Promisiunile lui Dragomir | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Priorităţile municipalităţii pentru 2018

Promisiunile lui Dragomir

• asfaltări, peste 1.000 de parcări în oraş, autobuze noi şi staţii SMART, investiţii în salubrizare, în sport, piste pentru biciclişti, parcuri moderne pentru copii, plimbări pe Dunăre şi evenimente de amploare pentru “Brăila 650” - aşa se prezintă, în linii mari, proiectele primarului Marian Dragomir pentru anul 2018 • ca o noutate, edilul-şef anunţă eliminarea tuturor garajelor (chiar şi celor de tip “Concivia”) din zonele unde se vor realiza parcări moderne • continuă şi demersul primarului de strângere a câinilor comunitari de pe străzi • chiar dacă a rămas cu un singur adăpost, edilul-şef susţine că va face faţă, deoarece în 2018 municipalitatea va continua să realizeze campanii de sterilizare gratuită, dar şi eutanasieri • cât despre tratative cu posibili investitori, Dragomir se laudă cu demararea unor discuţii cu câteva companii străine care s-ar putea concretiza în acest an, fără a dori să ofere detalii

 

Brăila se pregăteşte în 2018 pentru un an cu adevărat agitat din punct de vedere al investiţiilor, dacă  îl credem pe cuvânt pe primarul Marian Dragomir. Asfaltări, parcări moderne în oraş, spaţii verzi regândite, autobuze noi, staţii SMART, locuri de joacă pentru copii la standarde europene, investiţii în sport, reabilitări de şcoli, piste pentru biciclişti, turism pe Dunăre şi o serie de evenimente de calibru pentru a marca împlinirea a 650 de ani de la atestarea documentară a Brăilei. O parte realizate din fonduri proprii, iar alta cu bani de la nivel naţional sau fonduri europene. Ei bine, cam aşa arată planurile municipalităţii pentru acest an, alături de alte câteva deziderate interesante, dar care ar putea stârni o serie de controverse. De exemplu, ca o noutate, edilul-şef susţine că în locurile unde vor fi amenajate parcări în cartiere, toate garajele, chiar şi cele de tip “Concivia”, vor dispărea. De asemenea, chiar dacă a pierdut, recent, controlul asupra adăpostului de câini din Lacu Sărat (după ce Asociaţia Einfach Tierschutz e.V. din Germania l-a cumpărat), primarul anunţă că şi în 2018 municipalitatea va continua să organizeze campanii de sterilizare a maidanezilor, dar în paralel şi eutanasieri, conform legii, la adăpostul propriu de la Unirea. Nici capitolul “viitori investitori”, nu este ratat de primar în acest an, cel puţin la nivel declarativ. Deşi nu a dorit să ofere detalii deocamdată, Dragomir a precizat că se află deja în tratative cu câteva companii străine care ar putea investi capital în oraşul nostru.

Acesta recunoaşte că anul trecut nu a avut ocazia să bifeze foarte multe proiecte, însă în mare parte din cauza faptului că majoritatea dintre acestea se aflau încă în curs de aprobare sau în stadiul de licitaţie, paşi care acum s-au încheiat, astfel că în 2018 vor intra în execuţie.

Primarul Municipiului, Marian Dragomir, a stat de vorbă cu redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi şi-a prezentat atât satisfacţiile cât şi dezamăgirile faţă de anul 2017, alături de câteva detalii privind priorităţile sale în următoarele 12 luni.

 

2017 cu plusuri şi minusuri, 2018 şi asfaltările

La alegerile locale din iunie 2016, primarul Marian Dragomir s-a înscris în “Bătălia pe proiecte”, campania cotidianului “Obiectiv”, cu patru iniţiative interesante. Pe scurt, acesta a promis atunci modernizarea transportului în oraş, susţinerea şi dezvoltarea sportului brăilean, facilitarea accesului investitorilor în zona noastră, dar şi o serie de măsuri în zona culturală şi a evenimentelor derulate de municipalitate. Dintre toate acestea, o parte au început să se contureze, dar nu poate fi trecut cu vederea faptul că au existat câteva probleme pe parcurs. De exemplu: achiziţii de autobuze noi, dar cu probleme privind staţiile aglomerate după eliminarea treptată a operatorilor Maxi-Taxi; finanţarea sportului brăilean, dar cu un blocaj de câteva luni bune de la Curtea de Conturi, care s-a finalizat abia spre finele anului trecut; venirea chinezilor de la “Liting Universal” la fostul mall “Armonia” şi a italienilor de la “Comdata”, dar fără o finalitate în ceea ce priveşte deschiderea unui restaurant McDonald's, sau atragerea mai multor investitori; înregistrarea turnului cu ceas ca marcă înregistrată a Brăilei şi realizarea evenimentelor culturale standard, dar fără o parte dintre festivalurile promise în campanie. Şi putem continua.

Întrebat despre toate acestea, edilul-şef, Marian Dragomir a explicat că anul care tocmai s-a încheiat nu a fost neapărat unul mulţumitor din acest punct de vedere, tocmai pentru că s-a axat în special pe planificări şi proiectări ale căror rezultate se vor vedea abia acum, în 2018 sau chiar 2019. Principala mulţumire a primarului pe anul trecut se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi încheierea licitaţiilor pentru proiectele privind asfaltările în oraş, care vor continua în ritm alert anul acesta. Cât despre nemulţumiri, Dragomir a vorbit despre problemele înregistrate odată cu abandonarea şantierului de la Calea Galaţi, unde Primăria încearcă, în prezent, să obţină la tribunal o despăgubire uriaşă de 28 milioane lei de la constructor.

“În anul 2017 am avut lansate licitaţiile şi finalizate, inclusiv cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici în Consliul Local pe proiecte privind asfaltarea a 10,8 km în Chercea, Şoseaua Focşani de la Comuna din Paris până la Centură, inclusiv cu extindere în totalitate pe patru benzi. Brăiliţa, Pisc, Vidin, Lacu Dulce, Viziru, Buzăului, Radu Negru. Am mers în paralel cu o investiţie în Piaţa Microhală care a avut efectul scontat. Şi am început în luna decembrie investiţiile la Piaţa Concordia, bucata care nu a fost retrocedată şi care aparţine Primăriei Municipiului Brăila. Am început, de asemenea, şi am finalizat, proiectările pentru Loturile 1, 2, 3 şi 4 de parcări.  În total, vom realiza 1.116 parcări din ce avem până în prezent programat, în absolul toate cartierele”, a afirmat Dragomir.

Practic, potrivit edilului-şef, în 2018 vor continua lucrările de reparaţie a străzilor, dar vor începe şi asfaltările celor 10,8 km în Chercea în primăvară (15.036.370 lei); în aceeaşi perioadă, reabilitarea şi extinderea parţială pe patru benzi a Şoselei Focşani de la Comuna din Paris la Şoseaua de Centură (4.980.300 lei); în vară asfaltările în Pisc, Brăiliţa, Vidin; în toamnă Lacu Dulce; la Calea Galaţi situaţia este incertă; la Strada Prelungirea Lanului se lucrează pentru asfaltare şi trotuare (1.338.926 lei); în primăvara lui 2019 este estimată începerea lucrărilor la Viziru, Buzăului, Radu Negru; în vara lui 2019 - Chercea 8km, Catanga, Comorofca; şi există planuri pentru modernizarea şoselei, spaţiilor verzi şi a trotuarelor la Calea Călăraşilor (de la B-dul Independenţei la Piaţa Traian), Pietăţii, Chişinăului.

Tot la acest capitol, Dragomir a ţinut să sublinieze că din 2018 Primăria va avea propria Divizie de asfaltare, astfel că va putea acţiona pentru plombări cu utilajele proprii. Totodată, sursa citată a menţionat şi străzile care vor fi reabilitate în acest an din fonduri europene: Grigore Alexandrescu (linie tramvai nouă, asfaltare stradă şi trotuare, spaţii verzi, realizare piste de biciclete, traversări linie tramvai la fiecare intersecţie); Calea Galaţi (linie tramvai, asfaltare şi trotuare, spaţii verzi); Şoseaua Baldovineşti (linie tramvai înlocuită cu bandă dedicată pentru autobuze electrice, asfaltare stradă şi trotuare, spaţii verzi); Bulevardul Independenţei (se va lansa licitaţia pentru proiectare).

 

Adio garaje în cartiere, în spaţiile unde se vor face parcări

Dragomir susţine că odată cu venirea primăverii se va lucra intensiv la modernizarea parcărilor din cartierele oraşului, astfel că în funcţie de vreme se va putea interveni chiar pe patru loturi simultan. Lotul 1 se referă la zona Bazin Olimpic, lângă Sala Polivalentă (1.510.400 lei - 38 de locuri); Lotul 2 - cuprinde zona Policlinică din Hipodrom, Şos. Buzăului -i Str. Călugăreni, Cartierul Viziru, Al. Nada FLorilor, B-dul Dorobanţilor şi Str. Roşiori (1.414.740 lei - 228 locuri); Lotul 3  - Al. Lebedei, Str. Sebeşului, Buzăului, Dorobanţi, Aleea Învăţătorilor, Str. O. Doicescu (540 locuri - demarare licitaţie execuţie); Lotul 4 - Cartierul Obor, Str. I. Ionescu de la Brad, Calea Galaţi, Str. Plantelor, I. C. Brătianu, Buzăului (300 locuri); Lotul 5 între B-dul Dorobanţi / Str. Tineretului / Str. Ghioceilor / Aleea Culturii; sistem Smart Parking în Piaţa Traian şi în Piaţa Independenţei.

“Absolut pe toate cartierele vom face parcări. Ne interesează foarte mult să intrăm pe zonele aglomerate. Aşa a fost făcută selecţia. În funcţie de nivelul de aglomerare şi de trafic al zonei respective”, a afirmat Dragomir.

Interesant este că, potrivit primarului, în zonele unde se va interveni pentru realizarea spaţiilor de parcare, toate garajele vor dispărea, indiferent dacă sunt de tipul “Concivia” sau construcţii particulare.

“Absolut toate! Sunt garaje private şi proprietarii pot face ce vor ei cu ele. Atenţie! Se păstrează garajele în zonele în care noi nu intervenim. Dar dacă se face parcare nu se mai pune niciun garaj acolo! Cei care au garaje le vând. E un garaj privat. Unde să le ducem?!”, a mai adăugat edilul-şef.

Sursa citată a precizat că se vor sistematiza cu totul zonele luate în calcul pentru amenajarea de parcări, astfel că şi spaţiile verzi din jurul blocurilor / caselor, vor fi modificate şi amenajate mult mai frumos.

 

Pieţele moderne, staţiile de autobuz SMART şi salubritatea

Potrivit primarului, tot cu fonduri europene se încearcă modernizarea pieţelor din Brăila în 2018. Mai exact, închiderea perimetrală la Piaţa Microhală (proiect nou), modernizarea pavimentului şi a tarabelor la Concordia; clarificări la proiect în ceea ce priveşte piaţa de gros şi mai apoi, modernizarea şi închiderea perimetrală la Piaţa Mare şi Piaţa Săracă.

În ceea ce priveşte transportul public, municipalitatea intenţionează să mai achiziţioneze 6 autobuze noi din fonduri proprii în acest an. De asemenea, să lanseze liciaţia pentru cumpărarea de tramvaie şi autobuze electrice noi prin fonduri europene. Totodată, Dragomir susţine că nu şi-a uitat promisiunea din campanie prinvind staţiile SMART, astfel că are în plan realizarea a cel puţin 15 astfel de locaţii în 2018.

“Vrem să reabilităm staţiile pe Şoseaua Viziru, Calea Călăraşilor, Buzăului şi Calea Galaţi. Montăm staţii noi. În plan sunt peste 15 staţii”, a declarat Dragomir. Deşi le-a arătat redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” câteva schiţe cu variantele de staţii pe care municipalitatea le are în plan, edilul-şef a precizat că va stabili cu exactitate cum vor arăta, la jumătatea anului, moment în care va fi pornită licitaţia. Cert este că se doreşte realizarea unor staţii moderne, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie.

Mergând mai departe, Dragomir a anunţat că şi în zona de salubritate are planuri destul de mari pentru anul acesta. Mai exact, realizarea a cel puţin 50 de centre de colectare a gunoiului pe fracţie umedă şi uscată, dar şi dotarea societăţii “ECO” cu utilaje noi.

 

Investitori, turism pe Dunăre şi parcuri de joacă

Întrebat în ce măsură Primăria Brăila face eforturi pentru a atrage mai mulţi investitori în oraşul nostru în 2018, primarul Marian Dragomir a afirmat că deja se află în tratative cu o serie de companii din afară, care ar putea investi aici. Chiar şi aşa, edilul-şef nu a dorit să dea detalii despre posibilii investitori.

“Aţi văzut că şi în 2017 am anunţat doar atunci când a fost o chestiune certă şi am participat la mai multe investiţii, deschideri, unele dintre ele sprijinite mai puţin şi altele sprijinite foarte mult de primărie pentru a se localiza la Brăila. Şi pentru 2018 avem aceleaşi tipuri de tratative cu alte societăţi, dar pentru a asigura confidenţialitatea nu am să fac public nici măcar numele acestora”, a afirmat primarul.

Cu toate acestea, Dragomir şi-a expus câteva dintre planurile investiţionale ale municipalităţii pentru acest an, printre care se numără şi achiziţionarea unei şalupe din fonduri europene, pentru a oferi brăilenilor şi turiştilor posibilitatea de a efectua curse pe Dunăre la un tarif modic de 10 - 15 lei.

Totodată, edilul-şef a vorbit şi despre investiţiile viitoare în modernizarea locului de joacă din Parcul Monument în special, dar şi din alte zone ale oraşului.

“Vrem ca aproximativ jumătate dintre parcurile existente deja în Brăila să fie modernizate, cu suprafaţă din tartan peste tot şi cu aparate noi de joacă. În Parcul Monument vom da drumul la proiectare pentru acea modernizare şi vrem să realizăm inclusiv parcul de skate pe care ni l-am asumat în campanie electorală”, a adăugat şeful oraşului.

Întrebat dacă a renunţat la planurile sale din campanie privind realizarea unui “Parc Aventura” la Brăila, Dragomir a precizat că nu, însă şi-ar dori ca aceasta să fie o investiţie privată, iar municipalitatea să o susţină.

Alte proiecte ale municipalităţii pe 2018 vizează încheierea montării iluminatului stradal pe led-uri, modernizări de câteva sedii, de şcoli şi grădiniţe, dar şi reabilitarea Castelului de Apă, pe fonduri europene.

 

Sportul brăilean şi pistele pentru biciclişti

Primarul Marian Dragomir a dat asigurări că finanţarea disciplinelor sportive din Brăila va continua şi în 2018, indiferent că vorbim despre handbal, fotbal, baschet, volei sau alte sporturi, în baza proiectelor depuse. De asemenea, municipalitatea intenţionează să investească în acest an aproximativ 9.960.000 lei pentru finalizarea Bazinului Olimpic. În paralel, se intenţionează lansarea licitaţiei pentru proiectarea Stadionului Progresul şi a bazinului acoperit de la Liceul cu Program Sportiv. Totodată, se aşteaptă avizul ministerelor pentru predarea Stadionului de Atletism, asta după ce Ministerul Sportului a avizat deja iniţiativa.

Cât despre pistele pentru biciclişti promise în campania electorală, Dragomir a ţinut să sublinieze că a avut grijă să le prindă în două proiecte mari de infrastructură: pe Strada Grigore Alexandrescu (de la Parcul Monument până la centură) şi pe Bulevardul Independenţei, părţile laterale ale zonei de mijloc a bulevardului, cu sens unic de mers (dus pe o parte şi întors pe cealaltă).

Dragomir a mai precizat că ia în calcul şi zona Falezei Dunării pentru piste de biciclişti, însă pentru 2019.

 

Primăria merge înainte cu adăpostul de câini de la Unirea

Întrebat în ce măsură va fi municipalitatea afectată de faptul că unul dintre adăposturile de câini (cel de la Lacu Sărat, acum denumit “Phoenix Shelter”) s-a privatizat, astfel că Primăria a rămas doar cu cel de la Unirea, Dragomir a apreciat că activitatea nu va fi cu mult dată peste cap.

“Eu îi felicit pe cei de la Lacu Sărat. Le dorim succes. (...) Adăpostul nostru de la Unirea îşi va păstra destinaţia în continuare. Niciodată nu sunt suficiente adăposturi, dar soluţia nu este cea a construirii încă unui adăpost. Şi dacă am construi un adăpost cu 1.000 locuri, tot nu ar fi suficient pentru câinii de pe străzile din Brăila, şi nu ar rezolva problema. Şi nu, nici adăpostul de la Unirea nu poate fi extins. Noi vom continua campaniile de sterilizare şi de adopţie în cursul anului 2018, dar vom aplica şi măsurile legale prevăzute de legislaţie”, a afirmat Dragomir.

Edilul-şef a ţinut să puncteze că înţelege supărarea iubitorilor de animale, însă din poziţia de primar trebuie să pună pe primul plan siguranţa oamenilor.

 

«Brăila 650»: planuri mari, dar şi mult mister

Cât despre importanţa acestui an pentru brăileni, când se împlinesc 650 de ani de la atestarea documentară a oraşului, cât şi 100 de la Marea Unire, Marian Dragomir a precizat că a pregătit o serie de surprize, pe lângă evenimentele culturale obişnuite. Chiar şi aşa, primarul a preferat să păstreze încă o doză de mister şi nu a dezvăluit în ce vor consta planurile municipalităţii pentru a bifa momentul “Brăila 650”. Pe lângă o plachetă, o ediţie de timbre, acesta a amintit şi o acţiune de plantare a 650 de copaci în zona dintre ANL-urile din Brăiliţa şi calea ferată, astfel încât să fie realizată o perdea fonică.

Întrebat dacă pe modelul ceasului cu turn, are de gând în 2018 să demareze o iniţiativă şi pentru înregistrarea ca marcă a Brăilei a fântânii cinetice, aşa cum susţinea în campanie, Dragomir a afirmat că încă nu se grăbeşte cu acest lucru. Totodată, edilul-şef a ţinut să mai adauge că în acest an nu vor lipsi festivalurile naţionale şi internaţionale pe care municipalitatea le-a făcut şi până acum, alături de Zilele Municipiului şi Târgul de Crăciun.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro