Mergi la conţinutul principal
Urmarea impozitelor uriașe pentru imobile neîngrijite și abandonate

Proprietari noi în Centrul Vechi

* surse din Primăria Brăila susțin că deja se văd efectele măsurii adoptate de Consiliul Local Municipal privind amendarea și supraimpozitarea cu 500% a proprietarilor care își lasă clădirile de izbeliște * dacă unii proprietari au ales să investească în respectivele imobile și să contribuie la schimbarea imaginii Centrului Istoric al Brăilei, alții au luat decizia de a-și scoate la vânzare clădirile * iar mărturie pentru acest lucru stă chiar numărul tot mai mare de imobile puse la vânzare în zona istorică a Brăilei, față de care municipalitatea nu și-a exercitat dreptul de preempțiune * numai într-o ședință extraordinară din această lună au fost aprobate 14 astfel de proiecte

 

Tot mai mulți proprietari din Centrul Istoric au început să ia măsuri într-un fel sau altul privind reabilitarea imobilelor pe care le dețin, ca urmare a deciziei autorităților brăilene de a-i supraimpozita cu 500% pentru clădirile neîngrijite. Cei care totuși consideră că nu își permit o astfel de investiție, au început să recurgă însă la o altă variantă: vânzarea acestor clădiri către viitori proprietari, ce ar trebui să preia povara reabilitării și refacerii fațadelor. Surse din administrația brăileană ne-au informat că sunt tot mai multe astfel de cazuri. Numai în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal de la începutul acestei luni, aleșii au dezbătut și aprobat 14 proiecte de hotărâri privind neexercitarea dreptului de preempțiune al Primăriei la cumpărarea unor imobile puse la vânzare, cele mai multe în Centrul Istoric. Cu alte cuvinte, măsura Administrației Dragomir privind sancționarea celor care își lasă clădirile neîngrijite și supraimpozitarea lor cu 500%, dar și scutirea de la impozite pentru trei ani dacă își reabilitează imobilele, începe să dea rezultate. Cert este că proprietarii fie s-au pus pe treabă și cum-necum au început să își reabiliteze clădirile sau cel puțin fațadele, fie au scos la vânzare clădirile sau apartamentele pe care le dețin în cadrul imobilelor cu pricina, dând ocazia unor noi proprietari să investească pentru a schimba încet-încet imaginea zonei istorice a orașului.

 

Se caută proprietari noi care să schimbe imaginea Centrului Istoric al Brăilei

Așa cum am precizat, în ședința extraordinară a CLM Brăila din 10 septembrie, consilierii au aprobat 14 proiecte privind neexercitarea dreptului de preemțiune al municipalității privind achiziționarea mai multor imobile din zona istorică. Proiectele fac referire la următoarele adrese: Str. Belvedere nr. 8, Calea Galați nr. 17A și Str. Nicolae Bălcescu nr. 1, Strada Cetății nr. 25, Strada Dimitrie Bolintineanu nr. 8, Strada Grădinii Publice nr. 4, Strada Mărăști nr. 10, Strada Mărășești nr. 21, de asemenea Str. Mărășești nr. 35 (construcția C1 și terenul indiviz), Str. Petru Maior nr. 24A, Piața Traian nr. 15, apartamentul 3, ap. 6, Str. R. S. Campiniu nr. 9, de asemenea R.S. Campiniu nr. 11 (ap. 1 din blocul C1 și teren parcela 1 plus terenul indiviz parcelei 3) și Strada Vadul Schelei nr. 17.

Potrivit rapoartelor de specialitate ale proiectelor, proprietarii au informat autoritățile cu privire la faptul că doresc să înstrăineze respectivele imobile. În toate aceste cazuri, Primăria Municipiului Brăila a fost informată printr-o adresă din partea Direcției Județene pentru Cultură Brăila, ca reprezentant al Ministerului Culturii și Identității Naționale, că ministerul nu își exercită dreptul de preempțiune pentru cumpărarea acestor imobile. Ulterior, după cum se precizează în rapoartele de specialitate, în baza art. 4, alin. (8) din Legea nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care menționează ”în cazul în care Ministerul Culturii și Cultelor sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului nu își exercită dreptul de preempțiune în termenul prevăzult la alin (7), acest drept se transferă autorităților publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile”. Astfel, Consiliul Local Municipal a avut în analiză și a adoptat toate aceste proiecte de hotărâri, luând decizia de a nu își exercita dreptul de preempțiune. ”În cele mai multe cazuri proprietarii sunt persoane fizice, însă unii au apelat la reprezentanți legali pentru a realiza această procedură, iar în două situații discutăm despre societăți comerciale.

 

Când a apărut măsura supraimpozitării cu 500%

Începând cu anul 2019, s-a pus în practică un regulament, potrivit căruia proprietarii care nu își reabilitează imobilele degradate situate în zona centrală a municipiului sunt sancționați și au de plătit impozite majorate cu 500%. De asemenea, s-a decis că aceia care nu se vor conforma nici după ce vor primi somații din partea Primăriei, vor plăti și amenzi. Acest regulament a fost votat în Consiliul Local Municipal, în ședința din decembrie 2018. După aceea au urmat mai multe etape ale punerii sale în practică. Pe scurt, în 2019 s-a constituit o comisie care să evalueze starea tuturor clădirilor din Centrul Vechi, după care a urmat o perioadă de verificări și somații transmise proprietarilor cu imobile neîngrijite. Tot prin acest regulament s-a luat decizia că dacă proprietarii fac dovada că au început lucrările de reabilitare, vor fi scutiți la plata impozitelor pe o perioadă de 3 ani. Ei bine, după alte câteva luni, undeva în decembrie 2020, membrii CLM Brăila au trecut de la proiecte și verificări în teren la fapte. Pe scurt, au aprobat 63 de proiecte de hotărâri care au vizat tocmai supraimpozitarea cu 500% a clădirilor cu aspect neîngrijit, în special a celor poziționate Centrul Istoric. Și încetul cu încetul schimbările au început să se vadă. Unii proprietari au făcut dovada că încep reabilitările, așa cum am anunțat și în alte ediții, iar alții au luat decizia de a vinde proprietățile, astfel încât viitorii proprietari să preia povara reabilitării acestor clădiri de patrimoniu sau care sunt poziționate în Centrul Istoric al orașului. Tot la începutul acestui an, reprezentanții Primăriei Brăila (chiar dacă nu ne-au putut preciza exact despre ce clădire este vorba) ne-au informat că impozitul cel mai mare înregistrat pentru persoanele juridice este de 274.392 lei (aproape 3 miliarde lei vechi), în timp ce pentru persoane fizice, de 51.972 lei (peste 500 milioane lei vechi) în cazul acestor imobile neîngrijite.

 

Cazul Mărăști nr. 10

Chiar dacă proprietarii încearcă să vândă clădirile, în unele situații, pentru că imobilele au ajuns într-o stare avansată de degradare și riscă să pună în pericol siguranța cetățenilor, polițiștii locali continuă să dea amenzi. Este cazul imobilului de pe Strada Mărăști nr. 10, unde Poliția Locală a aplicat de curând o contravenție proprietarilor, așa cum am anunțat într-o ediție recentă. Clădirea respectivă are doi proprietari, din câte se parte moștenitori ai familiei care a locuit acolo. Ambii au domiciliile în altă parte, iar cum de imobilul de pe Strada Mărăști nu au dat semne că vor să se ocupe, Poliția Locală i-a amendat cu câte 2.500 lei, somându-i să ia măsurile necesare, după cum ne-a informat prin intermediul unui comunicat de presă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro