Proiectul de lege privind injuriile pe internet, criticat de Reporteri fără frontiere | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proiectul de lege privind injuriile pe internet, criticat de Reporteri fără frontiere

Organizaţia Reporteri fără frontiere şi partenera sa din România, Active Watch, critică proiectul de filtrare a postărilor injurioase pe site-urile media, anunţat de senatorul Lia Olguţa Vasilescu, considerând că iniţiativa pune în pericol libertatea de exprimare.

"Ne exprimăm îngrijorarea vizavi de intenţia dumneavoastră de a promova un proiect de lege care să interzică orice comentarii injurioase postate în special pe site-urile media şi care să limiteze accesul utilizatorilor cu limbaj abuziv pe anumite site-uri şi forumuri. Potrivit reprezentanţilor Reporteri fără frontiere şi Active Watch, deşi iniţiatorii acestui proiect au invocat legislaţia internaţională în sprijinul demersului de a reglementa comentariile utilizatorilor de internet, informaţia este greşit înţeleasă. "Există, într-adevăr, cazuri, dar acestea sunt puţin reprezentative. De exemplu, o astfel de lege a fost adoptată de curând în Iordania, stat care nu are un istoric bun în respectarea drepturilor omului. O legislaţie restrictivă a internetului există si in Turcia, ţară a cărei aderare la Uniunea Europeană este întarziată, în mare parte din cauza încălcărilor drepturilor omului", se mai arată în comunicatul organizaţiilor care îi cer Olguţei Vasilescu să retragă sprijinul pentru acest proiect de lege.

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, la 12 august, că la nivel parlamentar s-a format un grup de lucru la o lege care să oblige adminstratorii site-urilor publicaţiilor să aibă filtre care să blocheze postările injurioase.

Iniţiativa vizează site-urile publicaţiilor care au un număr mare de accesări, iar comentariile de pe forumuri au un limbaj injurios sau licenţios. "Există profesionişti ai Internetului care ne vor ajuta să facem o lege bună şi aplicabilă, membri ai comisiilor de IT şi au fost mai ales multe doamne senator sau deputat care au dorit să participe la lansarea acestui proiect în dezbatere publică la jumătatea lunii septembrie. Sunt convinsă că iniţiativa legislativă va trece până la sfârşitul anului pentru că, aşa cum o văd eu, iniţiativa va avea o susţinere mare în Parlament", a declarat Olguţa Vasilescu.

Ea a precizat că ideea proiectului a venit în urma discuţiilor cu părinţi sau cu cadre didactice. "Am stat de vorbă cu foarte multe asociaţii de părinţi, foarte mulţi profesori care ne susţin şi ne-au relatat cazuri în care copii de clasa a opta au intrat pe site-urile unor agenţii ca să se uite cum se va reglementa, de exemplu, examenul de capacitate şi au găsit pe forumurile de discuţii tot felul de mizerii", a spus senatorul PSD.
Olguţa Vasilescu a adăugat că proiectul nu este menit să cenzureze în niciun fel opiniile exprimateşsi nici să limiteze exprimarea acestora.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro