• în contextul îmbolnăvirii a patru angajaţi ai Direcţiei de Strategii a Primăriei Brăila cu virusul COVID-19, a izolării la domiciliu a altor patru şi limitarea activităţii pentru alte opt persoane care mai prestează în prezent, doar în regim de telemuncă, situaţia nu arată deloc roz pentru proiectele municipalităţii • primarul Marian Dragomir a afirmat că încearcă să găsească soluţii pentru ca Primăria să poată participa mai departe la licitaţii publice şi să avanseze cu proiectele pe fonduri europene, de care se ocupau cu predilecţie angajaţii de la Strategii • Dragomir a dorit să demonstreze, încă o dată, că s-a acţionat conform procedurilor la momentul în care unul dintre angajaţii direcţiei Primăriei a afişat simptome suspecte, în ciuda acuzaţiilor făcute de liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă • liberalul l-a acuzat pe primar că a încercat să muşamalizeze cazul, iar edilul-şef a anunţat că îl va da în judecată
Probleme serioase pentru Primăria Brăila la capitolul proiecte pe fonduri structurale, după ce mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de Strategii au fost testaţi pentru virusul COVID-19 şi rezultatele au fost pozitive. Mai exact, după cum ne-a explicat, ieri, chiar primarul Marian Dragomir, în prezent, patru angajaţi de la Strategii se află la spital având coronavirus, alţi patru se află în izolare la domiciliu, deşi au fost testaţi şi rezultatele au ieşit negative, iar alţi opt, printre care şi directorul Iuliana Neagu lucrează de acasă, în regim de telemuncă. Aceştia au primit recomandarea de a nu reveni la birou deocamdată, însă situaţia este una incertă, care poate suferi modificări de la o zi la alta.
“Patru angajaţi sunt internaţi în spital şi rezultatul testului COVID-19 este pozitiv. Alţi patru au fost testaţi şi rezultatul a venit negativ. Aceştia se află acasă, în concediu medical şi în izolare. Au interdicţie de a ieşi din casă deocamdată. Iar restul, opt persoane, în telemuncă la domiciliu, prin dispoziţia primarului. La acel departament se poate face totul prin e-mail, momentan. Şi doamna director Iuliana Neagu se află acasă şi activează tot prin telemuncă”, a declarat Dragomir.
Edilul-şef a dorit să puncteze că aceste opt persoane nu sunt în izolare la domiciliu, însă s-au luat măsuri preventive, pentru a evita intrarea în contact a angajaţilor, cel puţin până când situaţia va fi una cât se poate de sigură. În ceea ce priveşte perioada pe care se vor întinde aceste măsuri, primarul nu a putut oferi detalii, punctând că sunt mai mulţi factori de care se ţine cont, ba mai mult, că deciziile nu aparţin Primăriei, ci instituţiilor abilitate în asemenea cazuri.
Întrebat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu modul în care acest episod al îmbolnăvirii mai multor angajaţi ai Direcţiei va afecta modul în care se derulează proiectele municipalităţii, cu părere de rău, Dragomir a recunoscut că situaţia nu este una deloc pe gustul său. Acesta a evitat să menţioneze proiectele importante la care se lucrează în prezent şi care ar putea fi afectate de faptul că Direcţia de Strategii nu mai funcţionează la capacitate maximă, dar a dat asigurări că se face tot posibilul sa nu apară întârzieri.
“În mod cert activitatea este afectată. Erau anumite licitaţii programate. Din păcate, este destul de afectată activitatea direcţiei. Semnarea electronică se desfăşoară în continuare, documentele se trimit prin e-mail, se discută telefonic, dar mai erau anumite chestiuni unde nu se poate lucra de la distanţă. Urmează licitaţii la care nu ştiu cum vom proceda în viitor. Pentru că în comisiile de licitaţii erau manageri de proiect de la Strategii, unii sunt membri în comisii şi este complicat aici. O să căutăm soluţii, dar nu pot să mă pronunţ deocamdată”, a afirmat Dragomir.
Directorul de la Strategii, Iuliana Neagu, nu a putut fi contactată pentru a ne oferi la rândul său un punct de vedere despre această situaţie problematică.
Cazul pacientului zero şi disputa politică dintre primar şi liderul PNL Brăila
Trebuie subliniat că acest caz de la Direcţia de Strategii a Primăriei a fost semnalat, joi, 21 mai, chiar de către primarul Marian Dragomir printr-un anunţ pe pagina sa de Facebook. La vremea respectivă era vorba despre un singur angajat cu coronavirus, iar edilul-şef a publicat atunci paşii care au fost urmaţi de la depistarea cazului şi până la confirmarea lui. A doua zi, vineri (22 mai), când deja autorităţile au anunţat că şi alţi angajaţi ai direcţiei Primăriei au coronavirus, liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a lansat un atac extrem de dur la adresa edilului-şef, acuzându-l că a încercat să muşamalizeze această situaţie şi că a adus-o în atenţia opiniei publice abia când lucrurile au scăpat de sub control. Dănăilă a acuzat că încă din data de 7-8 mai angajatul avea simptomele unei răceli, însă a continuat să vină la serviciu, iar săptămâna următoare primarul i-ar fi recomandat să nu meargă la spital pentru a-şi face testul COVID-19, ci la o clinică privată. Ba mai mult, Dănăilă a acuzat că la presiunea primarului respectiva clinică nu a adus la cunoştinţa Direcţiei de Sănătate Publică rezultatul testului, care era pozitiv.
Dragomir a demontat ulterior acuzaţiile, precizând că a acţionat întocmai în baza procedurilor indicate de Guvern, l-a acuzat pe Dănăilă că minte şi a anunţat că dacă în termen de trei zile acesta nu îşi demonstrează acuzaţiile, nu le retrage, nu îşi cere scuze sau declară că a fost indus în eroare, îl va acţiona în instanţă.
Ieri, edilul-şef a dorit să mai aducă un argument în favoarea deciziilor sale, pentru a demonstra că a procedat corect. Acesta a dat citire din două ordine ale Ministerului Sănătăţii şi al Afacerilor Interne, ambele adoptate vineri, care vin să întărească procedura în astfel de situaţii. Dragomir susţine că lucrurile erau clare şi înainte şi că a procedat întocmai, însă cu atât mai mult, aceste noi dispoziţii vin să îi dea dreptate.
“Pe lângă legislaţia care era până acum, a mai fost dat, vineri, un ordin al Ministerului Sănătăţii, nr. 874 şi un altul al Ministerului Afacerilor Interne, nr. 81, ambele din 22 mai, privind instituirea obligativităţii purtării măştilor de protecţie şi a triajului epidemiologic pe durata stării de alertă. Şi în anexă, se precizează chiar şi aici, la capitolul 2, privind triajul la intrarea într-o incintă a instituţiilor, autorităţilor publice, operatori economici şi profesionişti, pentru personalul angajat, că: «sunt obligatorii triajele, dezinfectarea mâinilor, observarea simptomelor etc.» Interesant este că la punctul d) scrie aşa: «Dacă se constată menţinerea unei temperatori de peste 37,3 grade Celsius - şi aici intervine ceea ce a fost la Direcţia de Strategii -, sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie». La litera i) se precizează că: «dacă persoana se încadrează în definiţia de caz suspect COVID-19, medicul de familie va recomanda testarea». În concluzie, mulţumesc frumos Guvernului PNL, prin cele două ministere, pentru că l-au făcut pe Dănăilă mincinos. Deci cu atât mai mult, au apărut şi aceste două ordine de la ministere”, a afirmat edilul-şef.
Primarul a adăugat că nu renunţă la acţiunea în instanţă la adresa lui Dănăilă, cu precizarea că are de gând să facă acest lucru dacă liderul PNL Brăila nu va retracta acuzaţiile, fără a transforma episodul într-un scandal mediatic.
Şapte cazuri noi de COVID - 19 la Brăila
Începând de săptămâna trecută, numărul brăilenilor internaţi în spital cu COVID 19 a început din nou să urce, ajungând, în week-end, la şapte. Dintre aceştia, trei sunt din comuna Cireşu, iar patru sunt angajaţi ai Direcţiei Strategii şi Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila. “Rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice efectuate la Direcţia de Strategii a Primăriei Municipiului Brăila arată astfel: 17 persoane au fost izolate la domiciliu, împreună cu familiile. Au fost recoltate iniţal probe de la 5 pacienţi, 4 având rezultat pozitiv, iar unul negativ. Ca urmare a confirmării în cazul primilor patru, au mai fost recoltate alte trei probe, ale căror rezultate vor fi comunicate în cursul zilei de astăzi. În funcţie de rezultate, se vor stabili următoarele măsuri”, anunţa prefectul Cătălin Boboc, în cursul zilei de sâmbătă. Ulterior, acesta a revenit cu vestea bună că cele trei probe prelevate de la contacţi ai brăilenilor infectaţi au ieşit negative. Până ieri, nu mai apăruse încă un caz la Brăila, în afara celor şapte pacienţi internaţi deja în spital. Reamintim că, de la începutul pandemiei, la Brăila au fost confirmate în total 29 de cazuri, dintre care 22 s-au vindecat.
În cursul zilei de duminică, 24 mai, o pacientă confirmată cu COVID-19, dar care avea şi alte boli foarte grave, a fost transferată de la un spital din Galaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Asta în contextul în care secţia ATI a spitalului gălăţean a intrat în revizie, fiind nevoie de repararea mai multor aparate, dar şi de o operaţiune de dezinfecţie. Din păcate, pacienta transferată la Brăila a decedat, ieri.