Au trecut mai bine de doi ani de la semnarea primelor acte privind realizarea unui proiect investiţional important, propus de grupul "Apan", aparţinând familiei omului de afaceri Mircea Andreev, în zona rezidenţială a noului cartier "Caporal Muşat", însă totul a rămas doar la stadiul de vorbe, promisiuni goale. Astfel, zona fostei unităţi militare a devenit scena unui contrast supărător: pe de o parte avem imaginea dezolantă a unor mormane de moloz rezultate din demolarea unor clădiri, "cucerite" şi acoperite de vegetaţia perenă, iar de cealaltă parte avem un cartier select de vile, multe dintre ele date deja în folosinţă şi preluate de noii proprietari, altele în plină construcţie. Fiecare dintre cele două scene provine din filme diferite: unul este un film de groază, în care platoul pare că a fost "amenajat" de aşa natură încât să poată fi trase acolo cadre ilustrând lupta pentru supravieţuire a cea mai rămas din specia umană după Armaghedon, iar la câţiva metri distanţă se văd construcţii noi, moderne, străzi asfaltate, scuare cu zone verzi şi gazon proaspăt tuns. Ce este în neregulă cu aceste imagini? S-au întrebat asta şi consilierii municipali, în cadrul şedinţei ordinare din luna iulie, când au primit la mapă un raport privind stadiul implementării proiectului celor de la "Apan". Mare lucru nu au avut de scris în raport cei care l-au realizat pentru că, după cum se vede şi cu ochiul liber, în zona concesionată de companie nu s-a întâmplat NIMIC, în afară de nişte demolări în urma cărora nu s-a obosit nimeni să facă o minimă curăţenie. Cele două variante de lucru propuse consilierilor au fost: continuarea afacerii cu "Apan" în speranţa că poate promisiunile vor fi, totuşi, respectate sau varianta B, în care municipalitatea reziliază contractul cu "Apan" şi caută alt investitor.
După discuţiile din şedinţa CLM, de la finele lunii iulie, compania aparţinând familiei omului de afaceri Mircea Andreev a reacţionat înaintând municipalităţii un punct de vedere în care explică de ce nu a putut să facă nimic din ce a promis. În linii mari, se vorbeşte despre birocraţie, dar şi despre furtul unor componente din clădirile pe care "Apan" s-a hotărât să nu le mai demoleze, context în care nimeni nu mai garantează siguranţa respectivelor construcţii, fiind necesare lucrări de consolidare, ceea ce înseamnă costuri suplimentare.
Simionescu: "Să vedem ce proiect aduce"
Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a acceptat amânarea unei decizii pe subiectul "Caporal Muşat" după ce, iniţial, în şedinţa CLM din iulie, a înaintat drept plauzibilă varianta în care tranşarea problemei ar fi urmat să se întâmple în următoarea şedinţă, adică acum, la final de august. Zilele acestea, edilul-şef a îndulcit un pic tonul, spunând că după discuţia cu omul de afaceri a acceptat varianta în care acesta să vină cu un plan nou, ce vizează terenul concesionat pe amplasamentul fostei unităţi miltare. "Am avut o discuţie cu domnul Andreev şi cu liderii de grup, săptămâna trecută, iar concluzia a fost să prezinte la comisia de urbanism a CLM, până în 15 septembrie, un proiect şi să spună ce trebuie să se întâmple acolo, pentru că deocamdată sunt doar vorbe gen: «am vrea să fie asta şi asta». Dumnealui trebuie să prezinte un draft de proiect, comisia de urbanism să o analizeze şi, eventual, în luna septembrie, să luăm o hotărâre. (...) Să vedem ce proiect aduce, ce spun consilierii din comisie şi, după aceea, mai discutăm", a spus Simionescu.
În toată această încrengătură de interese devine tot mai evident că factorii decizionali trec cu vederea cea mai importantă variabilă din ecuaţie: proprietarii vilelor din noul cartier rezidenţial care se construieşte pe amplasamentul fostei unităţi militare. Pe bună dreptate, oamenii se plâng de faptul că zona concesionată de "Apan" arată dezolant. "Noi, când am hotărât să cumpărăm aici, nu am ştiut că terenul de lângă cartier va rămâne de izbelişte, plin cu moloz, vegetaţie şi gunoaie. Acolo trebuia să fie o şosea care făcea legătura între Şoseaua Buzăului şi Calea Călăraşilor în dreptul străzii care duce la şantierul naval. Ca să nu mai spun că ar fi trebuit să fie acolo un complex comercial, locuri de promenadă şi locuri de joacă. Deocamdată, nu s-a întâmplat nimic din ce s-a promis şi după cum se arată lucrurile nici nu pare că se va întâmpla ceva în viitorul apropiat", ne-a declarat Ionel S., proaspăt proprietar al unui apartament în noul cartier rezidenţial. Luând în considerare această reclamaţie, reporterii "Obiectiv" au încercat să obţină un punct de vedere şi din partea reprezentanţilor dezvoltatorului imobiliar care construieşte în zonă, însă aceştia au evitat să facă vreun comentariu.
Ce a promis "Apan"
Întreaga poveste cu acest proiect îşi are izvorul tot într-o licitaţie publică organizată de Primăria Brăila, în urmă cu mai bine de 2 ani. Mai precis, în 2013, la solicitarea celor de la CORA, care voiau să construiască un hypermarket în oraş, municipalitatea a organizat o licitaţie pentru concesionarea unui lot de teren în suprafaţă de puţin peste 4 hectare pe amplasamentul fostei unităţi militare. În mod surprinzător, la data organizării primei licitaţii, cei de la CORA n-au mai dat niciun semn de viaţă. Pe fir a intrat "Apan Motors", care a venit cu o ofertă, însă fiind singurul participant nu s-a făcut atribuirea, cerinţa minimă fiind de doi ofertanţi. La a doua licitaţie, în vara lui 2013, Apan a câştigat contractul contra unei redevenţe de circa 52.000 euro anual (preţul de pornire a licitaţiei era de circa 45.000 euro/an), pentru o perioadă de 49 de ani. În vara anului trecut, însă, prin hotărâre de CLM, suma a fost diminuată undeva la circa 47.000, după ce din lotul concesionat s-a scos suprafaţa drumurilor publice ce ar fi trebuit construite acolo. În linii mari, "Apan Motors" şi-a sumat obligaţia de a realiza un centru comercial, spaţii de petrecere a timpului liber, zone de alimentaţie publică, zonă dedicată copiilor, circulaţii pietonale largi, plus realizarea în zonă a unui sens giratoriu şi a unei şosele care să străbată fosta unitate militară pentru a face legătura între Calea Călăraşilor şi Şoseaua Buzăului. Numai că de la perfectarea actelor privind concesionarea terenului şi până acum mare lucru nu s-a întâmplat pe terenul respectiv: au fost demolate câteva construcţii, molozul a fost lăsat la faţa locului, iar buruienile au năpădit întreaga zonă. "Apan" a revenit asupra proiectului iniţial şi nu a mai demolat câteva dintre clădiri, cu gândul să le reabiliteze şi integreze arhitectural în proiectul său. Pentru aceasta s-a organizat şi o licitaţie la care firma amintită a fost singur ofertant, câştigând fără probleme concesiunea clădirilor. Între timp, însă, hoţii au dat lovitura furând cam tot ce s-a putut, în urma lor distrugerile ameninţând securitatea clădirilor. Era treaba "Apan" să-şi rezolve problema pazei obiectivelor de acolo, angajând în acest sens serviciile specializate ale "DIOP Security", unde este director general consilierul municipal Tudorel Arbunea, membru UNPR.
De precizat că în tot acest răstimp, "Apan" a plătit Primăriei redevenţa asumată prin contract, până acum fiind vorba de mii de euro.
În faţa acestui tablou, rămâne de văzut ce vor decide consilierii municipali: îşi vor da girul pentru noul proiect gândit de "Apan" sau, sătui de atâta aşteptare, vor înclina spre rezilierea concesiunii şi selectarea unui alt investitor?