* edilul șef al Brăilei a prezentat, vineri, pe pagina sa de Facebook, ultima clădire reabilitată de municipialitate, situată pe Strada Mihai Eminescu colț cu Petru Maior * „În această perioadă, ne confruntăm cu o mare scădere a veniturilor, însă reabilitarea clădirilor din Centrul Istoric nu se oprește”, precizează Marian Dragomir * primarul a mai spus că va supraimpozita „paragina” cu 500% și că-i va scuti de pe plata impozitelor pe cei care-și reabilitează clădirile * totodată, se dă liber la amplasarea de terase pe fosta Cale Regală, iar artiștii vor primi gratuit câte 4 mp, ca să-și expună creațiile
Potrivit primarului Marian Dragomir, anul acesta, municipalitatea a reabilitat sau urmează să reabiliteze cel puțin 17 imobile situate în Centrul Istoric al Municipiului Brăila. Astfel, în ciuda problemelor cauzate de pandemia de Coronavirus, au fost deja reabilitate trei imobile - cele situate pe Strada 1 Decembrie 1918 nr. 8 (afectat de un incendiu), Strada Mihai Eminescu nr. 72 (fosta „Bancă Brăila”) și Strada Mihai Eminescu nr. 46, colț cu Petru Maior - și sunt în curs de reabilitare alte câteva. Este vorba de imobilele amplasate pe Strada Mihai Eminescu nr. 27, B-dul Alexandru Ioan Cuza nr. 157, Strada Nicolae Bălcescu nr. 12, B-dul Alexandru Ioan Cuza nr. 221, Piața Victoriei nr. 11, Strada Golești nr. 1, Calea Galați, Corp E (aparținând de Liceul de Arte „Hariclea Darclee”), Strada Ștefan cel Mare nr. 508, Strada Rubinilor nr. 12, Strada Rubinilor nr. 14.
„În paralel, lucrăm la alte clădiri reprezentative ale Brăilei: Fântâna din Piața Traian, Căminul Cultural din cartierul Nedelcu P. Chercea, fostul Liceu de prelucrare a lemnului de pe B-dul Independenței - care va fi trasformat în sediu secundar al primăriei pentru taxe și impozite locale - lucru cu publicul - și vom continua asfaltarea în această zonă. În această perioadă, ne confruntăm cu o mare scădere a veniturilor, însă reabilitarea clădirilor primariei din Centrul Istoric nu se oprește”, precizează edilul șef pe pagina sa de Facebook.
Marian Dragomir precizează că, în afară de imobilele enumerate mai sus, Primăria Municipiului Brăila va mai reabilita, anul acesta, imobilele situate pe Călărașilor nr. 23, B-dul Alexandru Ioan Cuza nr. 38, Strada Ana Aslan nr. 33, Strada Radu S. Campiniu nr. 20 și altele.
Potrivit primarului Brăilei, proprietarii „ruinelor” amplasate în Centrul Istoric vor fi nevoiți să plătească un supraimpozit de 500%, așa-numita „taxă pe paragină”, în schimb aceia care-și reabilitează casele vor fi scutiți de la plata impozitelor timp de 3 ani. Nu în ultimul rând, primăria va autoriza în continuare amplasarea de terase pe Strada Mihai Eminescu și va păstra umbreluțele deja amplasate aici, „pentru a păstra aerul cosmopolit al Centrului Istoric”.
Interesant este faptul că municipalitatea pregătește un proiect de hotărâre privind acordarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 mp pentru fiecare artist brăilean pe fosta Cale Regală, fie ei elevi ai Liceului de Artă, studenți la Arte sau artiști consacrați, pentru realizarea de expoziții tematice, caricaturi, produse handmade.
Tradiționalele evenimente - Festivalul Dulciurilor, Folk la Umbreluțe, Târgul Anticarilor, Târgul de Carte - vor continua să încânte publicul, promite edilul-șef, iar Teatrul „Maria Filotti” va prezenta spectacole tematice în aer liber, în parcarea Consiliului Județean de pe Mihai Eminescu, cu respectarea prevederilor legale.