Dupa o prezentare succinta a celor doua programe de finantare, sustinuta de Vasile Suraianu, Jenica Georgescu a prezentat un raport de activitate al Biroului Unic "Fermierul", prilej cu care a anuntat ca, de la infiintarea lui, octombrie 2005, si pina in prezent, specialistii au depistat, in urma discutiilor, un numar de 196 de potentiali beneficiari, din care 4 pe Masura 1.1 - "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", 183 pe Masura 3.1 "Investitii in exploatatii agricole" si 9 pe Masura 3.4 "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative", ale Programului "Sapard". "Din pacate, ponderea este detinuta de potentialii beneficiari de pe submasura Productie vegetala, care deocamdata nu poate fi finantata prin "Fermierul", dar noi asteptam un Ordin al ministrului Agriculturii care va largi aria de aplicabilitate", a explicat Georgescu.
"Nu avem nici un proiect finalizat"
Prin Proiectul pilot al Programului "Fermierul", la sfirsitul anului trecut, in urma unei licitatii, Ministerul Agriculturii a a alocat BCR suma de 300 miliarde de lei vechi pe care aceasta sa o acorde sub forma de imprumut producatorilor agricoli care doresc sa realizeze un proiect de investitii prin programele "Fermierul" si "Sapard". Creditele pot fi pe maxim 10 ani, cu o perioada de gratie de 1 - 5 ani si cu o dobinda de 5 %. "Vreau sa fac precizarea ca discutam despre fondul aferent anului 2005 si care s-a raportat in 2006, licitatia din 2005 fiind cistigata numai de BCR. Ce se va intimpla cu fondul repartizat pe 2006, vom vedea dupa data de 9 februarie, cind va avea loc o noua licitatie. BCR va participa si la aceasta licitatie, ne dorim sa fim acceptati, sa se deruleze in continuare fonduri prin noi, mai ales ca am inceput discutii cu foarte multi producatori agricoli. Pot sa va spun ca pina in prezent, din aceasta suma s-au chetuit deja 63 de miliarde de lei, proiecte cistigate de fermieri din Alba, Vrancea si Buzau. Mai exista deci 237 miliarde de lei. Noi am avut discutii cu foarte multi potentiali beneficiari din Braila, nici un proiect insa nu a fost finalizat. Speram ca in curind sa reusim si noi sa acordam asemenea credite", a declarat Elena Chirulescu.
Din informatiile facute publice de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, in 2006, Ministerul va pune la dispozitia fermierilor suma de 7.000 miliarde de lei vechi. Impartirea fondurilor catre bancile comerciale se va face printr-o licitatie publica, in luna februarie. Impartirea se va face in functie de punctajul pe care il va obtine fiecare institutie bancara in cadrul licitatiei. (Vom reveni).