• primarul Aurel Simionescu a subliniat că deja au început deplasările în regiune pentru a pune bazele unui plan comun în privinţa proiectului "Brăila Capitală Culturală 2021" • "Este o formă de parteneriat între 12 oraşe din regiune, care să poată să ducă imaginea noastră către ei şi viceversa", a afirmat edilul şef • proiectul privind participarea municipiului Brăila în calitate de asociat - membru fondator al Asociaţiei "Brăila - Capitală Culturală Europeană 2021" va fi supus, astăzi, dezbaterii în cadrul şedinţei ordinare a CLM
Consiliul Local Municipal ar putea vota, astăzi, proiectul privind participarea municipiului nostru în calitate de asociat - membru fondator al Asociaţiei "Brăila - Capitală Culturală Europeană 2021". Potrivit primarului Aurel Simionescu, intenţia este de a forma un parteneriat cu 12 oraşe din regiunea noastră, care să sprijine ideea ca Brăila să devină capitală a culturii în 2021, în contextul în care, judeţul nostru va avea apoi proiecte culturale comune, adresate întregii zone. "Am avansat în relaţii punctuale. Am fost ieri (n.r. miercuri) la Tulcea şi Măcin, alaltăieri (n.r. marţi) am fost la Slobozia. Deci am început contactele cu oraşe. Eu am mers în contextul în care îi ştiu pe primari, am un anumit tip de relaţie cu ei. După aceea, trebuie să menţină contactele şi să meargă mai departe pe formatul societăţii civile. Vom avea mâine (n.r. astăzi) în şedinţa de consiliu, aprobarea participării CLM Brăila la asociaţia respectivă. Judeţul va vota, de asemenea, pe 31 martie, formatul acesta astfel încât asociaţia să poată fi înscrisă la modul oficial la judecătorie. Noi vom merge în continuare pe acest tip de contacte şi pe creionarea calendarului", a declarat Simionescu, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Edilul şef, a subliniat că planul municipalităţii are două dimensiuni: una ce priveşte proiectele care se fac în prezent, şi alta care face referire la toate ideile colectate şi comasate într-un singur proiect până la înscrierile pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, care vor avea loc în luna octombrie 2015.
Cifra magică: 12
"Ideea se va învârti cel mai probabil în jurul unei cifre, noi ne-am gândit la 12. De exemplu: 12 ore, 12 luni, 12 etnii, 12 feluri de mâncare, 12 activităţi, 12 oraşe implicate etc. Un format care să îmi dea o dimensiune regională. Adică să arătăm că Brăila vrea să fie capitală culturală, dar are în plan promovarea întregii regiuni. Practic, este o formă de parteneriat între 12 oraşe din regiune care să poată să ducă imaginea noastră către ei şi viceversa. Deci noi mergem şi facem o acţiune la Tulcea sub titlul «Brăila Capitală Culturală 2021», dar ne pozăm unul lângă altul. Atunci imaginea respectivă se duce şi către Tulcea şi e benefică şi pentru ei", a mai completat Simionescu. Totodată, primarul a mai adăugat că se va pune accentul foarte mult pe colaborarea dintre oraşele regiunii, pe etniile existente, dar şi pe relaţiile cu ţările învecinate precum Moldova, Turcia, Bulgaria sau Grecia, în special cele care au comunităţi în zona noastră. "România şi Grecia vor da cele două oraşe în 2021. Trebuie să punem accentul pe ideea de parteneriat cu Grecia, care există de demult", a conchis primarul.