Proiectul "Clase de excelenţă pentru copiii din mediul rural" continuă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proiectul "Clase de excelenţă pentru copiii din mediul rural" continuă

Şi în acest an şcolar, încă 16 elevi de clasa a IV-a, din mediul rural, vor avea şansa la o educaţie mai bună la gimnaziu, în cadrul clasei de excelenţă formate la nivelul judeţului. Guvernul României a demarat încă de acum trei ani un proiect care vizează oferirea unei şanse elevilor foarte buni din mediul rural, având în vedere faptul că într-o instituţie de învăţământ din mediul urban elevii au acces la mult mai multe facilităţi, informaţii, profesori mai bine pregătiţi, iar şansele lor de dezvoltare sunt sporite. Ca urmare, elevii din mediul rural au fost selectaţi de către specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, iar 16 dintre ei au fost admişi în clasa de excelenţă. Ei provin din şcoli din localităţile: Gradiştea - 3, Bordei Verde - 3, Urleasca - 3, Frecăţei - 2, Şuţeşti, Vădeni, Cireşu, Jirlău, Măgureni - câte unul. În vederea selecţiei au susţinut un test de aptitudini, un interviu şi un test de cunoştinţe. Această clasă va funcţiona la Grupul Şcolar "Edmond Nicolau".
"Din motive financiare am decis ca ei să înveţe acolo. Vor avea asigurate cazare, masă şi reducem cheltuielile destul de mari de transport. Am discutat cu directorul grupului şcolar, vor avea şi o încadrare foarte bună, toate condiţiile", a precizat inspectorul şcolar general Viorel Botea.
Acum trei ani, hotărârea Guvernului a venit într-un timp prea scurt, iar elevii, părinţii, şcolile din mediul rural nu au fost pregătite să accepte programul. Ca urmare, în primul an, din cei peste 20 de elevi selecţionaţi, au mai rămas doar patru în toamnă, care au fost ulterior repartizaţi în clasa a V-a a Liceului Pedagogic. În anul următor, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, condus de prof. Marian Cloşcă, a realizat din nou o selecţie a elevilor din mediul rural, iar în paralel s-a dus muncă de lămurire cu părinţii şi profesorii, pentru ca micuţii să fie lăsaţi să vină la şcoală la Brăila. Părinţii se temeau că sunt prea mici pentru a pleca de acasă, iar profesorii nu erau încântaţi să le plece din clase cei mai buni copii. Anul trecut, clasa a funcţionat la Şcoala "Mihai Eminescu", iar cazarea elevilor s-a făcut la Grupul Şcolar "Edmond Nicolau". Deşi la început adaptarea elevilor a avut de depăşit destule dificultăţi, acţiunea s-a finalizat cu succes.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro