Promisiunile lui Ciolacu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Promisiunile lui Ciolacu

• astăzi este prima zi de campanie electorală pentru alegerea președintelui României • Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezindențiale, a fost primul care și-a prezentat proiectul de țară • facem și noi publice elementele pe care le-am considerat esențiale și invităm cititorii să evalueze credibilitatea programului cu note de la 1 la 10 • opiniile cititorilor vor fi făcute publice

 

Ciolacu despre Ciolacu

”Sunt un om obișnuit, venit la București dintr-un oraș de provincie. Am crescut într-o familie normală, cu părinți muncitori. Am doi frați și un băiat de care sunt tare mândru. Sper să fiu bunic în curând”.

 

Fără scandal și dezbinare

Marcel Ciolacu propune o strategie care are ca obiective principale creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare, reindustrializarea țării, finalizarea autostrăzilor, șanse egale la educație și sănătate pentru toți, protejarea tinerilor de consumul de droguri și apărarea drepturilor românilor din diaspora. Și cu un program de consolidare a identității culturale și spirituale a României. Țara noastră are nevoie, în primul rând, de echilibru și responsabilitate. Cea mai mare amenințare pentru România este astăzi instabilitatea. Trebuie să ne ferim de extremism și aventurieri. Extremismul și scandalurile nu aduc niciodată nimic bun. Nu putem să ne dezvoltăm ca țară, nu putem avea o viață mai bună, dacă la conducerea țării sunt oameni care nu știu altceva decât scandal și dezbinare”, susține Ciolacu în proiectul de țară .

Iată prioritățile naționale asumate de liderul PSD.

 

Bunăstarea românilor

”Consider că maximizarea bunăstării românilor trebuie să fie obiectivul principal al oricărui Președinte sau al oricărui Guvern”, este opinia lui Marcel Ciolacu. Sursa citată consideră că un model  economic bazat pe investiții masive este cheia în privința dezvoltării economice și a creșterii calității vieții.

”Avem cu adevărat oportunitatea ca, până la finalul anului 2029, să ajungem cu puterea de cumpărare a românilor la media Uniunii Europene, adică la un nivel de trai comparabil cu cel de care se bucură europenii din statele dezvoltate”

 

Ce vrea PSD pentru următorii 5 ani

Scăderea taxelor și impozitului cu până la 5 puncte procentuale la salariile brute de sub 5.700 de lei, respectiv 8.500 de lei în 2029, regresiv și în funcție de numărul de copii.

În următorii ani, statele care au tehnicieni cu un grad ridicat de calificare vor fi avantajate în competiția economică. Vom introduce un sistem de vouchere de până la 800 de euro pentru cetățenii care vor să obțină noi calificări în meseriile de interes pentru investitori. Astfel, vom crește ocuparea în rândul tinerilor, vom avea locuri de muncă mai bine plătite și vom deveni atractivi pentru investitorii care caută forță de muncă înalt calificată”, susține candidatul PSD la funcția de președinte.

În același context, se are în vedere creșterea pensiei medii la 810 euro până la finalul anului 2029, iar pensia minimă va ajunge la 415 euro.

 

Reducerea sărăciei

Prin măsurile de sprijin, de creștere a veniturilor și de protejare a puterii de cumpărare, vom reduce numărul românilor aflați în deprivare materială severă cu cel puțin 1,9 milioane de persoane, în următorii 5 ani, prin servicii comunitare integrate în rural, sprijin pentru persoanele vulnerabile din mediul rural, îngrijire la domiciliu, centre de îngrijire pentru persoanele vârstnice vulnerabile, asistență și suport pentru persoanele cu dizabilități”, promite Ciolacu.

 

Reindustrializarea României

Obiectivul strategic al PSD este generos: Să deschidem cât mai multe uzine și fabrici noi și să îi sprijinim pe producătorii de mâncare românească. Pilonii dezvoltării: industrie – producție – export”, promite candidatul PSD la funcția de președinte. O țară care să devină hub tehnologic și industrial în Europa de Est, prin absorbția masivă de fonduri europene, investiții străine și surse interne. Valorificarea potențialului unic al României în decarbonizarea industriei energointensive europene. Unicitatea României constă în producția de gaz, tradiția industriei de petrol și gaze, care oferă posibilitatea stocării de carbon în sondele dezactivate, în condiții de eficacitate și siguranță și dezvoltarea continuă a capacităților de producție de energie verde. Totodată, Marcel Ciolacu propune:

Susținerea producției interne și atragerea de investiții, care să genereze locuri de muncă stabile și bine plătite. Stimuli economici pentru companii și populație, cu o valoare agregată de peste 8% din PIB anual.

Investiții masive în infrastructură - peste 155 miliarde de euro în următorii 4 ani - pentru investiții publice, cu accent pe marea infrastructură, educație, sănătate și utilități publice.

Stimularea creării de companii – campioni regionali. Fructificarea avantajului României din perspectiva securității energetice, forței de muncă competitive și potențialului științific și tehnologic. Proceduri de avizare accelerată pentru marile proiecte - maximum 180 de zile pentru emiterea tuturor documentelor necesare.

Creșterea valorii adăugate industriale, prin bonificații condiționate de performanță pentru companiile – campioni europeni. Schemă de ajutor de stat pentru investiții greenfield mai mari de 100 milioane de euro. Cooperarea între companii lider, pentru intrarea României în producția asociată industriei semiconductorilor.

Încurajarea industriei pe orizontală, care să deservească marii producători de energie și gaz Hidroelectrica - Nuclearelectrica – Romgaz  Transgaz - Transelectrica. Extinderea Programului Național IMM Invest România, pentru încurajarea creditării în sectoarele industriale strategice și pentru companiile cu o componentă puternică de export.

Sprijin pentru capitalul autohton și IMM-uri, coloana vertebrală a economiei. Dezvoltarea capitalului autohton și a întreprinderilor mici și mijlocii, prin scheme de ajutor, granturi, garanții și fonduri europene. Scheme de ajutor de stat și garanții pentru credite de investiții în industrie de peste 10 miliarde de euro, anual. De la Programul de sprijin pentru Marea Industrie din România și Schema de ajutor de stat pentru investiții mari în industria prelucrătoare, până la cea pentru industria materialelor de construcții și industria farmaceutică, pentru producerea de medicamente și aparate medicale, sunt stimuli care vor dezvolta producția industrială, vor amplifica rata de creștere economică și vor mări exporturile, îmbunătățind balanța comercială.

”Investițiile în polii de creștere ai României le văd realizate printr-un Program Național de Dezvoltare Metropolitană – infrastructură de sănătate, educație, culturală, logistică și de afaceri, iar la nivelul  urbanului mic și mediu printr-un Program Start Micro Prod, de susținere a capitalului autohton prin granturi și credite subvenționate pentru investiții”, susține candidatul PSD în proiectul de țară.

Sursa citată propune și un Parteneriat solid cu mediul de afaceri și predictibilitate macroeconomică. ”Un contract pe cinci ani, care să asigure stabilitate și predictibilitate, atât pentru decidenții de politici publice, cât și pentru investitori. Împreună cu Academia Română, Banca Națională a României, universitățile, asociațiile din mediul de afaceri și reprezentanții societății civile vom gândi un Proiect economic de țară pentru România, pe 10 ani. Voi înființa un Consiliu Economic Consultativ la Palatul Cotroceni. O strategie care să așeze România în fruntea țărilor din marea familie”, explică liderul PSD.

 

Agricultură: egalizarea subvențiilor primite de fermierii români cu cele ale fermierilor europeni

Cu potențialul agricol, România ar putea hrăni o populație dublă, punctează Ciolacu. Cu toate acestea, avem deficit la produse agroalimentare de peste 1 miliard de euro, exportăm materii prime agricole și importăm alimente. Alocarea a peste 20 de miliarde de euro în următorii 5 ani, din fonduri europene și ajutoare de stat, pentru sprijinirea fermierilor români, ar trebui să conducă la egalizarea subvențiilor primite de fermierii români cu cele ale fermierilor europeni și la alimente românești de calitate pe masa  românilor”, scrie negru pe alb în proiectul de țară al lui Marcel Ciolacu. Sursa citată adaugă și alte promisiuni la capitolul ”Agricultură”.

2,6 miliarde de euro sprijin pentru producția de legume românești, carne de pui și carne de porc, produse bio, dar și pentru programele INVESTALIM și ROMALIMENT, pentru fabrici noi și modernizarea celor vechi de procesare a materiilor prime agricole.

Subvenționarea integrală a dobânzii pentru creditele de investiții ale asociațiilor agricole acordate de către bănci, în vederea extinderii lanțului de producție-depozitare-comercializare și a majorării valorii adăugate.

Extinderea facilității acordate din fonduri UE pentru plata primelor de asigurare a culturilor agricole de către cooperativele agricole.

 

Energie

Alte promisiuni: Exploatarea gazului din Marea Neagră, precum și a zăcămintelor on-shore din zona Caragele, susținerea investițiilor în proiecte în energia eoliană off-shore și în zona de energie fotovoltaică, dublată de capacități de stocare a energiei. Dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei electrice, prin investiții ale Transelectrica. Dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale, prin Transgaz. Parteneriatul strategic privind interconectarea energetică România-Republica Moldova.

”Voi susține un Program de Investiții pentru creșterea producției prin retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă, celor două Centrale de la Mintia și Iernut, intrarea în exploatare a unor zăcăminte de gaze naturale prin Neptun Deep și Caragele, dar și finalizarea investițiilor în Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă”, declară candidatul PSD la funcția de președinte.

 

Forța de muncă

”Cred cu tărie că un loc de muncă este cea mai bună măsură de protecție socială activă. Pe lângă Programul de 1 miliard de euro privind învățământul dual profesional și tehnic, propun acordarea de vouchere de formare profesională a angajaților. Cred în soluții precum scheme de ajutor de stat pentru mobilitatea forței de muncă, prin construcția de locuințe de serviciu și compensarea cheltuielilor cu forța de muncă și o schemă de ajutor pentru zonele cu șomaj ridicat. În același timp, pentru creșterea ocupării și deblocarea traficului din marile centre economice urbane, voi susține Proiectul Trenuri Metropolitane, așa cum există în toate marile centre europene, prin care forța de muncă să ajungă rapid și ieftin acolo unde este nevoie de ea”. În numerele următoare vom prezenta viziunea candidatului Marcel Ciolacu pentru Educație și Sănătate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro