Proiectul gălăţenilor privind tunelul pe sub Dunăre prinde contur | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proiectul gălăţenilor privind tunelul pe sub Dunăre prinde contur

Gălăţenii nu renunţă la ideea realizării unui tunel pe sub Dunăre, care să lege judeţul vecin de Tulcea. Mai exact, într-un interviu acordat Agerpres.ro, primarul Galaţiului, Marius Stan, a afirmat că proiectul municipalităţii privind tunelul a intrat în faza expertizelor geologice. Acesta a anunţat că, recent, a fost alocată suma de 2,5 milioane de lei de la bugetul local al Galaţiului pentru un studiu de prefezabilitate al subtraversării Dunării, care cuprinde un studiu geo, unul de trafic şi un studiu care să indice valoarea totală a investiţiei, utilitatea ei şi dacă se poate asigura finanţarea din parteneriat public-privat sau printr-un proiect cu fonduri europene. "După terminarea studiului, urmează să facă tot ceea ce înseamnă studiul de trafic, proiectul tehnic. Sunt pe etape. Tot pe etape plătim şi noi. Dacă prima etapă nu ne convine, dacă este nefavorabilă, dacă studiul geo pe fundul Dunării spune că avem numai loess sau mai ştiu eu ce alt material impropriu pentru o construcţie atât de serioasă, putem să ne oprim şi rămânem cu un studiu pe care îl plătim. Trebuia făcut oricum un astfel de studiu pentru Galaţi, pentru Dunăre", a declarat Stan, pentru Agerpres.
Interesant de precizat este faptul că în paralel cu acest proiect al gălăţenilor, la Brăila se derulează un altul, legat de realizarea podului peste Dunăre. La mijlocul anului trecut, la comanda Ministerului Transporturilor, au început măsurători serioase pentru actualizarea studiului de fezabilitate al investiţiei, alocându-se peste 5,6 milioane lei.

Ciocan: "Aşteptăm documentaţia şi poziţia oficială a Ministerului Transporturilor"

Redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au luat, ieri, legătura cu viceprimarul Doiniţa Ciocan, pentru a obţine un punct de vedere în privinţa derulării în paralel a celor două proiecte. Social-democrata nu a dorit să comenteze planul primarului din Galaţi, afirmând doar că proiectul legat de pod a fost prins în Master Plan şi că în prezent municipalitatea aşteaptă rezultatul refacerii studiului de fezabilitate, din partea Ministerului Transportului. "Nu avem alte informaţii suplimentare din vara anului trecut, de când s-a comunicat că o echipă a «Institutului de Studii şi Proiectări Căi Ferate» a venit şi a făcut acele măsurători. Banii alocaţi sunt la nivelul acestui institut, care alături de alte două sau trei firme actualizează studiul de fezabilitate ce urmează a fi predat Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (n.r. - CNADNR), respectiv, Ministerului Transporturilor. Nu e un studiu care să ne aparţină sau care să ne fie adus la cunoştinţă nouă pentru aprobare, eventual. E vorba de un studiu ce face parte dintr-un proiect prins în Master Planul General deTransport al României. Sunt documente despre care eu, cel puţin în momentul ăsta, am mai puţine informaţii. Noi aşteptăm documentul şi poziţia oficială a celui care a propus proiectul şi care îl susţine, respectiv, Ministerul Transporturilor. Podul peste Dunăre este un proiect de nivel naţional, acceptat în Master Plan, pe care îl considerăm benefic, util pentru întreaga zonă Brăila - Galaţi - Tulcea", a declarat Ciocan. Viceprimarul a afirmat că va încerca să obţină mai multe detalii în privinţa stadiului actualizării studiului de fezabilitate pentru pod.
Reamintim că în primăvara lui 2015, CNADNR a anunţat că a semnat contractul pentru revizuirea proiectului cu o asociere având în frunte "Institutul de Studii şi Proiectări Căi Ferate" şi, drept asociaţi, mai multe firme printre care SC "E.D.IN" SRL şi SC "S.T.E." SRL, plus italienii de la "Pegaso Ingegneria" SRL. Tot atunci s-a făcut public faptul că valoarea totală a contractului este de 5.635.643,87 lei, fără TVA, finanţarea venind 85% din fonduri FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) şi 15% de la bugetul de stat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro