Proiectul "Centrală de 1 miliard de euro la Brăila" în pericol de blocaj | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proiectul "Centrală de 1 miliard de euro la Brăila" în pericol de blocaj

Atât pentru unitatea de la Brăila cât şi pentru cea de la Borzeşti sechestrul a fost pus de instituţiile statului în 2004 şi 2005, în contul unei datorii care, la finele anului trecut, se ridica la 3,3 miliarde de lei. Singura veste bună vine din partea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului care a anunţat că va ridica sechestrul în curând. Aceasta ca urmare a trecerii "Termoelectrica" în administrare specială. Până în prezent, compania energetică miza pe reeşalonarea datoriilor, astfel încât sechestrele să fie ridicate înainte de finalizarea studiilor de fezabilitate şi a evaluării activelor cu care producătorul de stat va participa la noile companii mixte de la Brăila şi Borzeşti. Aşa cum au declarat presei centrale, oficialii companiilor selectate pentru a colabora la realizarea de noi centrale, respectiv "E.ON" şi "Enel" la Brăila şi "Gaz de France-Suez" la Borzeşti, ar urma să anunţe deciziile privind continuarea investiţiei până la 18 ianuarie 2010 în cazul centralei de la Brăila şi până la data de 25 noiembrie 2009 în cazul Borzeşti. De altfel, Martin Fischer, project manager din partea "E.ON Kraftwerke" a subliniat încă de anul trecut că nu vor fi alocate fondurile pentru proiect înainte de rezolvarea problemei datoriilor companiei româneşti. "Noi vom începe ce ne-am propus, pentru că sperăm că Termoelectrica îşi va rezolva problemele, dar ne vom opri când ajungem la problemele legale, de înfiinţare a companiei mixte. Termoelectrica îşi doreşte o participaţie cât mai mare în acest proiect şi nu cred că va plăti cu participaţia sa în contul datoriilor. Acestea se pot, teoretic, deduce din valoarea activelor cu care intră în proiect, dar asta va duce la diminuarea participaţiei companiei", a spus Fischer.
"Este o povară căreia trebuie să-i găsim o soluţie, dar e foarte greu de spus ce se va întâmpla cu aceste datorii. Ministerul Finanţelor face o astfel de analiză, însă datele preliminare arată că foarte multe arierate nu au nicio şansă de a fi colectate sau stinse", a declarat presei centrale ministrul economiei, Adriean Videanu. De asemenea, oficialul a precizat că este puţin probabil ca datoriile companiei să fie şterse prin intermediul unui act normativ, aşa cum s-a întâmplat în 2006, întrucât ar intra în zona ajutoarelor de stat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro