Skip to main content

Proiectul de licenta nu trebuie sa dispara din invatamintul superior

Trecerea la noul sistem de invatamint superior "Bologna", a dus si la modificarea structurii examenului de licenta. Conform sistemului de la Bologna invatamintul superior va fi structurat astfel: trei ani licenta, doi ani masteratul si alti trei ani doctoratul. Ca urmare, accentul se va muta de la examenul de licenta, care va deveni mai simplu, pe examenul de absolvire de la masterat, care va deveni mai profund, sustine rectorul Universitatii "Constantin Brancoveanu", prof. univ. dr. Alexandru Puiu. Aceste schimbari vor fi efective abia peste doi ani, cind va absolvi prima promotie care a beneficiat de sistemul Bologna.
Din cele doua probe de la examenul de licenta, examenul stiintific si sustinerea proiectului de licenta, va ramine doar una, in functie de ce va hotari fiecare universitate. "La anul vor termina doua promotii de licenta, unii cu patru ani de studii si unii cu trei ani. Si noi ne-am pus problema daca e corect ca cei cu patru ani sa dea doua probe, iar cei care fac doar trei ani sa sustina o singura proba. In acest an noi vom merge pe vechiul stil, doua note obtinute de la examenul stiintific si de la sustinerea lucrarii de licenta. Pina la anul vom mai reflecta. Daca majoritatea universitatilor performante vor opta pentru ca cei care termina dupa trei ani sa sustina numai lucrarea de licenta, asa vom proceda si noi. In nici un caz nu vom renunta la proiectul de licenta. Unii pot sa spuna ca se cumpara lucrari de licenta, ceea ce nu bag mina in foc ca nu este adevarat, altii pot sa spuna ca viitorii absolventi sint ajutati foarte mult de persoane straine sa-si faca lucrarea, dar asta tine de etica fiecarui student. Eu sustin sa renuntam la examenul stiintific si nu la proiectul de licenta, pentru ca invatamintul modern, european, este orientat catre cercetare", a explicat prof. univ. dr. Alexandru Puiu. Ca argumente in mentinerea proiectului de licenta in defavoarea examenului stiintific, rectorul Universitatii "Brancoveanu" spune ca trebuie sa ne apropiem de invatamintul din SUA, care pune mare accent pe cercetare, iar lucrarea de licenta daca este facuta de student, daca acesta este bine indrumat de cadre didactice competente, este un rodaj al tinarului ca analist, ca cercetator. Mai mult, prof. univ. dr. Alexandru Puiu sustine ca proiectul de licenta iese din sfera traditionala de invatare, uneori mecanica, a unor probleme, si ca pe linga cele 30 de examene sustinute in cei trei ani de facultate nu mai este nevoie de inca unul, si sa se renunte la cercetare. "Cercetarea si asa este firava in invatamintul romanesc. Nu contest ca uneori exista realizari frumoase, sint studenti antrenati in lucrari de cercetare alaturi de cadrele didactice, dar marea masa a studentilor nu fac cercetare stiintifica asa cum se cere in anii in care traim. Noi nu vom renunta la proiectul de licenta. La anul este posibil sa renuntam la examenul stiintific si sa mentinem lucrarea. In acest sens am afisat deja tematica lucrarilor de licenta pentru cei care termina in 2008. Vom lua masuri ca studentii sa inceapa sa lucreze chiar din aceasta vara, sa faca primii pasi in acomodarea cu tema de licenta: un studiu bibliografic, un plan de cercetare", a mai explicat prof. univ. dr. Alexandru Puiu, rectorul Universitatii "Brancoveanu, punctul de vedere al senatului institutiei pe care o reprezinta.

Examen stiintific oral la Facultatea de Inginerie

Facultatea de Inginerie Braila, din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" Galati, va pastra si ea in acest an doua probe la examenul de licenta, insa examenul stiintiic va fi oral, la fel ca si sustinerea proiectului de licenta. "In luna februarie am primit ordinul ministrului prin care se stabilea ca si in acest an vor fi doua probe la licenta, sustinerea proiectului si examenul, care, se poate da scris sau oral, alegerea urmind sa fie facuta de universitati. Cum majoritatea facultatilor din universitate au hotarit ca examenul se va da oral, il vom da si noi tot oral, desi, eu as fi preferat sa fie un examen stiintific scris. In privinta anului viitor inca nu stiu ce se va intimpla, depinde ce va hotari ministerul, dar in nici un caz nu se va pune problema renuntarii la proiectul de licenta. Nu se poate concepe absolvirea unei facultati tehnice fara ca absolventul sa stie sa realizeze un proiect. Schimbari vor fi in privinta examenului stiintific, daca se va mentine sau nu, ce forma va avea, insa toate acestea le vom afla la anul. Schimbari semnificative in structura licentei cred ca vor aparea abia peste doi ani, cind va finaliza studiile prima generatie in sistemul Bologna", a explicat si decanul Facultatii de Inginerie, conf. univ. dr. ing. ec. Adrian Goanta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu