislativ pentru desfiinţarea instituţiei, după ce reprezentanţii universităţii au refuzat să accepte măsurile ministeriale. "Universitatea trebuie să respecte legea, să organizeze legal programe de studii şi să accepte măsurile pe care le-am propus privind intrarea în legalitate, pentru că deocamdată numai 74 din cele 130 de programe propuse de ei sunt autorizate pentru emiterea de diplome", a spus Andronescu.
Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat duminică seară că, în cadrul întâlnirii liderilor partidului, s-a decis ca ministrul Educaţiei să găsească o soluţie ca studenţii de la Universitatea Spiru Haret "să nu sufere", explicitând că aceştia nu trebuie să mai dea examene suplimentare. "Decizia noastră este de a face ca studenţii care, de bună credinţă, au intrat în această formă de învăţământ să nu sufere şi doamna ministru Andronescu a primit din partea conducerii partidului sarcină să rezolve până marţi acest lucru", a afirmat Geoană.
Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991 şi a dobândit primele acreditări pentru învăţământ la zi în 2002. Până în prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolvenţi.