Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă şi canalizare întărâtă spiritele şi în judeţ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă şi canalizare întărâtă spiritele şi în judeţ

• în Consiliul Local al comunei Ulmu trebuia să fie dezbătut, vineri, acest proiect, însă consilierii PNL au părăsit sala de şedinţe • subiectul care a stârnit, joi, agitaţie în şedinţa CJ Brăila a fost dezbătut, vineri şi în cadrul CLM • liberalii au solicitat plafonarea tarifelor la apă şi canalizare pentru următorii patru ani, la nivelul celui din 2019, însă fără succes • explicaţiile venite din partea reprezentanţilor proiectantului au fost că o asemenea modificare ar conduce la neeligibiltatea proiectului finanţat prin fonduri europene •

 

Subiectul mega-proiectului privind dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată la nivelul judeţului Brăila a agitat spiritele în rândul consilierilor. După o şedinţă cu scandal, joi, la Consiliul Judeţean, ziua următoare (vineri) a urmat dezbaterea din cadrul Consiliului Local Municipal. Şi de această dată liberalii, în frunte cu Adrian Tabarac, au criticat faptul că prin aprobarea acestui proiect, preţul la apă şi canalizare va creşte considerabil în următorii patru ani. Aceştia au propus un amendament privind plafonarea tarifelor la nivelul celor din 2019, adică de 4,41 lei/mc apă (fără TVA), însă fără prea mult succes.

Primarul Marian Dragomir a afirmat că nu este fanul acestui proiect, amintind că acesta provine de pe vremea când primarul Municipiului era Aurel Simionescu, iar viceprimar Alexandru Dănăilă. Dragomir a explicat că trebuie aprobat totuşi, fiind vorba despre atragerea de fonduri europene şi de dezvoltarea reţelei de apă şi canalizare. Chiar şi aşa, Dragomir a ţinut să garanteze în numele viitorilor consilieri municipali ai PSD, faptul că aceştia nu vor majora preţul la apă şi canalizare, altfel decât raportat la rata inflaţiei. Discuţiile au fost lungi, iar reprezentanţii proiectului privind dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ, prezenţi în sală, au afirmat că dacă se vor face modificări la preţurile estimate şi impuse de Jaspers pentru următorii ani, întreaga investiţie ar deveni neeligibilă.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în forma iniţială, cu 16 voturi “pentru” şi şase abţineri din partea celor cinci consilieri PNL prezenţi în sală şi a consilierului municipal independent Lucian Căprariu, care s-a arătat total nemulţumit de fundamentarea proiectului.

 

Scandal şi în comuna Ulmu pentru dezvoltarea reţelei de apă

 

PSD-istul Marian Iconaru, primarul comunei Ulmu, ne-a precizat că subiectul privind aprobarea proiectelor ce vizau dezvoltarea reţelei de apă şi apă uzată la nivelul judeţului a creat tensiuni şi în localitatea pe care o conduce. Mai exact, tot vineri dimineaţă fusese convocată o şedinţă a Consiliului Local Ulmu, iar preşedintele acesteia fusese ales liberalul Fănică Vasile. Ei bine, fără niciun motiv invocat şi în ciuda importanţei aprobării cât mai urgente a acestui proiect, astfel încât contractul de finanţare să se poată semna, consilierii PNL au decis să părăsească sala de şedinţe, nemaiasigurând cvorumul. În comuna Ulmu sunt 13 consilieri locali, şapte PSD şi şase PNL, însă în şedinţa de vineri unul dintre social-democraţi a lipsit.

Întrebat ce se va întâmpla mai departe, Iconaru a afirmat că va încerca să convoace zilele următoare o altă şedinţă a Consiliului pentru aprobarea acestui proiect.

Reamintim că discutăm despre o investiţie de 240 milioane euro, bani europeni, iar potrivit preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, vineri ar fi fost ultima zi când contractul putea fi semnat, însă pentru asta, toate Unităţile Administrativ Teritoriale ar fi trebuit să aprobe proiectele în cauză. Potrivit celor discutate la nivelul CJ şi CLM Brăila, odată cu aprobarea acetui proiect invetiţional important, tariful la apă şi canalizare ar creşte cu 50% în următorii patru ani, după cum a estimat proiectantul. Astfel că, de la 4,41 lei/mc apă (fără TVA), am putea ajunge la 6,98 lei/mc (fără TVA).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro