* după o pauză destul de îndelungată din noiembrie 2019 și până în prezent, proiectul Primăriei Brăila privind realizarea a două stații de reîncărcare a mașinilor electrice în oraș, prin fonduri europene, începe să se miște din nou * după ce Comitetul de Avizare al Administrației Fondului pentru Mediu a aprobat dosarul cererii de finanțare, consilierii municipali au dezbătut și votat, în această lună, un proiect care aduce unele modificări * pe scurt, municipalitatea a trebuit să dea undă verde pentru cofinanțarea de la bugetul local a acestui proiect, precum și a cheltuielilor constatate ca fiind neeligibile
Planul municipalității de a realiza două stații de reîncărcare a mașinilor electrice în apropierea Parcului Monument, cu fonduri europene, a avut parte de unele întârzieri, însă roțile par să se pună din nou în mișcare. Așa cum am anunțat și la vremea respectivă, membrii CLM Brăila au aprobat în noiembrie 2019 o hotărâre privind realizarea a două stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în Municipiul Brăila, a documentației tehnico-economice faza I, a indicatorilor tehnico-economici, precum și depunerea acestuia în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ. Totul bine și frumos până aici, doar că au trecut aproape doi ani și nu s-a întâmplat nimic concret. Ei bine, în ședința ordinară din această lună, consilierii municipali au aprobat un proiect de modificare a hotărârii de atunci, tocmai ca urmare a unor noutăți apărute, printre care și aprobarea dosarului cererii de finanțare de către Comitetul de Avizare al Administrației Fondului pentru Mediu, dar cu o serie de condiții suplimentare.
Filmul acestui demers
Potrivit raportului proiectului de hotărâre, Municipiul Brăila a depus în decembrie 2019 acest dosar în vederea obținerii unei finanțări de la Administrația Fondului pentru Mediu. Brăila a solicitat fonduri pentru implementarea unui proiect prin intermediul căruia se vor achiziționa și monta două stații de reîncărcare formate din minimum două puncte de reîncărcare, alimentate de același punct de livrare din rețeaua publică de distribuție. Dintre care, unul care să permită încărcarea multistandard în curent continuu, la o putere mai mare sau egală cu 50 kW, precum și un punct de reîncărcare care să permită încărcarea în curent alternativ la o putere mai mare sau egală de 22 kW a vehiculelor electrice. Prin documentația tehnico-economică elaborată s-a stabilit că amplasarea celor două stații de reîncărcare pentru vehicule electrice urmează a se face în Parcul Monument, pe Aleea Parcului, în vecinătatea Bazinului de Înot, oferind astfel posibilitatea încărcării a patru autovehicule electrice.
Ca urmare a acestor demersuri, printr-o adresă emisă în iulie 2021, Administrația Fondului pentru Mediu a comunicat Primăriei Brăila faptul că printr-o hotărâre din iulie 2021, Comitetul de Avizare al Administrației Fondului pentru Mediu a aprobat dosarul cererii de finanțare ce a fost depus. Potrivit acestei comunicări, suma aprobată pentru finanțarea proiectului este de 378.173,03 lei cu TVA, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile de 420.192.26 lei cu TVA. Ca o paranteză, cheltuielile stabilite ca eligibile sunt următoarele: 16.138,35 lei cu TVA pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic, 595 lei cu TVA - cheltuieli pentru informare și publicitate (2 panouri de informare); 12.048,75 lei cu TVA - construcții și instalații (montare două stații); 391.410,16 lei cu TVA - Două utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj. Revenind la povestea finanțării, prin adresa din iulie 2021, pentru încheierea contractului de finanțare, Administrația Fondului pentru Mediu a solicitat Primăriei prezentarea hotărârii CLM Brăila prin care se asigură susținerea contribuției beneficiarului (10%) din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, precum și asigurarea cheltuielilor neeligibile necesare pentru implementarea proiectului.
Iar acesta a fost motivul pentru care în ședința ordinară din această lună, consilierii municipali și-au dat ok-ul pentru cofinanțarea proiectului cu suma de 42.019,23 lei cu TVA, reprezentând 10% din valoarea eligibilă totală a proiectului, precum și cheltuielile neeligibile în valoare de 74.330,53 lei cu TVA ce vor fi angajate de Municipiul Brăila, în condițiile obținerii finanțării.
Precizăm că toate celelalte articole din cadrul HCLM aprobate în 28 noiembrie 2019, rămân nemodificate. Proiectul prin care aceasta a suferit modificări a fost aprobat cu unanimitate de voturi.