Potrivit normativelor in domeniul cotei de lapte producatorii au obligatia ca pina la finele acestei luni sa raporteze orice modificare aparuta in cazul cotei pe care o detine. Daca pentru producatorii care detin cota individuala pentru vinzari directe termenul de depunere a declaratiei anuale este 15 mai, pentru cei in cazul carora cota este pentru vinzari catre procesatori, termenul este 31 ianuarie. Pina la aceasta data detinatorii de cota individuala trebuie sa informeze Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), care a preluat recent activitatile legate de cota, orice tranzactie in domeniul cotei de lapte - transferuri temporare ori permanente, conversie, schimbarea cumparatorului sau mostenire - mai putin pentru conversia temporara in cazul careia termenul de raportare este finele lunii februarie. "Pe parcursul anului de cota aprilie 2008 - martie 2009 este posibil sa fi avut loc o serie de tranzactii vizind cotele individuale de lapte pentru procesare apartinind producatorilor locali, asa cum este cazul schimbarii cumparatorului, ori inchirieri de cota, cele mai frecvent intilnite cazuri. Toate aceste operatiuni trebuie notificate catre APIA, de preferat imediat dupa incheierea tranzactiei, dar termenul final de raportare este 31 ianuarie 2009. Pentru conversia temporara, adica atunci cind producatorul alege sa treaca de la cota individuala pentru livrare directa la cota pentru procesare sau invers, termenul este 28 februarie. Ca o recomandare din partea APIA, producatorii care livreaza laptele spre procesare ar trebui sa ceara de la acestia din urma raportul lunar al cotei. Aceasta pentru a preintimpina situatiile in care procesatorii au omis sa raporteze datele la centrul zonal caz in care producatorul ar putea pierde cota alocata", a explicat conducerea APIA Braila, adaugind ca aceste formulare completate de procesatori ar trebui depuse la biroul judetean al Serviciului Administrare Cota de Lapte din cadrul APIA Braila cu sediul in Directia Agricola.
Cota reprezinta cantitatea de lapte si produse din lapte pe care un producator o poate livra sau comercializa intr-un an de cota fara a-i fi impusa o taxa. Cota de vinzari directe reprezinta cantitatea de lapte si produse din lapte pe care producatorul o poate vinde direct pe piata in timp ce cota de livrari este cantitatea produsa pe care o poate livra unui procesator.
Uniunea Europeana a repartizat Romaniei o cantitate nationala de referinta de 3,24 milioane tone lapte, din care 1,25 milioane tone sint destinate procesarii, 1,8 milioane tone pentru vinzari directe si diferenta reprezinta cota de restructurare.