Skip to main content

Proiectul pilot al Programului "Fermierul" functioneaza

La solicitarea conducerii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, echipa manageriala a sucursalei locale a Bancii Comerciale Romane (BCR) a organizat, ieri, o intilnire cu tema "Posibilitati de finantare a Programelor Fermierul si Sapard". La intilnire au participat specialisti ai BCR, DADR si ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), precum si reprezentanti mass-media, scopul principal fiind acela de a transmite catre producatorii agricoli, prin intermediul presei, informatiile de ultima ora legate de derularea celor doua programe sustinute de Ministerul Agriculturii si principalele conditii ce trebuie indeplinite pentru a realiza un asemenea proiect . Intilnirea a fost prezidata de Vasile Suraianu, director DADR, Elena Chirulescu, director BCR, Jenica Georgescu, director OJCA si Gheorghe Voicu, directorul Directiei de Dezvoltare Rurala din cadrul DADR Braila.
Dupa o prezentare succinta a celor doua programe de finantare, sustinuta de Vasile Suraianu, Jenica Georgescu a prezentat un raport de activitate al Biroului Unic "Fermierul", prilej cu care a anuntat ca, de la infiintarea lui, octombrie 2005, si pina in prezent, specialistii au depistat, in urma discutiilor, un numar de 196 de potentiali beneficiari, din care 4 pe Masura 1.1 - "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", 183 pe Masura 3.1 "Investitii in exploatatii agricole" si 9 pe Masura 3.4 "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative", ale Programului "Sapard". "Din pacate, ponderea este detinuta de potentialii beneficiari de pe submasura Productie vegetala, care deocamdata nu poate fi finantata prin "Fermierul", dar noi asteptam un Ordin al ministrului Agriculturii care va largi aria de aplicabilitate", a explicat Georgescu.

"Nu avem nici un proiect finalizat"

Prin Proiectul pilot al Programului "Fermierul", la sfirsitul anului trecut, in urma unei licitatii, Ministerul Agriculturii a a alocat BCR suma de 300 miliarde de lei vechi pe care aceasta sa o acorde sub forma de imprumut producatorilor agricoli care doresc sa realizeze un proiect de investitii prin programele "Fermierul" si "Sapard". Creditele pot fi pe maxim 10 ani, cu o perioada de gratie de 1 - 5 ani si cu o dobinda de 5 %. "Vreau sa fac precizarea ca discutam despre fondul aferent anului 2005 si care s-a raportat in 2006, licitatia din 2005 fiind cistigata numai de BCR. Ce se va intimpla cu fondul repartizat pe 2006, vom vedea dupa data de 9 februarie, cind va avea loc o noua licitatie. BCR va participa si la aceasta licitatie, ne dorim sa fim acceptati, sa se deruleze in continuare fonduri prin noi, mai ales ca am inceput discutii cu foarte multi producatori agricoli. Pot sa va spun ca pina in prezent, din aceasta suma s-au chetuit deja 63 de miliarde de lei, proiecte cistigate de fermieri din Alba, Vrancea si Buzau. Mai exista deci 237 miliarde de lei. Noi am avut discutii cu foarte multi potentiali beneficiari din Braila, nici un proiect insa nu a fost finalizat. Speram ca in curind sa reusim si noi sa acordam asemenea credite", a declarat Elena Chirulescu.
Din informatiile facute publice de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, in 2006, Ministerul va pune la dispozitia fermierilor suma de 7.000 miliarde de lei vechi. Impartirea fondurilor catre bancile comerciale se va face printr-o licitatie publica, in luna februarie. Impartirea se va face in functie de punctajul pe care il va obtine fiecare institutie bancara in cadrul licitatiei. (Vom reveni).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu